Pluisje, verhoogde nierwaardes

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mimosa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 43
Lid geworden op: 08 sep 2011 14:07
Contacteer:

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Mimosa »

Zuri schreef:Hey Manon,

Ik schreef inderdaad dat hij bijna zeker PKD heeft, omdat ik dit nooit heb laten bevestigen d.m.v. een echo. Ik weet dat het kan, maar heb na heel lang wikken en wegen besloten om het niet te doen. Enerzijds omdat het niets veranderd aan zijn behandelingsplan, maar voornamelijk omdat ik het gewoon niet wil zien. Ik ben bang dat ik na het zien van die blazen in zijn nieren alleen maar die slechte nieren zie als ik naar hem kijk. Nu zie ik een vrolijke, blije jongen die het prima doet op zijn dieetvoer. Het is natuurlijk de vraag hoe lang (PKD heeft niet bepaald een goede prognose), maar voor nu kijk ik liever gewoon hoe hij het doet. En dat gaat nu dus goed.

Waarom ik toch bijna zeker weet dat hij PKD heeft? Hij is nog heel jong (vorig weekend is hij 3 jaar geworden) en nu al slecht functionerende nieren. Net als mijn vorige Heilige Birmaan waarvan ik ook na iets meer dan drie jaar afscheid heb moeten nemen... Nu met de tweede nierpatient ga je toch zoeken hoe het kan, omdat nierproblemen meestal een probleem is dat aan leeftijd is gebonden. Toen bleek dat de ziekte PKD in literatuur aan rassen gekoppeld wordt waar vroeger perzen in zijn gebruikt; zoals de Heilige Birmaan. De fokster steekt haar kop in het zand en zegt dat er nog nooit katten bij haar vandaan met nierproblemen kampen. Er zijn überhaupt weinig fokkers die testen op PKD. Heel slecht dus! Hoewel ik gek ben op mijn wollies enen het echt prachtige en lieve katten vind, begin ik dus niet meer aan een Heilige Birmaan. Zeker niet van deze fokster omdat ik haar altijd als vriendin heb beschouwd en nu al maaaaaanden niets van haar heb gehoord. :-(
Wat een naar verhaal, sterkte.

De fokster van mijn Birmaantje was in 2005 één van de eersten die op HCM en PKD testte, we kregen ook de testuitslagen op papier mee en wanneer ze zijn familie weer had laten testen (het moet immers jaarlijks) dan werden we weer van de uitslag op de hoogte gesteld. Zij heeft geprobeerd het zoveel mogelijk uit te dragen maar er zijn er nog steeds meer die niet testen dan dat ze wel testen.
Maar gelukkig zijn er dus wel een paar die niet zitten aan te klooien maar het serieus aanpakken. Jammer dat het voor jou je plezier in het ras vergald heeft, het moest toch ook niet mogen, als iemand kittens fokt is ze er verantwoordelijk voor dat ze zo gezond mogelijk worden.

Mocht je toch nog iets zwart-op-wit willen zonder gestress met scans dan zou je voor een paar tientjes een DNA test kunnen laten doen, die voor PKD is erg betrouwbaar (in tegenstelling tot die voor HCM), daarvoor hoef je alleen een wattenstaafje door het bekkie te halen en dat op te sturen. Wie weet geeft dat een hoop duidelijkheid, ook naar de fokster en andere fokkers toe, dan valt er tenminste niks te ontkennen !!
Groetjes van mij en Ernesto, Mimosa, dEUS en Flynn
Gebruikersavatar
Zuri
Poema
Poema
Berichten: 337
Lid geworden op: 24 jun 2010 19:01
Locatie: Leiden

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Zuri »

