Kitten laten wennen aan langer verblijf in garage

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
paduy
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 20 jul 2011 17:50

Kitten laten wennen aan langer verblijf in garage

Bericht door paduy »

Hallo,nieuw hier en sinds kort in t bezit van een ros tijger katinnetje van 8 weken.Ze leeft samen met onze 18 jarige poedel die vroeger opgegroeid is met een poes en bijgevolg geen probleem heeft met haar.Zij begint hem ook al te pruimen en zoekt al mondjesmaat contact.Mijn vraag behelst echter totaal iets anders nl. De eerste weken leeft ze bij ons in huis en heeft ze een soort bench gekregen waarin ze 's nachts slaapt en waarin haar eten en kattenbak zich bevindt.De bedoeling is echter om er een tuinkat van te maken met een jagende bijrol voor t ongedierte die hier rond de woning rondloopt.Maar hoe wen ik ze geleidelijk over naar een nachtverblijf in de garage en af en toe overdag binnen.Ik d8 eraan om ze tijdens de dag af en toe met de bench in de garage te zetten,want als ik ze nu loslaat in de garage gebruikt ze de kattenbak wel maar begint bijna direct te miauwen en dat doet een beetje pijn eigenlijk want ze is nog klein natuurlijk
Heeft iemand al zijn kat op een deftige manier overgewend aan de garage of iets anders
thnxs patrick
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door pearlsofpassion »

Oh, dat vind ik echt vreselijk zielig voor haar!

Als je dat echt wil, zorg dan tenminste dat ze het gezelschap heeft van een soortgenootje. Zo'n kittentje verplichten om alleen te zijn. Dat kan je toch niet doen?
Als ze een soortgenootje heeft, zal ze stoppen met miauwen, maar alleen kan je dat toch niet verwachten? Dat kan je een kind toch ook niet leren?
Bovendien is het later ook vrij zielig, altijd alleen zijn.

Als het echt moet, zou ik het pas vanaf een maand of 8 doen, op het moment dat ze zelfstandiger worden, en zeker wachten tot nadat ze gecastreerd is (6 maanden is de beste leeftijd), anders heb je voor je het weet nestjes. En de asielen zitten al overvol, dus doe dat aub niet!
Maar of je het een kat die al 8 maanden binnen geleefd heeft nog kan leren om buiten en alleen te zijn, dat kan ik niet voorspellen hoor. Dat hangt van het karakter af en dat zie je bij zo'n klein kittentje niet.
Bovendien wordt steeds gezegd dat kittens maar leren jagen van hun moeder (of volwassen soortgenoten waar ze een goede band mee hebben) dus je hebt ook nog grote kans dat deze poes helemaal geen muizen zal vangen...

Als ik jou was, hield ik haar gewoon binnen (ook een soortgenootje aan te raden btw) en haalde ik een volwassen kat uit het asiel die niet binnen kan. Zo eentje die het niet zo op heeft met mensen en gewoon een thuis zoekt op boerderij of dergelijks waar hij zijn gang kan gaan.
Maar een kitten dat graag bij mensen bewust zo opvoeden vind ik eigenlijk ongehoord. En zo jong gaat dat gewoon niet. Zo'n baby heeft gezelschap en warmte nodig. 's nachts in een bench vind ik dan al op het randje.

Waarschijnlijk zijn er in je buurt in de asielen wel katten (ex-zwervers) die liever buiten vertoeven. Vaak onder de noemer: boerderijkatten. Ga daar eens kijken.
Hier zitten er vb ook altijd, maar dat is wel in Belgie:
http://www.dierenasielgenk.be/page.php?7
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
Mirjam86
Cheetah
Cheetah
Berichten: 862
Lid geworden op: 15 apr 2011 11:08
Locatie: Assen

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door Mirjam86 »

Ook in Nederland bieden ze bij asiels gratis boerderijkatten aan die graag op muizen en ander ongedierte jagen. Maar een jong kittentje dwingen om zo te worden vind ik echt zielig!
Ik kan me niet voorstellen mijn kleintjes in een bench op te sluiten en daarna naar de garage te verbannen.
Als dit je plan is voor haar kan je haar nog beter naar het asiel brengen waar ze hopelijk wordt opgevangen door iemand die haar wel aandacht wil en kan geven. En dan een boerderijkat meenemen.
Groetjes Mirjam en krabbeltjes van Tsuki (april 2011) en Taiyo (april 2011)
Devi*
paduy
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 20 jul 2011 17:50

