Pluisje, verhoogde nierwaardes

Forum voor alle vragen m.b.t. nierziekten (nierfalen/nierinsufficientie)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
MarjanR
Tijger
Tijger
Berichten: 2101
Lid geworden op: 03 aug 2010 10:57
Locatie: Zaandam

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door MarjanR »

Ja, snap dat ze niets mag eten, en erna voorzichtig een beetje bij beetje.
Maar het niet mogen drinken vind ik raar, maar misschien ook wel verstandig als ze nog heel suf is :???:

Ik zit net eens te kijken naar Uremy en daar wordt ik persoonlijk vrolijk van :)
Eindelijk een gepaste aanval op het eiwit in het voer waar ze misselijk van worden.
Moos is soms misselijk en vind ik een mini beetje kots van hem, maar laat gelukkig z'n eten niet staan. Die vreet nog steeds als een bootwerker :lol:
Groetjes van Marjan, Prrrt van Sara (7-6-2010), mieuw van Tygo (01/11/2011)

In loving memory Moos, Teun, Puk, Roxy, Joop
maij
Lynx
Lynx
Berichten: 180
Lid geworden op: 13 dec 2010 12:28

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door maij »

Poeh dat zijn weer veel reacties en info.

@Puksji
Of een kat nou 15.5 of 7 is maakt niet uit het is net zo vreselijk. Kaya is 7 jaar.
Wilde met mijn verhaal je laten weten dat ondanks dat het er heel slecht uit kan zien (want dat is het als de da in wil laten slapen) het best lang goed kan gaan. DA zag ook van inslapen af toen we kwamen hoor want daar was ze "te goed" voor op dat moment. Hij had een achteruit gang verwacht na het stoppen met de vocht toediening en die kwam gelukkig niet.

@ Jootje
Gecondoleerd.

@Cerna
:shock: dat is minder van de Ureum. Crea is wel fijn natuurlijk maar het liefst zie ik ze toch beide dalen. Begin me nu wel een beetje zenuwachtig te maken voor over een maand :???:

@Adriana
Misschien al eens behandeld maar is een hoog crea nou erger dan een hoog ureum? Van welk van de 2 worden ze nu misselijk?

Betreft bloedprikken.
Kaya was kaal links en rechts van haar hals en bij beide poten.
Ze probeerden het eerst in de hals maar daar kan Kaya helemaal niet tegen. Bloedprikken uit haar pootjes ging ook niet super trouwens als de Da links probeert dan geeft dat weinig en moet hij het rechts halen en begint hij rechts dan haalt hij het uiteindelijk uit de linkerpoot.

Las dat Noa eindelijk weer haar heeft. Is het zo dat door die nierprobleem de haargroei ook vertraagd. Het duurt namelijk echt eeuwen voordat het haar bij Kaya weer een beetje dekkend is. Kan nu nog precies de plekken aanwijzen waar ze begin dec geschoren hebben.
Heeft ook heel lang geduurd voor haar buikje weer begroeit was na een echo van haar blaas.
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 877
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door patiani-guusje »

Van hoog ureum worden ze misselijk...
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

t is missch niet zo gezellig maar het scheelt ontiegelijk in de tijd van beantwoorden, zulke combi-reacties, dus blij/blij!
en minder kans op missen van vragen en dat is in een niertopic ook wel handig.

bij ons gaat één wat groter, maar nog niet groot, buisje en dat is het.
van dat buisje wordt bloed achter gehouden voor rampen in de uitslagen.
van dat buisje wordt een piepbuisje gevuld voor de spotchem. ik wacht doorgaans op die waardes en als daar rare dingen in zitten dan kan fructosamine en fosfor ip nog via de spotchem worden gemeten of gaat de rest naar VetMed voor T4 of andere waardes.
drie buisjes lijkt me tijdrovend en erg onhandig. en denk ik ook erg onnodig.......
ik heb de afgelopen tig jaar de nodige stunts meegemaakt met dierenartsen en bloed afnemen. de chirurgen onder de dierenartsen zijn er het handigste in.
en wat bij ons bij Bolle woensdag erg goed heeft geholpen was afdekken van zijn koppetje en mijn pink in zijn bekje om te sabbelen en hij werd gelijk rustig, want ze konden hem zo klein als ie is met twee dierenartsen niet aan...

een naar beneden gaande crea maakt mij nog blijer dan een goeie urea.
dat laatste zegt iets over de kwaliteit van vertering (dus nierfunctie) van voedsel met bepaald eiwitgehalte en bepaalde eiwitten. eigenlijk zou ik een oortjeprik-test willen hebben voor ureum want dan kan ik het 'betere' voer en zo tussenuit filteren.
crea zit ingewikkelder en dat is dacht ik ook meer een gemidddelde net als fructosamine een gemiddelde is van de bloedsuikergehaltes van de afgelopen 3 weken.
ik kan de teksten van WHG dierenartsen (danksedanks voor de info) niet kopiëren maar kan wel de link hieronder zetten. onder elkaar staat uitleg over creatinine en ureum.
kijk uit! de tekst gaat over honden en katten en de referentiewaarde is die van een spotchem.

