T4-waarde in het bloed bepalen

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
maij
Lynx
Lynx
Berichten: 180
Lid geworden op: 13 dec 2010 12:28

Re: T-4 bepalen

Bericht door maij »

Dank je wel Adriana... Dat wordt dan even sparen..
Het schijnt wel uit te zoeken te zijn of het weefsel al verder is... Maar een operatie brengt dacht ik wel risico's met zich mee en ik las ergens iets over de kans dat de 2e ook op den duur gedaan moet worden. Dus dan ben je 2 keer de operatiekosten kwijt en dan moet je dus sowieso aan de medicijnen. Als ze bij Sheba alle 2 vergroot zijn dan is een operatie dus eigenlijk sowieso uitgesloten.

Ik las trouwens in 1 van de topics dat Enzo hoestte? Dat doet sheba ook maar wist niet dat dit gerelateerd kon zijn aan de schildklier... Zo wel dan heeft ze er waarschijnlijk al een tijdje last van zonder dat het ons opgevallen is... Wat ik alleen niet snap en daar kan ik niet over uit is dat Sheba volgens deze DA een typische schildklierprobleemkat houding heeft terwijl ze helemaal niet echt anders is dan normaal. Ze is altijd slank geweest, smal kopje alert etc etc... Bij de oude Da is hier nooit wat over gezegd of opgevallen tijdens de jaarlijkse controle.
Ik zie nu dat ze in 2009 3.9kg woog en in 2010 en 2011 3.55kg. Ik weet niet precies sinds wanneer we haar meer voer zijn gaan geven dan de rest...

Ben de vriendin dankbaar dat ze zei dat sheba slanker was geworden. Anders hadden we niets gemerkt of in ieder geval het nooit gekoppeld aan iets ernstigs zodat we het pas hadden besproken als we een keer bij de DA zouden zijn met ze of als het kuchen erger was geworden oid.
Had waarschijnlijk nog wel even geduurd dus... Nouja we gaan zie uh horen dinsdag..
artemis
Panter
Panter
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 jan 2012 16:03

Re: T-4 bepalen

Bericht door artemis »

Adriana, ik las toch op enkele plaatsen dat bij de jodiumbehandeling herval ook nooit uitgesloten was..
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: T-4 bepalen

Bericht door Adriana »

'is doorgaans voldoende' heb ik geloof ik geschreven en doorgaans staat voor doorgaans en niet voor 100% ...

ja, typische schildklierkat-houding, die had Enzo ook. en schraal en een bepaalde blik. ik kan het op de foto's zo aanwijzen, soort van rusteloos en met beetje ingevallen schouders. ook beetje weggedraaid.

eigenlijk is wat hierachter volgt aan de specialisten (en niet aan mij als geinteresseerde leek) maar ik vermoed/weet dat ze proberen om de dosis ra jodium gezien wat ze aan T-4 hebben en op de scintigrafie zien, zo laag mogelijk te houden. als je op de site kijkt van Lingehoeve en dan die speciale of je raadpleegt de Amerikaanse sites, dan kun je denk ik ook wel vermoeden hoe ongelofelijk moeilijk het is om eea goed in te schatten. daar is veel ervaring en kennis voor nodig. en ik denk dat ze liever aan de veilige/lagere kant gaan zitten dan aan de hoge. en ik vind dat een heel verstandige keuze.. en jawel, dat zal in zeldzame gevallen kans op terugval geven.

en ja, ik lees ook iedere keer weer van dezelfde mensen die dat iedere keer weer op dezelfde manier naar voren brengen/oprakelen dat er soms een katzel op herhaling moet. maar van alle behandelde gevallen is dat maar een heel klein percentage! en die mensen schrijven andere mensen na en hebben er zelf geen ervaring mee..
en kijk dan eens even naar de contra-indicaties van felimazole en alle instellingsellende...

ik heb vrij uitgebreid gepraat met de chirurg (vanKorteakkeren) die de operatie bij Enzo heeft uitgevoerd. die heeft me de tumor laten zien (klein kwartelei) en vertelde mij dat hij ook even naar de andere schildklierlob gekeken had en die leek hem rustig. het is de kunst om de bijschildklier te sparen en na de operatie moet je geloof ik met bloedonderzoek even kijken naar de calciumwaardes of dat gelukt is. daarom zou ik zelf die operatie neverdenooit aan een htk-da toevertrouwen..
het is geen zware, langdurige operatie voorzover ik kon inschatten, we hebben erop gewacht en Enzo na enige tijd geopereerd en wel weer mee naar huis genomen.

