Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Kammen, kattennagels knippen, vlooienmiddel, wormenkuur toedienen bij een kat, etc.
Plaats reactie
mjonker-vogelzang
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 23 aug 2010 11:13

Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door mjonker-vogelzang »

Hallo

Ongeveer een jaar geleden is er bij ons in huis een langharige perzische kater komen wonen: Joris. Het is een ontzettende lieve en afhankelijke kat.

Mijn man heeft beloofd de vacht van de kat iedere dag te kammen en te onderhouden. Ik had namelijk van tevoren twijfels of ik dat wel iedere dag zou willen/ kunnen. Goed, Joris kwam bij ons in huis. In het begin kamde iedere dag mijn man Joris. Joris heeft wel een verschrikkelijke hekel aan het kammen. Hij bijt en krabt waar hij kan. Langzamerhand heb ik het idee dat mijn man niet meer zoveel kamt, ik zie Joris regelmatig met klitten en vilt. We hebben een tondeuse en we hebben m nu al 2 keer helemaal geschoren.

Mijn man is burn-out geraakt door een drukke baan en nog besteedt hij weinig tijd aan de kat m.i.
Nu is mijn vraag: wat moet ik hiermee? Ik durf de kat niet te kammen vanwege zijn bijten en krabben. Mijn man besteedt er niet veel aandacht aan......is hier nog een andere oplossing mogelijk?

Groetjes Louise

Wat ik vergeet te melden: Joris is nu 10 jaar. Hij was 9 jaar toen hij bij ons kwam en hij heeft voor ons al 2 bazen gehad, waarvan we niet weten hoe die zij de verzorging hebben gedaan?
manon3

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door manon3 »

Hoi,

Ik begrijp je probleem volkomen, ook onze Noorse Boskat had toen wij haar kregen een gruwelijke hekel aan borstelen en kammen.Dat was constant bijten, krabben ,grommen en blazen.En ook onze poes heeft voor ons al 2 andere baasjes gehad.
Wij zijn toen tijdens het borstelen haar aandacht gaan afleiden door snoepjes en ander lekkers te voeren.En handschoenen aangetrokken om je handen te beschermen, we hadden toen geen andere keus.
Iedere dag heel effe kammen,tegelijkertijd wat snoepjes voeren.En de duur van het kammen/borstelen steeds wat opvoeren.Misschien kun je haar ook proberen af te leiden met een speeltje tijdens het kammen.
Het heeft bij ons wel 2 maanden geduurd tot ze eraan gewend was en dus niet meer beet en krabde.
En als je het echt niet aandurft kun je misschien naar zo'n honden/katten trimster gaan.
Heel veel succes ermee.
mjonker-vogelzang
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 23 aug 2010 11:13

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door mjonker-vogelzang »

Dank je voor je antwoord.
Inmiddels zijn we al een tijdje verder. Het is er niet beter op geworden. Kammen en borstelen blijft een drama. Hij heeft poep aan zijn kont hangen die helemaal vastgeklit zit. Het moet geschoren worden, maar ook dat laat Joris niet toe. Dan is het blazen, krabben, bijten, etc.

Eigenlijk weet ik niet goed wat ik nog moet. Hij zit onder het vilt en knopen. In mijn wanhoop zei ik tegen mijn man dat we een ander baasje moeten zoeken. We zijn zelf een druk gezin en naar mijn mening niet de tijd om de kat goed te onderhouden (we hebben nog nooit een langharig dier gehad en na deze ervaring ook nooit weer.....).

Maar.....Joris is zo ontzettend lief en aanhankelijk. Ik zal hem erg missen zouden we hem laten verhuizen. Hij heeft voor ons al 2 baasjes gehad en toen hij hier kwam heeft hij een week lang niet gegeten en bijna niet gedronken van stress. Dus wat is goed voor Joris? Dat hij hier blijft wonen met vilt of een ander baasje en hopelijk zonder vilt. Joris is trouwens al 10 jaar.

Wat moet ik hiermee?

