Kitten, 7 mndn, geboren met één nier, urineproblemen

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
David
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 10 jan 2012 14:14

Kitten, 7 mndn, geboren met één nier, urineproblemen

Bericht door David »

Dit is mijn eerste post op dit forum. Ik heb al wat research gedaan en gezocht maar geen vergelijkbare scenarios gevonden op het internet dus ik hoop hier op dit forum mensen te treffen die zich wellicht herkennen in mijn verhaal.

Het gaat om het volgende. Ik heb sinds Mei 2011 twee lieve kittens in huis genomen. Een van de kittens een vrouwtje heeft al sinds te geboorte last van een "nat achterkantje". Bij het ophalen van de kittens is dit wel opgevallen maar werd door de eigenaars afgedaan als een beestje wat af en toe een ongelukje had omdat ze nog zo klein was en in haar eigen ontlasting was gaan zitten vandaar de verkleuring van haar vachtje. Op dat moment zouden gelijk alle bellen moeten gaan rinkelen maar waarschijnlijk zoals zovelen was ik meteen verkocht bij het zien van de kittens en wint de aandoenlijkheid van de beestjes van je rationele verstand :)

Ik heb ze mee naar huis genomen er van uitgaande dat de klachten wel over zouden gaan. Bij de eerste controle bleek dat het niet normaal was en heeft de dierenarts haar onderzocht op blaasontsteking. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. Hiervoor heeft ze de gebruikelijke behandeling gehad maar de klachten werden niet minder. Hooguit een dag net na het krijgen van de antibiotica injectie dat ze voor het eerst 24 uur droog was. Na een intensieve behandeling met medicatie bleek het bloed uit haar urine verdwenen te zijn maar de klachten bleven aanwezig. Nog steeds overal druppelen en urineverlies. Alsof het er gewoon continue uitliep en ze geen controle had over haar plas.

Na een maand ben ik op advies van mijn zus naar het dierenziekenhuis amsterdam gegaan omdat ik niet geheel tevreden was over mijn eigen dierenarts. Ik heb besloten haar hier verder te laten onderzoeken. De blaasontsteking bleek nog niet geheel over nadat ze urine geprikt hebben vanuit de blaas en deze onderzocht hebben op bacterieen. Hierop heeft ze een tweede antibiotica kuur gehad die wederom een dag aansloeg en vervolgens eigenlijk niets heeft verholpen. De dierenarts heeft toen geadviseerd wanneer ze oud genoeg was met contrast vloeistof haar te gaan bekijken om te zien of er in haar lijfje afwijkingen zichtbaar waren die de klachten konden verklaren.

Na 5 maanden was het zover. Ze is onder narcose gegaan en na uitvoerig onderzoek bleek dat ze geboren is met een nier, die een stuk groter is dan gebruikelijk. Ook haar levertje was iets aan de grote kant. Kortom het bleek goed mis te zijn. Heel verdrietig nieuws waar ik niet op gerekend had. Na 5 maanden intensief schoonmaken thuis had ik uiteraard gehoopt op een oplossing en een verklaring voor de problemen. Echter ondanks de bevindingen kon de dierenarts niet exact uitleggen wat er met haar aan de hand was. Er zijn zat mensen die ook met een nier geboren worden en ook gewoon prima kunnen leven en controle hebben over de plaswegen etc. Ik heb besloten haar te houden en verder te gaan zoeken naar een oplossing. Ze heeft vervolgens pilletjes gehad tegen incontinentie. Eigenlijk een middel voor honden. Maar in de juiste dosering ook te gebruiken voor poezen. Dit leken de klachten een stukje minder te maken. Echter de dierenarts had mij niet verteld dat deze middelen levenslang gebruikt dienen te worden dus toen de voorraad op was keerden de klachten in alle hevigheid terug.