Bedankt voor je reactie. Ja ik baal er goed van. Zeker omdat je geen gehoor krijgt (ze heeft ook al die tijd niet gevraagd hoe het nu met hem is). Ik vind birmanen echt super, maar ben na mijn ontdekking nog maar erg weinig fokkers tegen gekomen die testen...
Ik heb misschien wel interesse in zo'n DNA test. Vooral ook voor Noah die tot nog toe in orde is. Begrijp ik goed dat je dat zelf thuis kunt doen? En welk lab is daarin betrouwbaar? Bij echo's moet je immers ook zoeken naar een echte specialist. Heb je meer info?
groetjes Sandra

Kopjes van Heilige Birmaan katers Zuri en Noah en 'buiten-gewone' lapjespoes Roos

Neem eens een kijkje in mijn fotoalbum :-)
manon3

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door manon3 »

Op de site http://www.vhlgenetics.com staat meer info.

Dr. Van Haeringen Laboratorium.
Dit Lab staat als zeer betrouwbaar bekend.
Gebruikersavatar
Mimosa
Huiskat
Huiskat
Berichten: 43
Lid geworden op: 08 sep 2011 14:07
Contacteer:

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Mimosa »

Onze opvangkittens blijven in ons hart altijd een beetje "onze" kittens en ik weet dat het met de fokster van ons grut ook zo is, dus dat ze niet informeert naar hoe het met jouw katje is dat snap ik niet hoor. Dat lijkt me inderdaad extra teleurstellend.

Zo'n DNA test wordt gedaan met wangslijm, dus je neemt thuis een monstertje door een wattenstaafje (cotton swab) tussen het tandvlees en de wang te steken en dat een aantal keer goed rond te draaien. Andere kant van het wattenstaafje ook doen, laten drogen en dan de envelop in. In totaal vier wattenstaafjes doen zodat er zeker weten DNA op zit. Daar moet een formuliertje bij , dat stuur je dan op. Tijdje wachten en je krijgt de uitslag.
Ik heb het zelf nooit hoeven doen maar veel fokkers doen het tegenwoordig wel routinematig, voor gezondheid (bv PKD, bloedgroep) maar ook voor vachtkleurtjes.

Veel mensen die ik ken laten testen bij UC Davis, een gerenommeerd laboratorium in de VS. Dat is waarschijnlijk zelfs goedkoper dan in Nederland laten testen; 40 dollar (momenteel 28 euro) plus de verzendkosten van de swabs.

Hier de link;

http://www.vgl.ucdavis.edu/services/pckd1.php

De PKD DNA test is officieel niet gevalideerd voor de Heilige Birmaan omdat er geen onderzoek is gedaan naar PKD bij Birmanen, maar als de PKD via de Pers bij de Birmaan gekomen is dan moet het wel hetzelfde gen zijn en daardoor zou het te vinden moeten zijn met de PKD1 test.
De fokster van mijn Birmaan heeft vanwege die redenatie haar katten behalve met echo ook via DNA laten testen.
Groetjes van mij en Ernesto, Mimosa, dEUS en Flynn
Gebruikersavatar
Zuri
Poema
Poema
Berichten: 337
Lid geworden op: 24 jun 2010 19:01
Locatie: Leiden

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Zuri »

Bedankt voor de uitgebreide info! Ik ga komend weekend eens op mijn gemak neuzen. Dit wil ik namelijk wel overwegen te doen. Ik zie liever niet cystes in de nieren (en wat niet meer), maar een officiele bevestiging dat het inderdaad PKD is vind ik wel prettig. Ook ga ik die dan naar de fokster sturen. Ze doet er maar mee wat ze wil, maar dat is het minste wat ik kan doen.