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door paduy »

oei,oei.Alles is wel met de beste bedoelingen hoor en zeker niet uit dierenmishandeling.Trouwens wat is t verschil tussen een boerderijkat en een gewone huiskat,want dit is deze per slot van rekening ook hoor want deze is zelf buiten onder een afdak geboren en de eerste weken gewoon buiten opgegroeid.Trouwens ze is nooit alleen want mijn hond kan dag en nacht de tuin in en ze beginnen al te spelen heb ik zonet gezien.Trouwens een kat is toch eerder een solitair dier en zeker geen roedel-dier.Heb een beetje t gevoel dat er teveel vermenselijking mee te maken heeft,net zoals veel mensen hun hond verzieken op die manier. Sorry hiervoor maar zo zie ik t wel laat t dier t dier zijn en geen surrogaat-mens.En wat kan een poes er nou tegen hebben om de god ganse dag buiten te kunnen rennen en ravotten dan de ganse dag opgesloten te zitten in een appartement met een kattebak.Want deze kat moet niet enkel in de garage leven maar buiten en binnen en de garage wordt haar slaapplaats
groeten patrick
paduy
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 20 jul 2011 17:50

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door paduy »

trouwens,wat die bench betreft die staat gans de dag open en ze er dus in en uit naar willekeur,alleen 's nachts slaapt ze erin opgeslotenen heb ze tot nu toe nog geen één keer gehoord want meestal gaat ze direct slapen,en als wij opstaan in de morgen (hoe vroeg ook)dan gaat de deur open.De deur gaat dicht in de nacht voor haar eigen veiligheid want hoe gewend de hond ook is, het is en blijft een hond(zoals ik hem heb opgevoed)
groeten patrick
Ik had deze reactie wel verwacht en begrijp t wel en heb zelf een beetje t vermoeden dat de reacties van vrouwen komen.Maar mijn mening is wel dat t een kat is en geen mens
Gebruikersavatar
Ilone
Tijger
Tijger
Berichten: 2812
Lid geworden op: 13 feb 2010 23:09
Locatie: Dordrecht

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door Ilone »

Pardon??
Ik ga hier dus geen zinnig woord reageren. Zoek 't uit.
Als 't vrouwtje van huis is, dansen de katten op tafel

Purrz:
Muka(12)-Speedy(12)-Lotje(9)-Nozem(8)-Muis&Muffin(2)-Monchou(1)
*Pluis '03-'14
Gebruikersavatar
BillyJean
Jaguar
Jaguar
Berichten: 781
Lid geworden op: 22 feb 2011 10:57
Locatie: Bovenkarspel
Contacteer:

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door BillyJean »

tja, dat heb je met vrouwen he.......
Groetjes van Elly, Fayline (29-02-2008) en Taffy ( 29-10-2012)
* BillyJean * * Bowie *

Hier vind je ons fotoalbum
Gebruikersavatar
Anne_Zwarts
Huiskat
Huiskat
Berichten: 77
Lid geworden op: 22 jul 2009 21:02
Locatie: Zwolle

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door Anne_Zwarts »

Een kat is geen mens.
Maar een kat is ook geen gebruiksvoorwerp. Het is een levend wezen, een gezelschapsdier, een huisdier, gedomesticeerd. En door er zoveel mee om te gaan zijn ze toch gesocialiseerd. Een boerderijkat is dit over het algemeen niet en daardoor ook geschikt om muizen te vangen en niet opgekruld op schoot te willen liggen de hele dag. Maar zelfs die willen wel wat aandacht.
En het is geen dierentuin. Ik weet zeker dat als je buurtgenoten hebt die van dieren houden en hier lucht van krijgen, jij je kat kwijt bent.

Katten, en katachtigen, jagen en leven vaak in kleine groepen. Waarom? Ze zijn solitair tot op zekere hoogte: groepsgevoel geeft veiligheid.

Dus hoe je je kat aan de garage kunt laten wennen? Niet. Ik ben het met mijn voorgangers eens.

Daarnaast denk ik dat een kat nog 100x beter af is in een kleine studentenkamer dan in jouw garage. Daar heeft ze tenminste een mens die haar aandacht geeft!
Duffy (12-10-2009)
Sollie (10-08-2011)

Voor altijd in onze gedachten:
Romy - 2 jaar (28-05-2009 - 12-04-2012)


Ons fotoalbum!
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door pearlsofpassion »

Ik bekijk het ook als een kat. Maar je hebt het hier wel over een babykat, geen volwassen kat!
En dat is bij elk zoogdier net hetzelfde.

Om op je vragen te antwoorden, een boerderijkat slaapt in een schuur of in jouw geval, garage en gaat voor de rest haar eigen gangetje. Een huiskat krijgt tenminste de kans om binnen te blijven.

