eerste kitten + voedingsvraag

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Gebruikersavatar
Chiquita98
Tijger
Tijger
Berichten: 1877
Lid geworden op: 27 jul 2011 17:53
Locatie: prov. overijssel

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door Chiquita98 »

Ik heb echt moeite met mensen die hun kat op straat zetten als de baasjes zelf gaan werken en weer naar binnen mogen als de baasjes weer thuis komen. Er zijn meer mensen die dat doen, maar ik vind het verschrikkelijk. ik vind het eerlijk gezegd verwaarlozing van je kat. Dat noem ik niet echt voor je kat zorgen. Voor je kat zorgen is ook huisvesting bieden, ook als jijzelf niet thuis bent.

Het verhaal over moederkat is me nu wel wat duidelijker. Het is nogal een verschil of moederkat zelf een sociale kat is of niet. Ik hoop dat het kitten wel goed gaat socialiseren. En ik hoop ook dat jouw vriendin moederpoes hierna laat castreren, zeker als ze een echte dierenvriend is zoals jij zegt.
groetjes Thea, personeel van Gizmo, Misty, Balou, Bruno, Kyran en Kody(in herinnering Chiquita, Bonita en Caya)

Bekijk ons album hier
Gebruikersavatar
helskinky
Poema
Poema
Berichten: 209
Lid geworden op: 09 apr 2010 22:36

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door helskinky »

Ik las dat je een kitten tot 5 keer op een dag kleine porties voeding moet geven. Hoe los je dit op indien je tussen 7u 'sochtens en 17u 'savonds uit werken bent?
Dit is de vraag waarop ik geantwoord hebt. Een vakantie nemen , het beestje van 8 tot 5 alleen laten zo jong zou ik niet doen.
Wat je later beslist dat komt later. Ik heb ook een kater die overdag naar buiten kan via een kattenluik wat 's avonds dichtgaat.Maar mijn kat kan alleen zijn, niet elke kat kan dat + wij werken allemaal op andere tijden en dagen dus er is altijd wel iemand thuis.
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9405
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door castratenkoor »

Ik sluit me bij Thea aan, het is niet in het voordeel van de kat om 8 uur buiten gezet te worden en pas 17-18 uur er weer in te mogen. Sorry maar ik kan dat echt alleen als gemakzucht zien.

Een kattenluik is zo eenvoudig te installeren, zo zou het dier ten minste zelf de keuze hebben.

Ik zie hier in de straat genoeg voorbeelden van katten die uuuuuuuuren op de kliko zitten te wachten tot het baasje thuis komt. Op dat moment van het wachten kun je mij niet vertellen dat het beest zich dan gelukkig voelt.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
pinguin
Tijger
Tijger
Berichten: 2253
Lid geworden op: 03 jul 2011 19:54

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door pinguin »

@eefjee Ik heb het hele topic zitten door lezen en zie alleen maar intresante info richting ts. Jammer dat je het zelf anders ziet.
Ik wil je vragen nog eens goed dit forum door te lezen en na te denken of het wel leuk is voor het kitten. En dan heb ik nog niet eens over de grote kans dat het diertje alleen nog meer gaat slopen dan twee doen.
De forumers die hier tot nu hebben gereageerd hebben een schat aan ervaring en mede op basis van hun ervaring vragen ze je nog eens goed na te denken over je keuze. ;-) En dit is absoluut geen aanval naar jouw toe. Maar om je een hoop ellende te besparen.
groetjes sproet* 11jr*, snabbel 8jr en Simba 2jr
Gebruikersavatar
Livewithlouis
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 28 mar 2012 10:11

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door Livewithlouis »

Een hoop ellende voor jou maar ook voor het kitten. Ik begrijp heel goed dat dat vervelend overkomt maar toch denk ik echt dat dat zo is.

Ik ben een groot voorstander van katten buiten laten en in tegenstelling tot veel mensen hier geloof ik wel degelijk dat je een kat kunt opvoeden en dat ze aan veel zaken kunnen wennen. Maar in dit geval kun je al bij voorbaat zien dat de situatie niet ideaal is. Ik begrijp je gevoel dat je het prettig vindt om iets te hebben om voor te kunnen zorgen maar dat kan ook voor een oudere kat. Of in een later/ander stadium van je leven voor een kitten.