En daarnaast zou ik het ook wel heel fijn vinden om te weten of Noah ook aanleg heeft zodat ik meteen kan beginnen met dieetvoer, mocht dat nodig zijn. Pffff het geeft je een hoop kopzorgen. Maar gelukkig zijn het lieve schatjes en heb ik er alles voor over om ze gezond en happy te houden. (En soms denk ik; gelukkig dat ze bij mij wonen, want ik weet niet of iedereen zo goed voor ze zal zorgen)
groetjes Sandra

Kopjes van Heilige Birmaan katers Zuri en Noah en 'buiten-gewone' lapjespoes Roos

Neem eens een kijkje in mijn fotoalbum :-)
Adriana

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

wat een zorgen allemaal!
en wat een goeie tip van die DNA-doe-het-zelf-test. voor jezelf zou dat missch wel rustgevend zijn, maar ga je daar richting fokker nog wat mee doen?
ik begrijp dat je geen waardes bloedonderzoek hebt, daaraan zou je kunnen zien of je al aan nierdieetvoer moet. k geef mijn bengels voor een deel al Happy Cat nierdieet, brede samenstelling en deels voorverteerde eiwitten (à la muizenmaag).. prima voer en ze komen op het eiwittenfront aan hun levendigheid te zien, niks te kort.
ik weet van mijn laatste echo's dat de chipregistratienrs op het rapport moesten komen staan, anders kon het van iedere katzel zijn... ik hoop en weet dat je ondanks de griezels toch allemachtig veel van je beauties geniet, maar het is zo jammer dat er een klein donderwolkje bovenhangt.. maar missch is het ook wel helemaal niet zo en ben je voor niks bezorgd geweest...
manon3

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door manon3 »

Toch heb ik nogal wat vragen en bedenkingen over die DNA-testen.Ik heb me al eerder in dit onderwerp verdiept destijds vanwege mijn eigen raskat.

Ik weet bijv. van de HCM-DNAtest dat er alleen gekeken wordt of er een genetische aanleg voor HCM bestaat.
Dat wil dus niet zeggen dat je kat inderdaad ook HCM gaat ontwikkelen......
Maar andersom kan ook: Zelfs als beide ouders HCM-negatief zijn getest kan het kitten toch nog HCM gaan ontwikkelen.
Ik ken zelfs iemand persoonlijk waarbij dat gebeurd is.

Dus ik vraag me af of bovenstaande ook voor PKD geldt ?? :?:

Mij is namelijk altijd verteld dat een DNA-test alleen zinvol zou kunnen zijn als je wilt gaan fokken zodat het desbetreffende gen niet wordt doorgegeven.
Maar voor een gewone katteneigenaar zou dit weinig nut hebben omdat je met zo'n test nog niet zeker weet of je kat de ziekte gaat ontwikkelen.
Er is wel kans op als de test positief uitvalt, maar geen zekerheid.
En in Sandra's geval: zo'n test zou misschien inderdaad wel handig kunnen zijn als je stappen wilt ondernemen tegen de fokster. ;-)

En waarom laten de meeste fokkers dan gewoon om de 2 jaar een echo maken om te testen op PKD en HCM, met alle bijkomende kosten?
Terwijl zo'n DNA-test maar 1x gedaan hoeft te worden en dus veel weiniger kosten met zich meebrengt?
Adriana

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

manon ;-) : heb een tijdje zitten piekeren over je vragen...
en hieronder wat meedenkwerk..

ik denk indd dat of en in welke mate een dier ziekteverschijnselen ontwikkelt bij PKD en missch ook wel HCM heel erg individueel is, dat geldt missch ook voor de ernst van de klachten, bij het ene dier mild en een ander dier haalt zijn tweede verjaardag niet..

http://www.idexx.nl/diergezondheid/laboratory/
dit is de link naar de Nederlandse site van VetMedlab. naast de vestiging in Hoofddorp zit dacht ik de grootste vestiging/lab in Duitsland en ik denk dat daar heel erg veel huisdierenbloed/ontlasting etc en waarsch ook DNA wordt getest en onderzocht.