Groetjes
Gebruikersavatar
Ilone
Tijger
Tijger
Berichten: 2812
Lid geworden op: 13 feb 2010 23:09
Locatie: Dordrecht

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door Ilone »

Proberen om Joris te laten wennen aan het borstelen door hem op een speelse manier te borstelen, en hem te belonen na en tijdens het borstelen met iets lekkers. Niet te lang in 1 keer borstelen. Tijdens het borstelen lief doen tegen hem en lekker kroelen.
Hij moet het gaan zien als iets positiefs, en ja, er zal zeker tijd in gaan zitten.
Als 't vrouwtje van huis is, dansen de katten op tafel

Purrz:
Muka(12)-Speedy(12)-Lotje(9)-Nozem(8)-Muis&Muffin(2)-Monchou(1)
*Pluis '03-'14
Gebruikersavatar
helskinky
Poema
Poema
Berichten: 209
Lid geworden op: 09 apr 2010 22:36

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door helskinky »

Ik vind het nogal een beslissing omdat jullie hem niet kunnen borstelen moet hij maar weg??
Je zou misschien met de dierenarts kunnen afspreken of hij hem op bepaalde plaatsen zou kunnen scheren en kijk eens in de buurt voor een katten trimsalon, die zijn er wel.
Mio van ons vind het ook geen pretje,maar met geduld, aaien en tegelijkertijd borstelen en snoepjes kom je een heel eind
Gebruikersavatar
MarjanR
Tijger
Tijger
Berichten: 2101
Lid geworden op: 03 aug 2010 10:57
Locatie: Zaandam

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door MarjanR »

Weet je dat het vervilten en klitten in de vacht ontzettend zeer doet bij een kat?
Je moet het zo voorstellen dat jij een klit in je haar hebt en bij elke beweging aan je haar wordt getrokken.
Als je dat weet, is het dan misschien wel zaak dat je naar de dierenarts gaat en de kat laat scheren?
En vanaf dat moment ook echt de vacht gaat bijhouden?
Zelf scheren van een kat zou ik niet doen. De huid van een kat is zeer dun in vergelijking bij bijvoorbeeld honden maar ook mensen.
Een wondje is zo gemaakt en dan heb je weer kans op ontstekingen.
Dus ik zou dat door de da of trimsalon laten doen, en hij/zij heeft ook vele tips over hoe de kat te laten wennen aan borstelen.
En ja inderdaad zoals Ilone zegt (haar kat is ook niet de makkelijkste langharig kat, echt) een beloning aan het borstelen hangen.

Maar zoals je zegt; jouw gezin is nogal druk met van alles (en jemig de pemig wat zijn gezinnen druk tegenwoordig, dat was vroeger wel anders lijkt wel).
En ik vind jouw vraag of je de kat misschien weg moet doen een hele humane vraag zelfs.
Niet egoïstisch maar realistisch.
Je hebt het beste met je kat voor, maar je realiseert je dat je het niet aan kunt.
Het herplaatsen van de kat is misschien ook wel in het beste belang van je kat.
En ik vind het heel dapper dat je die optie overweegt
Groetjes van Marjan, Prrrt van Sara (7-6-2010), mieuw van Tygo (01/11/2011)

In loving memory Moos, Teun, Puk, Roxy, Joop
mjonker-vogelzang
Huiskat
Huiskat
Berichten: 11
Lid geworden op: 23 aug 2010 11:13

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door mjonker-vogelzang »

Dank je voor jullie antwoorden. Ik begrijp jullie beide reacties wel. MarjanR, dank je wel voor je begrip.
Het punt was dat we hadden afgesproken dat mijn man Joris zou verzorgen. Voor zijn komst had ik al aangegeven dat niet te zien zitten. Ik verschoon zijn kattenbak, hij krijgt eten en drinken, en alle andere dingen. Maar zijn vacht verzorgen was iets wat ik mezelf niet zag doen.
Nu dat niet gebeurt in mijn gezin ben ik aan het overwegen wat we hier mee moeten. Ik kan eerst proberen zelf zijn vacht te gaan verzorgen, eerst dan maar ergens laten scheren. Weet iemand ook of er een prijsverschil zit in het scheren bij een DA of bij een trimsalon en wat zijn de kosten daarvan?

en verder: hoe moet ik kammen? Ik heb het net geprobeerd;). Rond zijn kop gaat het wel. Toch had ik het gevoel dat ik alleen maar een soort bovenlaagje kam. Zijn rug heb ik overgeslagen (vilt), maar als ik zijn poten/ staart aan begin, slaat hij direct met zijn poten. en daar zitten toch geen klitten.