Als je percé een boerderijkat wil houden, zijn er genoeg die zo'n thuisje zoek, daarom hoef je niet een kitten zo te kweken. En als je dat dan echt zou willen, had je haar niet in huis moeten nemen maar op de leeftijd van 16 weken bij haar moeder weghalen en bij jou laten wonen. Dan had ze inderdaad een buitenkat geweest, eens ze een paar dagen binnen heeft gezeten en enkel menselijk (hond doet hier niet terzake) gezelschap heeft gehad, is ze dat niet meer. Nu is ze afhankelijk van menselijk gezelschap.
Dat een kat een solitair dier is, is een misvatting. In het wild vormen ze wel degelijk groepen. Niet zoals honden in een roedel (het zijn dan ook geen honden), maar wel losse associaties die elkaar opzoeken en elkaar herkennen en groepsgeur ontwikkelen. Zeker als ze nog jong zijn.
Tot de leeftijd van 14 jaar is het zelfs bewezen noodzakelijk voor de goede ontwikkeling van een kitten om met soortgenoten om te gaan.

Als je een buitenkat wil, neem dan een oud genoeg katje, of neem er minstens twee, maar dan vind ik het eigenlijk nog te jong. Maar verplicht zo'n jong dier niet om in eenzaamheid de dagen door te brengen, want dat kan het nog niet! Het is daar nog absoluut niet klaar voor! En als je nu wacht tot 16 weken, zal het daar ook niet klaar voor zijn. Waar zou ze het van geleerd moeten hebben? Als je der bij haar moeder had gelaten, had ze daar geleerd hoe ze voor zichzelf moest zorgen, en geleerd om met de enge zaken van het buitenzijn om te gaan. Nu gaat het allemaal ontzettend beangstigend zijn, en ze krijgt niet eens steun. Moet het dan allemaal maar zelf uitzoeken of zo?

En er is helemaal niets vermenselijks aan deze manier van voorstellen. Een kat heeft ook gevoelens, en is geen voorwerp dat je kan programmeren. Ze is nu eenmaal gemaakt zoals ze is, en een kitten is niet gemaakt om alleen te zijn.
Jij zou beter de aard van je diertje respecteren dan haar te dwingen in een rol waar ze nog niet klaar voor is.

Ik heb met geen woord gesproken over dierenmishandeling.
Maar inderdaad kan je wel zo'n reactie verwachten als je het op een forum komt vragen waar mensen wel me de dieren inzitten en hen niet zomaar aan hun lot overlaten als hun dat beter uitkomt.
Haal dan geen kitten in huis als je het niet alles kan bieden dat het nodig heeft.
Of lees je eerst in, zodat je niet achteraf moet staan praten maar op voorhand weet dat dit kitten te jong is om dit van haar te verwachten.
Normaal krijgt ze nu van de moeder nog maar net levende prooi maar naar het nest. En ze moet het van jou allemaal maar zelf uitzoeken?
Je moet een kat niet vermenselijken, maar je onmenselijk gedragen is ook niet toegestaan.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
paduy
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 20 jul 2011 17:50

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door paduy »

Wie heeft er eigenlijk gezegd dat ze t vanaf nu maar moet zien te rooien,ik heb daar met geen woord over gerept,Mijn opmerking was dat t haar rol wordt en niet dat dit nu al haar rol zou moeten zijn.Ik weet ook wel dat dit kitten dat nog niet kan en is zeker niet mijn bedoeling niet.Alleen moet een kat af en toe alleen kunnen zijn (net als een hond trouwens)En daar is t mij om te doen en al de rest is erbij gesleurd en niet door mij gezegd of bedoeld.Trouwens moest ik zo'n dierenbeul zijn als jullie mij verwijten dan zou mijn hond nooit geen 18 jaar geworden zijn en volgens mijn D A komt dit omdat ik hem altijd als een hond heb behandeld en nooit niet als mens(dit zowel op vlak van opvoeding als op vlak van voeding ,want daar wordt ook nogal mee geklooid zoals t geven van mensenvoeding zoals velen doen),trouwens de poes heeft al haar inentingen en chip gekregen dus zo'n harteloos mens zal ik wel niet zijn zeker,want zou er t geld niet aanhangen dacht ik zo.Maar blijkbaar ben ik hier verkeerd belandt(wat ik jammer vind)Want al mijn dieren(hond,koi's,poes en 80 engelse grasparkieten waar ik tentoonstellingen mee doe en prijzen mee win)worden behandeld zoals t moet naar hun soort en ras en dit zie je aan je dier of je t nu wil zien of niet(want je moet t willen zien ook natuurlijk)
Dit was in geen geval mijn bedoeling want ik wou gewoon raad en geen vingertje die mij terect wil wijzen welke dierenbeul ik wel niet ben want daar ben ik helemaal niet mee gediend want ik hou al dieren van toen ik klein ben en die dieren zijn altijd overleden aan ouderdom en niet aan één of ander welvaartsziekte zoals veel huisdieren de dag van vandaag.
mvg patrick
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door pearlsofpassion »