zij hebben denk ik ook DNA testmogelijkheden en daar zou je ff langs de formulieren moeten lopen om te zien wat er allemaal mogelijk is.
ik weet dat ze eigenlijk geen vragen van baasjes beantwoorden maar alleen van dierenartsen, maar missch willen ze wel reageren op vragen in een mailtje.
en anders zou Utrecht univ gezelschapsdieren ook wel een goeie vraagbaak zijn, denk ik. zij antwoorden doorgaans erg snel en adequaat op mailtjes van particulieren ( :eclap: )

van PKD weet ik dat het zich langzaam en heel snel kan ontwikkelen en dat de mate/manier waarin PKD in een dier 'huishoudt' ook nog verschillend kan zijn..

bovendien kun je in een katzel van < 10 jaar te maken hebben met lichte PKD verschijnselen, die tot dan toe niet zijn opgemerkt en daarnaast chronisch nierfalen.
één van de verschijnselen van PKD kan ook nierfalen zijn en dan is het soms lastig na te gaan wat de werkelijke oorzaak is. en waar je met progressie/voortschrijden van de klachten rekening mee moet houden.. en bv medicatie..

op de Amerikaanse http://www.felinecrf.com/links0.htm staat erg veel info over PKD en daar zou je die vraag ook kunnen stellen, Amerikanen hebben het langst ervaring met PKD, het komt daar ook vandaan..
---------
nog iets anders: Medpets heeft een actie voor baasjes van nierfaalklantjes (link onderin de pagina)
korting op veel middelen zoals renalzin, urémyl, rubenal enzo

en heeft hier iemand ooit rubenal gebruikt?
heb ooit één melding op barfplaats.nl gezien maar hier eigenlijk nooit..
Gebruikersavatar
Zuri
Poema
Poema
Berichten: 337
Lid geworden op: 24 jun 2010 19:01
Locatie: Leiden

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Zuri »

@Adriana; laat ik beginnen met: natuurlijk geniet ik met volle teugen van mijn lieve en mooie wollies (en ook van Roos natuurlijk) en daar laat ik geen donderwolk voor in de weg staan. Alleen wil ik er wel alles aan doen om ze zo goed mogelijk te verzorgen. Voor Zuri zou ik graag een bevestiging zien van PKD omdat ik dan ook echt definitief weet dat dat het is en ik dit in ieder geval richting de fokster kan communiceren. Of ik hiermee ook 'stappen wil ondernemen' weet ik niet. Daar moet ik nog eens een nachtje over slapen. En voor Noah zou ik ook wel graag willen weten of ik me ongerust moet maken. Die komt bij een andere fokster vandaan, maar de vader is weer een kater van diezelfde fokster als waar Zuri vandaan komt. Die heeft dus ook wel een beetje dezelfde lijnen. Ik heb bij Noah inderdaad nog geen bloed laten onderzoeken omdat hij vooralsnog helemaal gezond lijkt en ik hem niet wil pesten met bloedonderzoek. En DNA analyse zou in ieder geval aan kunnen geven of hij erfelijk belast is met het gen dat PKD veroorzaakt. Dit wil inderdaad nog niet zeggen dat hij ook PKD ontwikkeld, maar ik weet dan wel of ik PKD bij hem kan vergeten of dat hij ook onder 'verscherpt toezicht' komt.

@Manon; inderdaad wil een positief op PKD nog niet zeggen dat hij het ontwikkelt. Maar dit is wel een indicatie of hij er erfelijk aanleg voor heeft. Als dit gen niet in zijn DNA zit kan het zich sowieso niet ontwikkelen. Als ik bij Zuri op deze manier kan vaststellen dat hij erfelijk is belast, dan kan het niet anders dan dat zijn huidige symptomen hiervan een gevolg zijn. Als Noah ook erfelijk is belast is verder onderzoek nodig om te kijken of hij ook daadwerkelijk PDK krijgt.