Een kitten is vergelijkbaar met een baby. Ze moeten wennen aan een nieuw huis, nieuwe geuren, andere mensen en aan het feit dat moeder, broertjes en zusjes weg zijn. Hoe natuurlijk dat proces ook is, ze worden er leukere katten van als dit subtiel en met liefde gebeurt!
Ik ben ook niet per se een voorstander van het aanschaffen van een tweede kat. Ze kunnen prima gelukkig zijn zonder soortgenoten, maar dan zal het nog meer tijd en energie van jullie vergen, en zoals jij het omschrijft zit jouw tijdsschema zo niet in elkaar! Bovendien en dat is dan uiteraard mijn persoonlijke mening maar een kat die zowel binnen als buiten mag leven pas binnen laten (of buiten) als het jullie uitkomt vind ik bijzonder zielig! Dat is dus iets wat katten niet zullen begrijpen.
Begrijp me niet verkeerd ze wennen overal aan, maar in sommige gevallen moet je je dan afvragen waarom wil ik dit nu ZO graag. Terwijl er ergens een oude kater/poes zit te wachten op een warm kussen met niet zo veel gedoe en drukte om zich heen en die ook niet meer zo nodig naar buiten hoeft.

p.s. een brokkensilo......ga maar alvast sparen voor je da rekeningen die gaan geheid komen dan!
Gebruikersavatar
Rosalie123
Huiskat
Huiskat
Berichten: 64
Lid geworden op: 21 mar 2012 21:35
Locatie: Rijswijk

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door Rosalie123 »

@Livewithlouis: Ik ben erg benieuwd: waarom is een brokkensilo zo slecht? Gaan daar bacteriën inzitten, of heeft het te maken met het teveel eten door de kat? Niet dat ik zo'n ding heb maar ik had niet verwacht dat dat slecht was voor de poezen...
Groetjes,
Rosalie & Bagheera
(*fotoalbum*)
Gebruikersavatar
Livewithlouis
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 28 mar 2012 10:11

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door Livewithlouis »

Nee sorry daar ga ik weer te heftig mijn mening verkondigen. Ik heb niks dan mijn persoonlijke overtuiging wat dat betreft.
Alleen brokken voeren vind ik erg ongezond voor een kat + onbeperkt kunnen eten de hele dag door of dat nou een kat of een hond is vind ik ook zeer ongezond. Dit ivm mijn overtuiging dat vleeseters vlees moeten eten en moeite moeten doen voor hun voeding.
Maar daar hoort dan weer veel meer uitleg bij en is dan off-topic.

Mijn excuses voor de verwarring!
eefjee
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 12 mei 2012 21:23

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door eefjee »

*zucht*
klig er gewoon wakker van ondertussen. Heel erg leuk gevoel nu, NOT.
Ik vind het al even zielig om een kat (buitendier!!!!!!) binnen in appartementjes gehouden worden. veel ligt toch of het een raskat is en of je een kat hebt die net veel behoefte heeft om buiten te zitten of niet. zoiezo wou ik week 1 verlof nemen... eigenlijk zou ik normaal nu even een maand of drie zonder contract zitten en wou ik dan een kitten nemen. zodat na drie maand ik gewoon werkritme starte... maar ik heb nu het geluk dat ik wel door mag werken.
Het kan toch niet dat elke kattenliefhebber overdag thuis zit... er zijn toch nog werkende mensen met een kat.
maar ik heb jullie punt wel... kzal nog wel zien...

een kattenluik is niet ok, als je weet dat de katten van buren nu hier al bijna continue in onze tuin zitten en dat die als er een luikje zit ook hier binnenkomen en hier zullen eten...
ja dan bestaat er een leuk dat reageert op een penning van je kat, maar niet met losse bandjes, zodat als ze als kitten spelen er wel gevaar dreigt door de bandjes eh!

Wat voeding beterft wou ik droge en natte voeding afwisselen, en me informeren in de dierenspeciaalzaak over het merk. Zoiezo voeding speciaal voor kittens.

Ik bedenk me dat ik nu al meer dan jullie wel vermoeden opzoekwerk deed, weet wat het inhoudt (ik heb enkel een andere visie) Ik ben ziek geweest toen ik men hondje verloor, maar mijn hondje was nog altijd mijn hondje en niet mijn baby.
Stel maar eens dat er iemand die totaal niet nadacht en dacht van oooh hoe schattig kitten deze kitten halen komt. Gezien ze gratis zijn en ze het nest totaal niet kennen, beloofd dat op zich al niet veel goeds. dus tis nie omda ik nu afzie van men kitten willen, dat ze beter terecht zullen komen!

maarja andere discussie...
Gebruikersavatar
Livewithlouis
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 28 mar 2012 10:11

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door Livewithlouis »

Weetje Eefjee je krijgt hier advies van mensen die jou persoonlijk niet kennen dat scheelt al wel wat natuurlijk.
Bovendien mensen kunnen je eigenwijs vinden je zal toch altijd je eigen beslissingen mogen maken.

Maar zodra je die mening hier verkondigt zul je dus zowel positieve als negatieve reacties krijgen, en het feit dat je aangeeft dat je daar wakker van ligt, geeft voor mij aan dat je zelf ook nog niet helemaal zeker van je zaak bent en dat is wel belangrijk!

