Koppige Cupcake

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Plaats reactie
LenaD
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 10 dec 2011 19:30

Koppige Cupcake

Bericht door LenaD »

hoi,

Mijn katje Cupcake (geboren op 9 april 2011) is heel nieuwsgierig.
Voorlopig houd ik ze binnen uit schrik dat ze onder een auto beland want wij wonen aan de grote baan. Ze is ondertussen al iets meer beginnen nadenken maar als ze ergens op gefixeerd geraakt let ze echt niet meer op. Zo zijn er door vliegjes al meerdere bloempotten gesneuveld.
Ik vroeg me dus ook af of er iets bestaat van technieken om haar oplettender te maken.

Voor de rest was ze in het begin al best een eigenzinnig beestje maar aanhalen en knuffelen zonder ze op te pakken was oorspronkelijk geen probleem. De laatste tijd haalt ze soms echter gewoon uit. Ze kan er ook absoluut niet tegen dat je aan haar buikje of haar achterkant (lees achter haar schouders) komt. Als je daar durft aaien haalt ze uit met al meerder schrammen als resultaat. Wij zitten met 4 in een huisje, naar mij en mijn vriend doet ze het nog net iets minder als naar de andere 2 kotgenoten. Zelf probeer ik toch minstens 30 a een uur intensief met haar te spelen dat ze haar energie binnen ook kwijt kan.

Ook naar nieuwe mensen komt ze heel nieuwsgierig af maar als die hun hand uitsteken haalt ze uit. Zelf dacht ik dat dit dominantie was in het begin maar nu begint het eerder toch op een soort angstreactie te lijken. Wel is ze net voor het eerst krols geweest dus kan het misschien daardoor komen?

Naja als iemand een idee heeft om dit gedrag aan te pakken of wat we eventueel fout aan het doen kunnen zijn, raad is steeds welkom :)
en anders zullen we gewoon moeten genieten van de momenten dat zij zin heeft in knuffels :p

groetjes,
Lena
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9735
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: koppige cupcake

Bericht door castratenkoor »

Ik zou om te beginen het huis catproof maken om te voorkomen dat er dingen sneuvelen.

Kittens die alleen opgroeien vertonen vaak gedragsproblemen.
Daarom is het altijd beter ze met zijn twee te houden.
Wat doe je als ze wat stukmaakt? Straf je haar? Zo ja misschien dat ze daarom minder in voor knuffelen.
Als je boos wordt als er een bloempot sneuvelt dat weet ze dat, schreeuw je? Niet goed voor
jullie emotionele band.

is ze al gecastreerd? Ook hormonen kunnen namelijk meespelen.

Woon je aan een drukke weg dan zou ik haar helemaal niet loslaten, verkeer is overigens niet het enige gevaar voor loslopende katten.
beter is helemaal binnen houden, haar een vriendje te geven, castreren.
Eventueel een kattenren of je tuin uitbraakproof maken.
6koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRikMaks**
Teun'09 Luuk'13 Teske'14 Clarie'16 Koen&Wiep'25
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: koppige cupcake

Bericht door pearlsofpassion »

Helemaal met Dinie eens.
Niets aan toe te voegen...

Ik begrijp alleen je titel niet?
Ik lees helemaal geen koppige kat uit je verhaal. Gewoon een typische alleen opgegroeide kitten die net hormonen krijgt.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
LenaD
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 10 dec 2011 19:30

Re: koppige cupcake

Bericht door LenaD »

@Valerie: misschien gebrek aan ervaring langs mijn kant .
Ik woonde vroeger op het platte land en onze katten (ze waren steeds min met 2)
waren dan altijd heel rustig, lief en knuffelig wanneer ze binnen waren .
Dus ik vond het raar dat cupcake bijna niet gepakt en aangehaald wilde worden en zo vaak krabde.