Komaan zeg, je zegt vanalles dat we niet gezegd hebben! Niemand heeft het hier over dierenbeul of wat dan ook.

Maar je geeft aan dat je wil dat ze nu al alleen kan zijn in de garage, en dat gaat gewoon niet.
Een kat kan wel alleen zijn, maar zo'n klein ukje dat eigenlijk te vroeg van de moeder weg is, en nog een baby is, echt nog niet. Zelfs niet 's nachts eigenlijk.
Ze is te vroeg van haar moeder weg, en heeft zich aan jou gehecht, want ze kan het alleen niet aan. En dat had je moeten vermijden als je wil dat ze later ook helemaal zelfstandig is. Dan had je haar door haar moeder moeten laten leren hoe ze in het leven moet staan en voor zichzelf moet zorgen. En die kans heeft ze niet gekregen...
Je beseft blijkbaar niet hoe ontzettend jong ze nog is!

En als je dan toch de eigenheid van je diersoort wil respecteren, dan mag je een hond niet alleen houden, want dat is wel een verplicht groepsdier. Die kan helemaal niet tegen alleen zijn, als je het goed wil doen. Maar ze leren het wel, ze hebben geen andere keuze.
Ik zou dat niet doen, als ik een hond neem, zijn het er twee. Net om de eigenheid te respecteren.
En zo horen, als je het toch moet weten, kittens ook bij soortgenoten tot minstens 14 weken. Erna, valt over te discussieren, en is ook afhankelijk van de kat zelf, maar als je katten vaak per twee ziet optrekken, spelen, knuffelen en slapen, dan weet je het ook wel.

We zeggen helemaal niet dat je haar mensenvoer moet geven, wat komt dat er nu in godsnaam bij kijken?
We zeggen ook niet dat je haar niet genoeg verzorgt ivm voeding of inentingen of weet ik wat. We zeggen gewoon dat ze niet geschikt is voor wat jij van haar wil verlangen.

Nu is ze te jong, en tegen dat ze oud genoeg is, is ze het zo gewend dat het ook zielig is om haar het menselijk contact zo te ontzeggen.
Of je katten nu per twee moet houden, valt over de discussieren, maar dat ze zeker niet de hele dag graag alleen zijn, ook zonder menselijk contact, staat wel vast. En of je dier daar nu bewust toe moet dwingen, dat stel ik ten zeerste in vraag. Dat is alleszins niet het beste voor het dier. Dat zal je zelf ook wel weten.
Of ze later een kat gaat worden die liever buiten is dan binnen, valt niet te voorspellen. Je kan het afwachten en haar wensen dan respecteren...

Maar ik begrijp niet waarom ze dan niet gewoon binnen mag komen als ze daar zin in heeft? Waarom ze percé in de garage moet slapen. Laat haar toch gewoon zelf kiezen.
Dat ze, als ze alleen opgroeit, muizen gaat vangen, is toch heel onwaarschijnlijk (als je mij niet gelooft, lees je dan zelf wat in), dus ik weet ook niet wat je hier eigenlijk allemaal mee wil bereiken.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
Mirjam86
Cheetah
Cheetah
Berichten: 862
Lid geworden op: 15 apr 2011 11:08
Locatie: Assen

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door Mirjam86 »

Volgens mij ben jij degene die het woord dierenmishandeling in de mond neemt.
En de opmerking dat het wel vrouwen zullen zijn die reageren daar ben ík niet van gediend.
Het gaat hier niet om 'wijvengezeik' maar om wat het beste is voor zo'n jong katje.
Ik snap best dat je een kat wil die het ongedierte kan aanpakken, maar er bestaan al zoveel katten die geen huisje krijgen omdat ze boerderijkatten zijn.
Ik vind het zielig om zo'n klein kittentje dan te willen trainen om constant alleen te zijn.
Groetjes Mirjam en krabbeltjes van Tsuki (april 2011) en Taiyo (april 2011)
Devi*
Gebruikersavatar
Ilone
Tijger
Tijger
Berichten: 2812
Lid geworden op: 13 feb 2010 23:09
Locatie: Dordrecht