Zoals jullie begrijpen. Ik ben een beetje ten einde raad. Het is een schatje van een poes. Ik heb heel veel voor haar over maar hoop toch stiekem dat er ergens een blijvende oplossing is zodat ik haar kan houden en een logische verklaring voor haar klachten. Ik heb alles al aangepast in mijn huisje om het voor mijzelf dragelijk te houden. Echter iedere week het huis op zijn kop zetten, de boel moppen. Twee keer per week alle hoezen op de bank wassen en verwisselen en dagelijks tafels stoelen kasten en vloer met doekjes afnemen om de druppeltjes urine op te ruimen dat merk ik na 7 maanden begint toch zijn tol te eisen. Ik ben een sterk voorstander van dat ook een gehandicapt diertje een recht heeft op bestaan en leven en ik alles op alles moet zetten om dit op te lossen en alle mogelijkheden onderzocht moet hebben alvorens ik de moeilijke beslissing moet nemen haar of in te laten slapen dan wel een ander geschikter onderkomen te vinden. Wat het allemaal extra lastig maakt is dat zij omdat zij waarschijnlijk niet beter weet weinig hinder lijkt te ondervinden van haar ongemakken. Ze speelt is actief, eet goed, drinkt goed, slaapt goed. Is super sociaal en speels en zich van geen kwaad bewust. Het feit dat ik haar met broertje in huis heb genomen wat ontzettend goed gaat maakt het des te triester dat er een kans bestaat dat ik haar niet kan houden.

Ik hoop heel erg dat iemand zich herkend in dit verhaal en wellicht tips heeft of een goede kliniek dan wel arts weet waar ze gespecialiseerd zijn in dit soort problemen.

Alvast bedankt voor het lezen van dit verhaal! :)
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9405
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door castratenkoor »

Ik heb iets dergelijks meegemaakt met een kat maar dan met de anus, waar hij geen controle over had. Dure operatie gehad, bracht helaas geen uitkomst. Toen hij 2 jaar was heb ik het opgegeven.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door Adriana »

je zou omdat het hier toch om een erg specialistisch probleem gaat contact via mail kunnen opnemen met de universiteiten van Utrecht en Gent. zij hebben veel meer zicht op het voorkomen van deze afwijking, eventuele behandelmethodes en prognoses

http://www.ugent.be/nl/faculties?ugentid=DI

http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedi ... fault.aspx
via 'contact' rechtsboven

en welkom op het Forum!
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
David
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 10 jan 2012 14:14

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door David »

Bedankt voor het lezen en de reacties zover! Mochten er nog meer tips zijn en mocht er nog een eventueel verband bestaan tussen voeding en plas problemen etc dan hoor ik dat graag natuurlijk. Overmorgen wordt ze gesteriliseerd en maakt de dierenarts van de gelegenheid gebruik om nog even verder te kijken. Ik hoop dus van harte dat ze iets over het hoofd gezien hebben en kunnen doen voor haar. Ik merk wel dat na het stoppen van de medicatie de klachten een terugval hebben veroorzaakt dus dat geeft enigzins hoop om die weer te hervatten en het dragelijker te maken. Ik vroeg mij ook af of er meer mensen zijn die in een dergelijke situatie besloten hebben het diertje te houden en dingen hebben aangepast in huis. Ik dacht er ook aan haar naar buiten te laten gaan om het zo binnen iets makkelijker schoon te houden. Daarnaast probeer ik haar kontje een keer per week met speciale shampoo te wassen, iedere dag natuurlijk even een washandje en voorzichtig afdeppen en daarnaast de achterkant kort te houden qua vacht zodat het minder in de haren trekt. Al met al een hele flinke verantwoording, de hoop is dat het zich dus gaat stabiliseren zodat ik ook de zorg makkelijk kan overdragen indien ik een keertje op vakantie wil etc ;)
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9405
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door castratenkoor »

Ik ben toendertijd bij dr. Ottenschot geweest. dat is een specialist in Utrecht, maar of die nog werkzaam is weet ik niet. Het is al erg lang geleden, meer dan 10 jaar.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door pearlsofpassion »