@Dinie: Als er iets sneuvelt vind ik het wel jammer maar ga niet straffen. Het is uiteindelijk niet intentioneel. Op andere momenten past ze steeds hard op om niets om te stoten.
Zelfs de planten laat ze normaal met rust :)

Ik ben inderdaad aan het overwegen om ze te laten steriliseren maar ik wilde eigenlijk wachten tot ze een jaar was? Ik denk dat de band tussen ons niet zo slecht is (ze kruipt elke ochtend even bij mij en mijn vriend in bed om te knuffelen ) Verder hebben we enkel een koertje waar ze af en toe op kan om met de vliegende bladeren te spelen. Een vriendje is misschien een optie maar ik heb geen ervaring met een nieuwe kat bij in huis brengen. Cupcake is best eigenzinnig (dominant?) want ze jaagt op de chihuahua van mijn stiefzus als die afkomt.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: koppige cupcake

Bericht door pearlsofpassion »

:grin:

Ok, allereerst, het is zeker een goed idee om haar te laten steriliseren. En daarvoor hoef je niet te wachten. Beter vandaag dan morgen eigenlijk...
Het allerbeste is bij een poes om de eerste krolsheid voor te zijn, zeker ivm karaktervorming. Dan blijven de poezen zachtaardiger. Hormonen maken ze een stuk pittiger.
Maar goed, daarvoor is het nu toch al te laat, maar ook die paar maanden die je nog zou wachten kunnen wel een verschil maken.
Ik zou niet wachten. Zorg wel dat ze niet krols is op het moment van haar sterilisatie, dat maakt de ingreep te ingrijpend. En geen poezenpil geven! (ik weet niet of je dat van plan was)

Verder: een nieuw katje bij gaat bij kittens zowat altijd goed. We kunnen je daarin begeleiden, maar zolang je niet te lang wacht, kan er niet veel fout gaan.
Reken op een paar dagen tot een weekje blazen en aftasten, en daarna zijn ze vriendjes.
Eerlijkheidshalve moet ik eraan toevoegen dat er poezen zijn die als solo-katjes geboren worden. Die willen gewoon geen soortgenootjes rond zich hebben, en zelfs als ze met andere katjes opgroeien, worden het vanzelf eenzaten bij het opgroeien. Dat komt echter niet zo vaak voor, de meeste solo-katten worden dat omdat ze alleen opgroeien en later de sociale vaardigheden niet meer geleerd krijgen.
Voor Cupcake is het vast nog niet te laat (hoe oud is ze nu precies?). Neem dan wel een katje dat wel goede socialisatie met andere katten genoten heeft! Week 9 tot 14 zijn daar cruciaal in, dus trek dan de achtergrond van een potentieel vriendje na zodat je weet wat hij in die levensfase van zijn leven meegemaakt heeft.
Asielkatjes zien vaak kittens gaan en komen en zijn daardoor erg sociaal naar andere katten.

Dat Cupcake achter een hond aangaat wil helemaal niets zeggen. Zelfs als ze achter een kat aan zou gaan, wil dat niets zeggen. Katten verdedigen nu eenmaal hun terrein tegen indringers.
Kittens geven dat echter wel snel op, en zolang je de nieuwe kat maar duidelijk zelf binnenbrengt (in het reismandje in de kamer zetten en Cupcake laten snuffelen), aanvaarden ze dat wel snel.
Het zal wel wennen voor haar worden, want ze kent geen speelkameraadjes, maar het instinct neemt het bij zo jonge katjes nog snel over. ;-)
Wat meer zal zijn is dat ze door het andere katje grenzen zal leren kennen. Ze zal leren dat ze niet zomaar door kan bijten of haar zin doen, dat ze met de ander rekening moet houden. En dat is een erg waardevolle, maar misschien niet zo gemakkelijke les voor haar.
Ik zou je dan ook aanraden van een katje te nemen dat al 3 maand oud of ouder is. Geen 8 weken. En dat dus in gezelschap van andere kittens en eventueel volwassen katten opgegroeid is.
Het geslacht maakt niet erg uit, maar een katertje zou misschien een lichte voorkeur hebben omdat mijn ervaring is dat die harder durven stoeien. En het klinkt mij alsof Cupcake dat wel kan gebruiken. ;-)


En oh ja, in tussentijd van haar sterilisatie (en afwachten hoe ze daarna reageert), probeer je handen laag te houden. Onder haar ogen. En wees rustig, staar niet naar haar, en aai enkel daar waarvan je weet dat ze het leuk vind.
Zo vermijd je dat ze angstig reageert en herstel je het vertrouwen terug.
Ik weet wel dat het vertrouwen niet helemaal weg is, maar het kan wel zijn dat ze aaien op 1 of andere manier niet meer vertrouwd of zich bedreigd voelt. Probeer dat dus te vermijden. :-)
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Plaats reactie