Verder heb ik nog een laatste tip voor je: er zijn kattenluiken die reageren op de chip van je kat. Chippen kan ik je sowieso aanraden mocht je kat ooit kwijtraken.

http://www.zooplus.nl/shop/katten/katte ... rte/145880

hmm nu doe ik ook mee aan de zooplusreclame..
Gebruikersavatar
Robijn
Jaguar
Jaguar
Berichten: 729
Lid geworden op: 01 dec 2011 16:07
Locatie: Putte

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door Robijn »

Eefjee, er bestaan ook kattenluiken die werken op de chip van de kat (Petport SmartFlap en de SureFlap (zie zooplus.nl). Ze zijn best prijzig (ong. 80 -100 euro), maar dan kan alleen jouw kat naar binnen/buiten, en kunnen er geen vreemde katten bij jou naar binnen. Je kunt deze ook instellen, bv. dat ie op een bep. tijd dichtgaat (bv. 's avonds), of bv. dat je kat wel naar binnen kan, maar niet meer naar buiten, enz.
Is dat niet iets?
Liefs van Mariska
Kopstootje van Tarzan :cathappy:

Bekijk de foto's van Brit Robijntje en vorige vriendjes Gaudi^, Sjaak* en Sem* hier
eefjee
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 12 mei 2012 21:23

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door eefjee »

@livewithlouis: tuurlijk twijfel ik. Anders zou ik hier niet komen.
De feedback was gewoon erg hard, maar ze hebben op sommige vlakken een punt.
Al denk ik dat soms te extreem is en dat ik men kitten/kat zou verwaarlozen omdat ik overdag werk en indien oud genoeg de kat buiten laat.
Van mij mag ze gerust een hele dag binnen ook, maar dat zal het beesje helemaal niet aprecieren vrees ik!
Dat kattenluik dat reageert op chip kende ik nog niet. 80 euro valt nog mee eh... Als ze daarmee veilig buiten en binnen kunnen. Maar de eerste dagen wil ik ze eerst ff aan ons en de omgeving binnen laten wennen (dan zou ik verlof hebben) daarna zou ik hem stelselmatig paar uur mee buiten nemen terwijl ik ook buiten bij hem ben en zo opbouwen tot ie zelfstandig buiten kan zoveel ie wil...

Ik ben er nog steeds niet echt uit... Ik wil helemaal niet de persoon zijn die een kitten een rottig leven bezorgd. Al is de invulling daarvan erg verschillend...
Zo is het bij elk diertje. Er zijn mensen die hondjes in babykoetsen hebben en kleertjes, goed, mag , maar voor mij is dat erover. Dat wou niet zeggen dat ik niet zielsveel van men hond hield!
ach ja...

1 nacht wakkerliggen is echt wel genoeg... eigenlijk is nu tmoment, kzit nog twee weken geblesseerd thuis, maar de kittens zijn echt nog te jong nu.
eefjee
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 12 mei 2012 21:23

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door eefjee »

ps: om nog te reageren op de twee kittens opmerking zodat ze elkaar zouden hebben:
wat dan met 1 kitten en een volwassen kat? kan dat of is dat nog meer uit den boze?
Gebruikersavatar
Livewithlouis
Poema
Poema
Berichten: 200
Lid geworden op: 28 mar 2012 10:11

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door Livewithlouis »

Ik ben het helemaal met je eens dat men niet te overdreven moet doen, echter denk ik dat dat in jouw situatie dus niet overdreven is. Als je echt van 9 tot 5 werkt zal je kitten in de eerste paar maanden bij jullie thuis erg alleen zijn. Dat is (naar mijn wat dat betreft niet deskundige) mening zielig. Daarna kan een oudere kat prima wennen aan het feit dat er momenten op de dag zijn dat hij/zij zichzelf moet vermaken. Dieren hebben geen besef van tijd (wel dat iets erg kort of erg lang is maar niet in uren) ze wennen daar wel aan.
Een kitten is een baby daarom is het zielig om dat al zo vroeg in zijn/haar leven zo aan te pakken.
Ik ben ook niet overtuigd dat je per se 2 katten moet nemen, het zou de eenzaamheid van een kitten verlichten de eerste paar maanden. Maar er zijn zat katten die een sololeven verkiezen zeker als het territorium niet groot is. Maar ook aan samenleven kunnen ze wennen of dat zelfs prefereren!