Er zijn onlangs nog topics geweest over incontinentie en oplossingen. Als je even zoekt, moet je die wel kunnen vinden.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
paasnini

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door paasnini »

Zag dr Ottenschot niet meer staan. Je zou met haar terecht komen bij Nefrologie. Ik zou een verwijzing naar Utrecht vragen. Sterkte.
David
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 10 jan 2012 14:14

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door David »

We zijn inmiddels bijna een maand verder. Net voor het plaatsen van mijn bericht op het forum zou ze naar de dierenarts gaan en gesterilliseerd worden. Daarbij zou de dierenarts de mogelijkheid aangrijpen haar verder te bekijken. Dit omdat de arts nog nooit eerder zo'n poes gezien had met een dergelijke grote afwijking als mijn kitten. Na de operatie werd duidelijk dat ze een te kleine blaas had en zoals uit de echo was gebleken maar een nier had en een urineleider van de nier naar de blaas. De tweede urine leider gaat nergens naar toe maar was wel aanwezig. Voor de rest waren alle waarden in het bloed van nier en lever prima in orde. Ook al klopt het van binnen niet helemaal, alles functioneerde wel prima. Daarmee was het raadsel van de incontinentie nog niet opgelost. Ik wist niet meer of het gedrag zou zijn, de sluitspier, de te kleine blaas die de hoeveelheid urine niet aan kan. Wist ze niet beter omdat ze vanaf kleins af aan het bijna continue liet lopen hoe ze het moest ophouden. Op een gegeven moment weet je het echt niet meer. Een echt logische verklaring was er niet.

Echter ik kreeg een tip van de dierenarts die van een andere "patient" te horen gekregen gehad bij vergelijkbare symptomen bij haar kat dat er pilletjes bestonden ( homeopatisch ) bestaande uit verschillende kruiden die bij haar een heel positief effect hadden. Ten einde raad en met het idee alles geprobeerd te willen hebben, ben ik meteen gaan zoeken en heb de pilletjes aangeschaft en ben begonnen met opbouwen. Deze pilletjes zouden de nieuwe blaasontsteking helpen te genezen en zouden aanvullend gebruikt moeten worden op de antibiotica. Daarnaast kreeg ze al pilletjes tegen incontinentie van de dierenarts. Daarnaast heb ik ook druppeltjes besteld ( kidneykare ) die de blaas / nier functie verbeteren en de groei van de sluitspier bevorderen. Tot mijn grote verbazing en blijdschap begon ik al gauw verbetering te merken. Eerst 2 / 3 dagen vrij snel na de opbouw dat ik merkte dat ze een stuk droger was met een kleine terugval waarop het toch een dag misging. Daarna en dat is nu al ruim een week later laat ze zelfs geen kleine druppeltjes meer lopen en is helemaal droog. Ik moest mijzelf een aantal keer knijpen want de dierenarts had t eigenlijk al opgegeven. Ik ben natuurlijk nog enigzins voorzichtig en terughoudend ook omdat ik haar nog niet daadwerkelijk had zien plassen op de kattenbak. Ik kon in huis geen plekken meer vinden dus was even bang dat ze wellicht verstopt was geraakt etc. Je gaat de raarste dingen denken op t moment dat ze eigenlijk vanaf geboorte incontinent is en er nooit signalen zijn geweest dat dit ooit beter zou worden maar gisternacht was het eindelijk zo ver. Ze ging de bak op en deed een gigantische grote plas. Ik was zo ontzettend blij. De resultaten zijn overweldigend en bijna ongelofelijk! Voor mensen die wellicht via dit forum bij mijn topic uitkomen omdat zij er ook achter zijn gekomen dat hun kat met een afwijking aan het urine stelsel is geboren wil ik alleen het volgende zeggen. Geef de moed niet op! Probeer alles, maar sluit zeker de alternatieve diergeneeskunde niet uit. Bij mij zijn de resultaten tot nu toe fantastisch! Wil uiteraard iedereen bedanken die de moeite genomen heeft mijn verhaal te lezen en voor de tips die gegeven zijn!
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 877
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door patiani-guusje »