Ik vraag me overigens af of het klopt dat er tweejaarlijks getest wordt op PKD via een echo / jaarlijks via DNA. Uit de info die ik tot nu toe heb gelezen kun je vanaf de leeftijd van ongeveer een jaar (weet de exacte leeftijd even niet uit het hoofd) al cystes waarnemen in de nieren. Als de specialist die cystes niet vindt, dan zullen ze zich ook op latere leeftijd niet ontwikkelen. En bij DNA is het helemaal zo dat je dit maar eenmalig hoeft te meten. Je hebt die genen wel of niet. Volgens mij kan dat niet veranderen gedurende het leven van de kat.
groetjes Sandra

Kopjes van Heilige Birmaan katers Zuri en Noah en 'buiten-gewone' lapjespoes Roos

Neem eens een kijkje in mijn fotoalbum :-)
Adriana

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

wat een vervelend dilemma en k denk dat je het voor jouw situatie goed op een rijtje hebt, kan t goed invoelen wat je wilt en niet wilt. en waarom wel/niet..

stel dat VetMed 100% zeker via DNA op PKD kan testen, dan zou je je da wangslijm oid kunnen laten afnemen en dat waarmerken voor iedere wollebol individueel.

wat je ook zou kunnen doen is bloedonderzoek bij beide en dan op een heel rijtje waaronder DNA laten onderzoeken. dan heb je twee vliegen in één klap (als Zuri of Noah je niet voor is..), want dan weet je hoe de organen functioneren èn je kunt uitsluiten of hebt de PKD-indicatie..
via een echo weet je alleen dat er cystes zijn of niet zijn, maar je weet niet in hoeverre dat het functioneren al en hoe ernstig belemmert.

bij de zelftest sta je t.o. van je fokmevrouw niet sterk, ze zal het resultaat altijd aanvechten..
manon3

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door manon3 »

Zuri, jij zegt dus dat als op jonge leeftijd geen cystes worden gevonden met een echo, dat zich er dan op latere leeftijd ook geen cystes meer kunnen ontwikkelen??
Dat kan trouwens vaak al vanaf een leeftijd vanaf 6 maanden, maar sommige DA's adviseren vanaf 9 maanden.
Maar dat is het eerste wat ik hoor , ik dacht net dat zich ook nog op latere leeftijd cystes konden ontwikkelen ??
Wat een tegenstrijdige informatie allemaal.Ik spreek jou niet tegen hoor, maar hier wil ik absoluut het fijne van weten, in het belang van mijn kat natuurlijk.
Ik kom hier nog wel op terug.

Adriana, bedankt dat je meedenkt, ik ga dadelijk inderdaad verdere info opzoeken want dit wordt nu 'n beetje verwarrend allemaal.Zal effe kijken op die link wat jij aangaf.Bedankt hiervoor.

Groetjes.
Gebruikersavatar
Zuri
Poema
Poema
Berichten: 337
Lid geworden op: 24 jun 2010 19:01
Locatie: Leiden

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Zuri »

@ Adriana;
Inmiddels ben ik al even stiekem aan het speuren op internet (terwijl ik zou moeten werken nu... FOEI!) en heb een swabsetje aangevraagd bij Dr. Van Haeringen Laboratorium. Het kost 39.50 per kat om te testen. Ik ga zowel Zuri als Noah testen (spannend, spannend). Bloedonderzoek kan daarna ook nog volgen, maar ik wil graag even deze test doen. Ik wil gewoon wat meer zekerheid krijgen en ik vind dit wel een hele fijne manier. Dat ik hiermee niet sterk sta richting een fokster interesseert me eigenlijk niet zoveel. Ze is inderdaad fout geweest en ik hoop dat ze met een eventuele positieve uitslag iets gaat doen, maar ik hoef verder niets van haar (behalve misschien wat interesse en medeleven). Ik heb gekozen voor een dier en loop daarbij altijd het risico dat een dier een ziekte kan ontwikkelen. Ik neem dat voor lief. Natuurlijk had ik het liever niet gehad, maar ik wil Zuri niet missen en ik hoef ook geen 'vervangende' kat van haar als hij inderdaad PKD blijkt te hebben.