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door Ilone »

Er zijn ondertussen genoeg tips en redenen gegeven waarom je beter kan kiezen voor een "echte" 'boerderijkat' dan voor een kitten en die als boerderijkat op te voeden, door forumleden die beter hun ergernissen richting jouw uitspraken en manier van typen opzij kunnen zetten dan ik...
Zo, en dan vind ik het wel weer welletjes in dit topic.
Succes met je kitten opvoeden tot boerderijkat. Ben toch erg blij dat mijn katjes tenminste de mogelijkheid hebben gehad om zich te ontwikkelen mét (soortgelijke, dus geen hond..) kameraadjes.
Als 't vrouwtje van huis is, dansen de katten op tafel

Purrz:
Muka(12)-Speedy(12)-Lotje(9)-Nozem(8)-Muis&Muffin(2)-Monchou(1)
*Pluis '03-'14
paduy
Kitten
Berichten: 10
Lid geworden op: 20 jul 2011 17:50

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door paduy »

Ergens in mijn replieken heb ik al gezegd dat ze wel binnen mag maar ook in de garage dient te kunnen leven,trouwens een boerderijkat zoals jullie ze zo onrespectvol als een hoopje vuil noemen is toch ook ooit geboren en dan alleen verder gemoeten dus zo erg zal dit ook wel niet zijn. Ik heb er in ieder geval t beste mee voor,dat dit misschien niet naar jullie normen en waarden zal zijn kan zijn maar of ze zo ongelukkig zal zijn betwijfel ik sterk want ze zal nog altijd alles hebben wat ze nodig heeft tot t menselijk contact toe want zoals gezegd maar blijkbaar nog door niemand gelezen zal ze wel in huis kunnen en vaak zelf maar ze moet ook eens alleen kunnen zijn en dit kun je '(sorry als dit jullie idee niet is)haar niet meer aanleren eens ze 6 of 8 maand oud is zoals jullie voorstellen.
Maar ik vrees dat ik hier als kattenhater ga blijven te boek staan en dat ik niks goed meer ga kunnen zeggen voor jullie ,jammer maar helaas en ben ook geen vrouwenhater integndeel maar werk er wel alle dagen mee dit ter zijde
sorry voor de ambetante thread maar was niet de bedoeling,m
mvg patrick
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: kitten makkelijk laten wennen aan langer verblijf in gar

Bericht door pearlsofpassion »

Komaan, doe nu eens rustig!
Niemand noemt je hier een kattenhater, dat zeg je alleen maar zelf.
Net zoals dat wij boerderijkatten helemaal niet onrespectvol behandelen of als een hoopje vuil zien, dat zeg je zelf.
En je geeft zelf het hele punt aan, een kat van 8 maanden kan je inderdaad niet meer leren alleen te zijn, en jonger is het voor haar ook echt niet leuk.
Als je hier echt wil mee doorgaan, haal haar dan een soortgenootje, en als je mij laat kiezen, eentje die weet hoe hij muizen moet vangen, want anders ben je er echt geen stap mee vooruit.
Er zijn katten die uit zichzelf liever alleen zijn, maar dat zie je niet als kitten, en kittens hebben altijd gezelschap nodig. En je kan dat nog zo erg vinden als je wil, dat is nu eenmaal zo, of je dat nu wil of niet.
Als je een kat wou die zeker alleen kan zijn, dan had je maar zo'n kat moeten halen in het asiel. Maar een kitten zo kweken vind ik echt ongehoord. En dat vind ik de eigenheid van het dier ook niet te volle respecteren.


Natuurlijk zijn boerderijkatten ook geboren en opgegroeid. Maar ofwel zijn die bij de moeder gebleven en hebben ze daarvan geleerd hoe ze moeten leven en hebben ze weinig contact gehad met mensen, ofwel zijn ze gedumpt geweest door de mensen en was het leren overleven of sterven.
Dus dat wil helemaal niet zeggen dat het helemaal niet zo erg is. Het eerste vind ik niet erg voor de kat, het tweede zeker wel!
En dat eerste is bij jouw katje al niet meer aan de orde.

Ik veronderstel wel dat je niet met haar in de garage wil gaan wonen om het haar aan te leren, dus al je haar niet gewoon huiskat wil laten zijn die zelf kan kiezen wanneer ze binnen of buiten kan zijn, haal haar dan een soortgenootje. Dan is ze nooit eenzaam, ook als je er niet bent en kan ze daar van leren kat te zijn. Probleem opgelost.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Plaats reactie