We moeten eerst maar zien hoe dit afloopt. En verder: mijn man en ik hebben net gisteravond afgesproken wat activiteiten te laten vallen, omdat wij inderdaad ook onder die categorie 'drukke gezinnen' vallen......Misschien houden we wat meer tijd over voor de basale dingen zoals je eigen kat verzorgen.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door pearlsofpassion »

Wat voor borstel heb je? En wat voor kam?
Klitten eruit kammen zou ik niet proberen. Simpelweg omdat hij al niet van borstelen houdt, en dat maakt het er dan niet beter op. Dat zou ik bij mijn gemakkelijk te borstelen katten ook niet moeten proberen (maar die zijn kortharig, dus krijgen ook nooit klitten).
Eerst klitten eruit en dan onderhouden.

Ik zou daarvoor zo'n soort borstel aanraden : http://www.zooplus.nl/shop/katten/katte ... tels/51565
De kant met de nopjes is heel goed om te onderhouden en klitten te voorkomen (kleine knoopjes eruit te halen), en is aangenaam voor het dier. De meeste kammen en harde borstels zijn heel onaangenaam op de huid.
Je kan dan nog een kleine kam gebruiken voor de moeilijkere plaatsen als dat nodig zou zijn.

Voor in de rui zou ik een furminator (of furmaster, iets goedkoper, werkt ongeveer hetzelfde) aanraden. Sommige katten krijgen er kalere plekken van, maar in de rui werkt het heel goed om de ondervacht te verwijderen. Dat vermindert het aantal klitten ook aanzienlijk.
Gewoon beetje voorzichtig mee omspringen en gelijkmatig proberen werken.
Dit zou ik dan wel doen, als hij op dat moment zeker geen klitten of kleine knoopjes heeft. Desnoods eerst borstelen. Je mag het niet te veel doen, omdat hij nog wel wat ondervacht nodig heeft natuurlijk en die anders toch steeds maar terug aanmaakt. Maar het is leuk omdat de losse ondervacht in de rui anders moeilijk wegkan en kan gaan jeuken en balletjes vormen tussen de langere haren.

Deze is ook vrij leuk om losse haren te verwijderen, maar ik weet niet of dat bij langharige katten wel goed werkt. Dat zou je eens met mensen met langharige katten moeten overleggen.
http://www.zooplus.nl/shop/katten/katte ... els/155625
Deze wrijft de losse haren op een hoop en kan je zoveel gebruiken als je wil. Maar voor ondervacht vind ik het iets lastiger.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
nellebel
Tijger
Tijger
Berichten: 5495
Lid geworden op: 27 sep 2010 07:59
Locatie: venray

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door nellebel »

bij veel DA zitten een trimsalon. daar kun je ook vragen wat voor zijn vacht het beste is. als je dagelijks even kort borsteld voorkom je veel en hoef je niet flink te kamen. dan aai je er bij wijze van spreken zo overheen. ik kam mijn katten dagelijks of om de dag, zijn wel korthaartjes maar toch voor het wennen (ook in de rui periode). voordat er onrsu tkomt ben ik allang met de borstel een paar keer over hun ruggetje gegaan .begin daar maar mee als de poten en staart nog niet mogen van de kat. ik heb ook een furminator, die gebruik ik alleen in de rui. die is wel zwaarder en vinden ze meer wennen als een gewone borstel. dus starten met een lichte borstel, even een paar keer over rug en koppie totdat het makkelijker gaat en dan kun je misscien verder .kost dan nog geen 5 minuten per dag. en snoepje daarna natuurlijk. daar doen katten alles voor hahaha
groetjes wendy en pootje van Guusje en Gijs. neusje van mijn engeltjes Nellie, Sjefke en wonder Flippie, en mijn allerkleinste engeltje Odie
Gebruikersavatar
N-E-M-O
Lynx
Lynx
Berichten: 133
Lid geworden op: 04 jun 2011 22:20

Re: Langharige Pers veel klitten en vilt. Wat te doen?

Bericht door N-E-M-O »

Ik zou klinkt hard naar een trimsalon gaan die gespecialiseerd is in katten laten knippen of scheren (niet kaal) maar dat de klitten en het vilt weg is.
En daarna elke dag rustig borstelen eerst met een zachte borstel alsof je gewoon ''aait'' .
Zo (klinkt raar) hebben we het ook met onze malterzer moeten doene n nu laat ze zich goed borstelen :)
Een kat laat zijn pootafdruk op je hart achter. Shen1. + Nemo
Plaats reactie