de scintigrafie van Enzo met het ectopisch weefsel heb ik nooit gezien maar het moet indrukwekkend zijn geweest. en dan is het de ervaring en de kundigheid (eventueel met specialistisch overleg) van de behandelend da om de dosis in te schatten. Enzo had na zijn operatie een T-4 van > 100 en nu dik anderhalf jaar later heeft ie een T-4 van 22. zonder medicijnen en hoogstwaarschijnlijk zonder terugval. AH was erg tevreden toen-ie hoorde ('mijn grijze vriendje'..) hoe het met Enzo was..

en ja, ik geef toe dat ik maanden zwaar tegen de ra-joodbehandeling heb aangehikt, maar had vrijwel geen andere keuze. en zonder had ie niet meer geleefd... een lang gesprek met één van de dierenartsassistentes van Ka, die vrij kort daarvoor haar hond daar had laten behandelen, heeft me over de brug getrokken..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
artemis
Panter
Panter
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 jan 2012 16:03

Re: T-4 bepalen

Bericht door artemis »

Hier een link met daarop een foto die mij trof omdat de gelijkenis met Pappie erg groot was. Nu na 3 weken medicatie ziet hij er al totaal anders uit.
http://www.fabcats.org/owners/hyperthyroidism/info.html
Goede url overigens.

Adriana, hoe frequent moet je nog bloedonderzoeken doen na een ra-joodbehandeling? Net daarna en op termijn?
Los van de mogelijke bijwerkingen op de medicatie is het veelvuldig bloedonderzoek iets waar ik momenteel het hardst tegenop zie want verschrikkelijk traumatisch voor Pappie.
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: T-4 bepalen

Bericht door Adriana »

dat is een erg goed en duidelijk verhaal en in Nederland worden dat soort foto's aangeduid met scintigrafie.
hier wordt gesproken van 3 tot 6 weken opname, in Nederland krijg je een protocol mee dat je moet ondertekenen met duidelijke aanwijzingen zoals in mijn eerdere bericht. bij ons was het maandagmiddag brengen en vrijdagmiddag halen en het is even spannend geweest ivm Enzo's hogere dosis, maar we mochten hem gelukkig na 4 dagen ophalen (en ik heb hem te pletter geknuffeld, ben niet zwanger en heb geen kinderwens, hihi..). en hij was het allerjongste dier dat ze tot dat moment in behandeling hadden gehad met super veel ectopisch weefsel..
hij sliep veel de weken erna dus weinig schootzitten.. in tegenstelling tot tegenwoordig en als ik die linkerfoto weer zie dan breekt mijn hart een beetje, arm beest!
Afbeeldinglinks na de operatie, rechts nù!Afbeelding

boven twee foto's van Enzo, linkerfoto na de schildklieroperatie maar vóór de ra jodiumbehandeling en rechts Enzo anderhalve maand geleden met hap uit zijn kraag ivm bloedonderzoek voor kaakoperatie.
hier kun je duidelijk dat schrale, beetje weggetrokken gezicht zien dat typisch bij een schildklierkat hoort. zijn vacht is inmiddels ook zachter, lichter van kleur en veel voller. links kun je onder zijn kin het litteken van de operatie nog zien.

in de Lingehoeve wordt nog bloed onderzocht vlak voor vertrek. wij hebben het om het half jaar laten doen omdat ik heel snel wilde weten of en hoe groot de terugval van de nierfunctie was om eventueel zwaarder geschut in te kunnen zetten als het erg slecht zou zijn. want de enige echte nierwaardes kreeg ik pas toen hij eindelijk een normale T-4 had.
AH van de Lingehoeve had ons gevraagd na 6 maanden terug te melden met T-4 en hoe het ging.
en ik heb dat trouw gedaan en hem vrij recent nog gesproken met een paar vragen; hij wist nog precies om welke kater het ging. hij is ook de enige die deze behandelingen daar doet en had na 4 dagen een opmerkelijk goeie band met Enzo.
k was bang dat ik mijn getraumatiseerde angsthaasje helemaal geschuffeld zou terugkrijgen, maar Enzo was blij en opgetogen toen ie ons weer zag en helemaal niet gestresst.
wij hebben voor bloedonderzoek een vrij handige da en zijn ingeschreven bij een aantal da's voor de verschillende aandachtsgebieden/dieren. en het scheelt enorm, de ene da en de andere en ik heb al heel wat geklungel op dat vlak mogen zien...
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
artemis
Panter
Panter
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 jan 2012 16:03