Wat fijn dat het beter gaat nu!! Ik wens je veel suuces met je katje en hoop dat de stijgende lijn zich voortzet!
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie
PassievoorPerzen

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door PassievoorPerzen »

Jeetje wat een verhaal zeg.David ik kan je ook aanbevelen om versvlees voer te gaan geven(merken zijn oa Carnibest,Carnivoer,Bibi even googlen op de web van de fabrikanten voor meer uitleg dan ik kan geven)want van brokken drinken de meeste katten best veel,want het is droogvoer dus logisch.Van versvlees drinken de katten nog maar weinig want het voer zelf bevat al meer dan 60% vocht.Ik merk na twee dagen het nu al in de kattenbak die blijft langer schoon.Ik bedoel maar te zeggen wat er niet met bakken in gaat hoeft er ook minder uit te lopen en versvlees is ook nog eens erg gezond.Stekte met alles en ik hoop dat je blijft posten want ik ben best benieuwd naar het verloop bij je kat.
Gebruikersavatar
Robijn
Jaguar
Jaguar
Berichten: 729
Lid geworden op: 01 dec 2011 16:07
Locatie: Putte

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door Robijn »

Petje af hoor David, dat je zoveel voor je kat hebt overgehad!!
Hoe heten die homeopathische pilletjes? En waar heb je die gekocht?
Ik ben heel blij voor je dat het nu goed gaat met de poes, en hopelijk heeft ze nog een heel leuk leven voor de boeg, samen met haar broertje!
Liefs van Mariska
Kopstootje van Tarzan :cathappy:

Bekijk de foto's van Brit Robijntje en vorige vriendjes Gaudi^, Sjaak* en Sem* hier
Gebruikersavatar
lidewij020
Panter
Panter
Berichten: 453
Lid geworden op: 22 jan 2012 14:03
Locatie: Amsterdam

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door lidewij020 »

Wat een verhaal. Ik vind het heel goed dat je zoveel voor je kat over hebt. Fijn dat het nu beter gaat. Ik sluit me aan bij het advies van passievoorperzen. Verse vleesvoeding verkleint namelijk ook de kans op blaasontsteking. In commercieel voedsel zitten vaak stoffen die de urine basisch maken. Bij verse vleesvoeding blijft de urine zuur, waardoor bacterien en blaasgruis minder kans krijgen.
Doe mee aan het onderzoek naar links en rechtspotigheid bij katten. Het kost slechts 5 minuutjes ...afhankelijk van je kat...
David
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 10 jan 2012 14:14

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door David »

Ik zal zeker regelmatig een update posten hier! Het homeopatische middel wat ik gebruik heet Eurologist. Verkrijgbaar bij een aantal nederlandse internetsite's voor alternatieve geneesmiddelen voor huisdieren. Ik heb mij netjes gehouden aan de opbouwperiode van 10 dagen en daarna de dosering gehalveerd. Binnen 24 uur merkte ik een sterke terugval in de klachten. Op advies van de site waar ik het middel besteld heb besloten in haar geval de hoge dosering tenminste 4 weken aan te houden. Indien nodig is het levenslang vol te houden. Er zijn geen bij effecten. Nu gaat het gelukkig weer goed. Het blijft bizard dat een aantal kruiden zon enorm positief effect hebben en de dosering zo nauw luistert. Ik ga zeker overwegen haar ander voer te geven. Het is zeker het proberen waard! :)
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Kitten, 7 maanden, geboren met één nier, urine problemen

Bericht door Adriana »

wat zul je opgelucht zijn en in je armen hebben moeten knijpen om het te geloven...
je hebt haar echt gered en dan zo uitzichtloos en met dit middel eindelijk opgelost, geweldig!
http://www.huisdierendokter.nl/blaasgruis-kat.html
heb je ook een positieve reactie bij de klantenreacties van huisdierendokter gezet?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Plaats reactie