Het punt in dit alles is dat je het jezelf een stuk gemakkelijker zou maken door een volwassen (denk aan 2,3,4 of bijvoorbeeld bejaard) solo kat te nemen, omdat die naar mijn mening beter past in jouw leefsituatie.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door Adriana »

eefjee schreef: Ik vind het al even zielig om een kat (buitendier!!!!!!) binnen in appartementjes gehouden worden.
veel ligt toch of het een raskat is en of je een kat hebt die net veel behoefte heeft om buiten te zitten of niet.
in Europa en verder komen wilde katten voor, dat is een ras en nooit gedomesticeerd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_wilde_kat
er zijn verwilderde katten, dat zijn nakomelingen van niet gecastreerde huiskatten, die in het wild geboren zijn en niet aan mensen zijn gewend.
en er zijn katten (htk's en raskatten) en die zijn gedomesticeerd en dat zijn onze huisdieren.

en het hangt helemaal af van de behoefte van de betreffende kat of-ie echt naar buiten moet (vanuit zichzelf) of daar helemaal geen trek in heeft en niet verder komt dan een comfortabel soesplekje of grote warme steen in de tuin - als het aangenaam kattenweer is..
maar ik heb jullie punt wel... kzal nog wel zien...
;-) :eclap:

het matchen van katzels lijkt een beetje op het mensenmatchen, vaak weet je niet of ze voor elkaar vallen.
met als uitzondering kittens tot ongeveer 8/12 maanden, dat gaat doorgaans vrij soepel.
hangt ook af of het katers of poezen zijn en we hebben voorzichtig de indruk dat gecastreerde katers makkelijker matchen dan poezen of poes/kater. maar bij een aantal forumleden gaat ook dat, soms na een gewenningsperiode en goeie introductie, prima.

de match kitten en volwassen volgroeide kat, dus op die leeftijd een vrij groot leeftijdsverschil is vrij moeilijk. kittens zijn vrij wild en volgroeide katten hebben doorgaans een andere agenda en willen niet een groot deel van het etmaal worden besprongen door jonkies ('daar zijn we weer!' 'we willen nù spelen/sjezen/rollebollen/stoeien'), dat kan een grauw en verstoorde relatie opleveren. soms ook zonderen de oudere katten zich af.
voorbeeld: hier wonen op dit moment twee nog steeds vrij wilde bengels van 2 en een kater van 8. de broertjes hebben het geweldig met elkaar en zijn lief voor Enzo. maar het speelt niet en trekt ook niet met elkaar op. af en toe liggen ze met drie tegen elkaar aan en ze hebben nooit ruzie. ze laten Enzo met rust en tuigen elkaar (en mij af en toe.. vrouwtje: klimboom!) af..

en kittens moeten nog heel erg veel leren vanaf 12 weken. ze moeten hun skelet en spieren ontwikkelen en sociaal gedrag aanleren. kittens leren van voorbeeldgedrag, dus van elkaar. 'àu =piep' is ho! ze geven duidelijk aan wanneer er eentje te ver gaat. en ze hebben elkaar nodig voor de opbouw van hun conditie, trainen van spieren en uithoudingsvermogen, leren springen en landen en ga zo maar door.
een kitten alleen heeft die mogelijkheden niet, wordt niet uitgedaagd en gaat zich soms extreem op zijn baasje richten ipv op een soortgenoot en dat kan giga (gedrags)problemen opleveren.
vanaf ruim anderhalf/twee jaar zijn ze volgroeid en worden ze rustiger (oh ja..???, roepen de bengels hier....).
dat is de achtergrond waarom we doorgaans als tip meegeven vooral twee kittens te plaatsen en niet eentje die de kans loopt zich te pletter te vervelen..
Laatst gewijzigd door Adriana op 14 mei 2012 14:39, 1 keer totaal gewijzigd.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
ayla
Tijger
Tijger
Berichten: 1115
Lid geworden op: 11 nov 2009 11:45
Locatie: Leusden

Re: eerste kitten + voedingsvraag

Bericht door ayla »

hoi,

katten kunnen goed binnen leven. Ik heb er zelf 2 die nooit buiten zijn gekomen omdat ik op een flat woonde. Nu heb ik een buiten en mogen ze beschermd in de tuin met een tuigje tot de tuin afgezet is. het mooie is, het boeit ze maar half. Even naar buiten is ok, maar dan willen ze ook weer snel naar binnen.

Je zegt nu is de beste tijd om een kat in huis te nemen omdat je vrij bent, waarom kies je er niet voor om nu naar het asiel te gaan en daar één of 2 katten uit te kiezen?

Kittens accepteren elkaar makkelijker en hebben het zelfde speel niveau. verder kunnen ze elkaar veel leren en hebben veel steun aan elkaar.

Een oudere kat kan goed gaan met een jonkie maar ik raad je aan om 2 kittens te nemen. Zelf wilde ik ook altijd 1 kat, heb uiteindelijk 2 broertjes van 6 maanden een nieuw thuis gegeven. Nooit spijt gehad van die beslissing. Een vriendin heeft in dezelfde periode 1 kitten in huis genomen, deze was duidelijk eenzaam; bijten, slopen etc. Die van mij spelen samen als zij hun energie kwijt moeten.
Groetjes van Marjoleine,
kopjes van Felix,
en een zoen van Garfield!
Plaats reactie