Re: T-4 bepalen

Bericht door artemis »

Wow, wat een verschil.
Ik vind mijn DA heel handig en wat ingrepen betreft heb ik hem nog nooit op geklungel kunnen betrappen. Heb nooit raskatten gehad en de bloedafname bij Pappie was de tweede die ik ooit meemaakte en bij een andere kat. Het duurde hem alleen wat te lang... de naald erin zetten was geen probleem maar er kwam nauwelijks bloed uit..... en de DA had 3 buisjes nodig. Blijkbaar was Pappie helemaal gedeshydrateerd ondanks excessief drinken de weken ervoor (maar hij hield het vocht niet vast) waardoor het bloed er tergend traag uitkwam, en dat duurde hem te lang.

Nu moet ik er wel bijzeggen dat de aanblik van Pappie op goed 3 weken met medicatie heel vergelijkbaar is met deze 2 foto's van Enzo Adriana. Hij is overduidelijk verzwaard, zijn pels staat mooi vol en bol en zijn blik is helemaal anders..
maij
Lynx
Lynx
Berichten: 180
Lid geworden op: 13 dec 2010 12:28

Re: T-4 bepalen

Bericht door maij »

Ships dat kopje op de 1e foto herken ik wel.. ohoh...
Wat ziet hij er geweldig mooi uit op de 2e foto :smile:
Gebruikersavatar
Synemios
Tijger
Tijger
Berichten: 5265
Lid geworden op: 29 jul 2010 04:51
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: T-4 bepalen

Bericht door Synemios »

Overal zitten natuurlijk voor en nadelen aan, ik vind 1000 euro niet eens zo duur als ik heel eerlijk ben en ik had deze keuze toen wel willen maken, maar Nero viel helaas af omdat haar nierwaardes ook niet goed meer waren.
Maar als je alles tegen elkaar afzet, ook de leeftijd van de kat meeneemt zou mijn keuze ook toch deze behandeling zijn.

Ik heb helaas bij Nero deze grote verandering niet gezien met felimazole, het enige wat we lange tijd hebben kunnen bereiken is dat ze niet verder afviel.
als ik de foto van Enzo bekijk, voor en na jeetje wat een verschil en wat goed dat dit ook mogelijk is.

Artemis, bij Nero ging dat bloedprikken ook langzaam, soms kwam er niks uit moesten ze opnieuw prikken, met een dunnere naald ging het veel beter dus bij binnenkomst zei ik altijd dunne naald gebruiken en dan lukte het wel in 1x.
Ik wist bij 1 arts dat die het beste kon prikken dus op een gegeven moment vroeg ik standaard naar haar, geen geklungel met prikken het is al vervelend genoeg, werd daar altijd een beetje kribbig van.
Luna & Lizzy(12) Timmy & Indy (8) Tommy(7)
*Sylvester, Nero, Mickey, Oscar
Groetjes, Denise
Time spent with cats is never wasted!
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: T-4 bepalen

Bericht door Adriana »

als je de zeer beperkte beschikbaarheid van ra jodium in je achterhoofd houdt, dan was ik ongelofelijk blij dat deze behandeling ergens in Nederland nog uitgevoerd mocht worden, omgeven door uitgebreide veiligheidsmaatregelen. en van alles wat je meegeeft, krijg je alleen je kat terug. maar we hebben Enzo zijn eigen kattenbak en eetschaaltjes, fleece en een paar knufs/speeltjes èn zijn bakje met tarwegras en voer meegegeven.
en als ik nu terugkijk en hem lekker knuffel en een klein rondedansje :pdtdan: met hem maak
dan kijken we elkaar aan :verliefd: met een begrijpende blik, :pdthug: yèsss, gelukt!! :pdtura1:
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
maij
Lynx
Lynx
Berichten: 180
Lid geworden op: 13 dec 2010 12:28

Re: T-4 bepalen

Bericht door maij »

Ondertussen zit de prijs voor de behandeling bij de Lingehoeve op 1150euro dit is voor 5dagen opname en alles wat erbij komt. Heb maar vast geïnformeerd :???:

Vandaag zijn we gebeld met de uitslag, mijn vriend heeft de DA gesproken dus de waardes weet ik niet. Krijg de uitdraai met uitslagen. Maar wat in ieder geval duidelijk is dat ze het inderdaad aan haar schildklier(en) heeft. Nouja dat wist ik natuurlijk al een beetje maar ja nu is het zeker :-(
Beetje lamgeslagen omdat we nu weer een heel traject in gaan bah... Maar goed niets aan te doen.
Heb strumazol gekregen dat is wel fijn en daarvan moet ze 2 maal daags een kwartje krijgen heb maar besloten omdat om de 12uur te doen dan is het verspreid over de dag. Moet dat op vaste tijdstippen want dan wordt het lastig? In het weekeinde ben ik er later uit dan als ik naar het werk moet.
Nou voor 14.02 een afspraak voor bloedprikken om te kijken of de medicijnen aanslaan en of het ruisje dan minder/weg is en daarna kijken wat nu.
artemis
Panter
Panter
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 jan 2012 16:03

Re: T-4 bepalen

Bericht door artemis »

Dus in NL mag een DA nog Strumazol voorschrijven/verkopen?
In België niet meer...
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: T-4 bepalen

Bericht door Adriana »

nee, officieel moet er felimazole worden voorgeschreven, niet omdat strumazol en carbimazol niet goed zouden werken maar omdat er met felimazole een nieuw ontwikkeld medicijn op de markt is gekomen..
het is nog wel beschikbaar/leverbaar en een da mag het dacht ik wel voorschrijven als felimazole onoverkomenlijke klachten geeft.. en anders zou je het via je eigen apotheker/huisarts kunnen proberen, zeker als de kosten van felimazole een probleem zijn....
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
artemis
Panter
Panter
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 jan 2012 16:03

Re: T-4 bepalen

Bericht door artemis »

De kosten van Felimazole zijn zeker niet onoverkomelijk, ik vind het enkel stom om zoveel te betalen terwijl Strumazol goedkoop is en volgens mijn DA identiek.

In mijn ander topic schreef ik
volgens mijn DA is Strumazol identiek aan Felimazole (alleen een groter tablet dat dan gedeeld moet worden en zonder omhulsel). Het ingrediënt is bij allebei Thiamazol.
Felimazole is een geregistreerd kattengeneesmiddel tegen hyperthyreoïdie en Strumazol is de humane variant. Tot voor een aantal jaren bestond Felimazole niet en schreef hij Strumazol voor, maar sinds er een geregistreerd kattengeneesmiddel bestaat mag hij geen Strumazol meer voorschrijven.
Omdat het volgens mijn DA identiek is raadde hij me aan te proberen aan Strumazol te geraken, omdat het pakken goedkoper is
Mijn Belgische dierenarts mag het dus niet meer voorschrijven sinds er Felimazole op de markt is...
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: T-4 bepalen

Bericht door Adriana »

maar wat is het probleem nu?
heb je al strumazol gebruikt of gebruik je nu strumazol?
het eindresultaat hoort hetzelfde te zijn maar ik heb uit de bijsluiter begrepen dat het anders werkt.
je Belgische da kan toch altijd beslissen dat dit een noodsituatie is en het alsnog voorschrijven als je daarom vraagt?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
artemis
Panter
Panter
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 jan 2012 16:03

Re: T-4 bepalen

Bericht door artemis »

Oeps Adriana..
Ik heb de volledige situatie in mijn recente en enige topic beschreven, waarin je ook geantwoord hebt.
Nee ik gebruik nu felimazole maar ga in afwachting van een mogelijke andere behandeling proberen aan strumazol te geraken, maar dan wel niet via mijn DA, want hij mag het niet meer voorschrijven.
Dan lees ik hier dat er mensen zijn die vinden dat strumazol anders werkt dan felimazole en dat verrast en intrigeert mij vermits de inhoud precies hetzelfde is.

Ik denk dat je bezwaarlijk de bijsluiter van strumazol zomaar helemaal op katten kan toepassen, laat staan die vergelijken met de bijsluiter van felimazole, want die eerste (ik heb een online versie gelezen) is geschreven voor humaan gebruik, en het woord 'kat' komt daarin niet voor.
Plaats reactie