@ Manon;
Ik haal de info hier vandaan:
http://www.dierenkliniekwilhelminapark. ... t/pkd.html
Maar ik heb ook al veel andere (ook amerikaanse) websites bekeken waaruit ik totaal deze conclusie heb getrokken. Vanaf jonge leeftijd (zeg 9 maanden) kunnen kleine cystes worden aangetroffen in de nieren. Deze zullen dan niet direct aanleiding geven tot symptomen van nierfalen (dat is pas als zoveel procent van de nieren zijn beschadigd), maar zijn al wel zichtbaar. Deze cystes groeien steeds groter totdat ze de nieren helemaal kapot hebben gedrukt. Hoe snel dit gaat en of ze uberhaubt zo groot worden dat ze schade veroorzaken verschilt van kat tot kat.
groetjes Sandra

Kopjes van Heilige Birmaan katers Zuri en Noah en 'buiten-gewone' lapjespoes Roos

Neem eens een kijkje in mijn fotoalbum :-)
Adriana

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

Manon, ik wil je niet helemaal overladen met info maar in mijn bericht van 21 februari op deze pagina in dit topic
http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... 56&t=22980
staan een aantal duidelijke verhalen over PKD. (sorry: kz ie dat dit bericht dat van Sandra kruist..)
er is er nog eentje van twee internisten van univ van Utrecht en zo gauw ik die vind, zal ik de link hier nog bij zetten..
Utrecht zegt: echo pas op de leeftijd van 9 maanden, de door mij de laatste keer geraadpleegde radioloog zei: met 6 maanden en soms vroeger is het ook al te zien..
hangt ook een beetje van de kwaliteit van de apparatuur en de kundigheid van de specialist af, denk ik..

Sandra: jeetje wat goed, kun je eerst zelf rustig op je gemak testen en kijken en missch dan altijd nog..
manon3

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door manon3 »

Sandra en Adriana, bedankt voor jullie reacties.
Sandra, succes met de testen en natuurlijk hou je ons op de hoogte hè?

Adriana, ik word inderdaad een beetje overladen met info vooral op die link van de Amerikaanse site, daar ben ik voorlopig wel effe mee bezig.

Citaat wat ik tegenkwam: Het al zichtbaar zijn van cystes op een echo kan varieren bij kittens van 7 tot 8 weken tot het zichtbaar worden van cystes op een leeftijd van meer dan 4 jaar.

Dus ik vraag me af tot welke leeftijd je je kat dan moet laten testen, om er zeker van te zijn dat er zich geen cystes meer kunnen ontwikkelen.
Want uit bovenstaande blijkt dat dus ook nog na het 4e levensjaar cystes kunnen optreden.
Adriana

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

ja en dat houdt verband met de 'heftigheid' van de betreffende vorm van PKD. PKD kan ook in lichte (en dan dus sluipende) vormen voorkomen heb ik begrepen. en het verschilt missch ook wel per dier hoe en waar en hoe heftig het zich manifesteert.

ik denk dat radiologen daar boeiende verhalen over kunnen vertellen, want die zien met goeie apparatuur vrijwel alles... en dat weet ik omdat ik die tocht door de organen van mijn bengels zelf heb meegemaakt... met deskundige uitleg en gewillige katzels, dàt wel..

maar als je weet dàt er cystes zijn, dan weet je dus nog niet in hoeverre dat het functioneren beinvloedt, dat weet je voor een deel alleen uit bloed- en/of urineonderzoek. en die cystes duiken niet alleen in de nieren op, maar in heel veel andere organen, waaronder de hartspier. t is een klotekwaal en ik denk dat er heel erg veel PKD bij overlijden niet wordt ontdekt. ik bedoel, ik vermoed dat er meer PKD is dan officieel geteld wordt.
bàh, enge dingen om de gierende griezels van te krijgen en asjeblieft niet doen..
Plaats reactie