http://www.whgdierenartsen.nl/Bibliothe ... T+(deel+1)
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

we duimen intussen voor jullie en ik hoop dat het snel weer beter gaat, want het ging zo goed en het werd bijna saai....
Wie schreef dit ook weer twee weken geleden? Adriana :-P ? Werd het maar weer saai. Gewoon alle zieke katten nog heel lang stabiel en helemaal niets om over te schrijven. Geen zorgen, alleen maar saaie dagen waarop niets schokkends gebeurt. Geen zorgen, gewoon saai................zucht :epray:
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Las dat Noa eindelijk weer haar heeft. Is het zo dat door die nierprobleem de haargroei ook vertraagt. Het duurt namelijk echt eeuwen voordat het haar bij Kaya weer een beetje dekkend is. Kan nu nog precies de plekken aanwijzen waar ze begin dec geschoren hebben.
Heeft ook heel lang geduurd voor haar buikje weer begroeid was na een echo van haar blaas
Kattenharen groeien volgens mij heel langzaam. Toen Noa gecastreerd was (en van Milka herinner ik het me ook nog) duurde het ook zo'n eeuwigheid voordat de haren weer aangegroeid waren. Onze DA castreert via de flank; liep die kat daar 3 maanden voor schut :eshifty:

Nu duurde het ook 3 maanden, dus het heeft volgens mij niets met de nieren te maken.
Gebruikersavatar
puksji
Panter
Panter
Berichten: 483
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door puksji »

Ik blijf hier maar malen, omdat ik het zo gek vind dat Simba ineens ziek was.
Maar is uit de bloedtest nou werkelijk af te lezen of het om een acuut of een chronisch nierfalen gaat (of beiden)?
Lijkt mij dat je alleen maar met een scan kan zien hoe het met de nieren gesteld is qua littekenweefsel.
Om nog een beetje hoop te putten, het kan toch best zijn dat Simba weliswaar al wel wat mindere nieren had, maar dat er plots ook een acuut nierfalen is?
Dit las ik hier
Vaak is er sprake van een combinatie van zowel acuut als chronisch nierfalen. De kat heeft al langere tijd last van nierfalen, maar verslechtert plotseling snel. Met een juiste behandeling kan er gelukkig een duidelijke verbetering optreden.
Deze kliniek is toevallig niet ver van mij vandaan en ik ben er in het verleden ook wel geweest. Dus misschien zou het de moeite waard kunnen zijn om daar eens heen te gaan?
Groetjes Inge en Pebbles 2010 Sunna 2011 Dirk 2024

*Puk 2006-2020 3-6
Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3*
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

@Inge: misschien is de situatie zo dat jij het van het ene op andere moment hebt gemerkt, maar dat Simba al heel veel langer gestaag onderweg was.
als je niet halfjaarlijks of jaarlijks soort van seniorcheck laat doen (> 10 jaar) dan sluipt dat erin en er hoeft maar een virusje over heen te komen en je hebt slechte nierwaardes en forse nierproblemen.
het is erg moeilijk om op basis van eenmalig bloedonderzoek te zeggen waar het nierfalen vandaan komt en er kunnen verschillende oorzaken zijn.

heb even helemaal teruggelezen en beetje gepiekerd.
je zou Simba een keer een paar etmalen kunnen laten doorspoelen, soort van dialyse. dat verbetert haar lichamelijke conditie maar niet de nierschade.

en als je Simba een keer echt door de molen wilt laten halen om te weten wat mogelijk de oorzaak van haar nierfalen is en missch is het een combi dan zou je echo-onderzoek en bloed/urine-onderzoek kunnen laten doen. er is in Amst. gevestigd een kliniek van specialisten, die nogal eens bij lastige diagnoses worden ingezet: http://www.mcvoordieren.nl/index.php/zoek-op-orgaan/278
ze zijn niet goedkoop maar hebben alle disciplines in huis en hebben ervaren en gespecialiseerde radiologen en internisten.
je zou hen via 'contact' kunnen voorleggen of het zin heeft voor de verdere behandeling en dus voor een kwalitatief beter en missch langer leven om haar bij hen grondig te laten onderzoek en eventueel te laten spoelen. dan heb je gelijk het allerbeste adres in je omgeving te pakken want die tekst van de Marnix-dierenarts zegt me niet zo veel over de kwaliteit en de mogelijkheden. (bedoel daar ook niks nadeligs mee..) en voor een goeie echo zou je dan missch alsnog met Simba moeten gaan slepen en daarmee kun je dat voorkomen want ze hebben alles in huis.

je vragen en opsomming zijn terecht en wat dat betreft ben je aardig ingelezen geraakt. en missch is het voor jou ook wel goed om dat een keer te doen, dan heb je er in ieder geval al het mogelijke aan gedaan om zo goed als het maar kan voor Simba te zorgen. en er komt altijd goeie informatie uit en missch een behandelingsadvies en andere tips (vitamines bv) om toe te passen in de verzorging.
je da moet wel een verwijzing geven trouwens maar ik neem aan dat je hem wel kunt overtuigen..
---------------
Cerna schreef:Kattenharen groeien volgens mij heel langzaam.
het is voor het eerst dat ik me realiseer dat het ook anders kan.. gek genoeg is me nooit opgevallen dat het haar zo langzaam weer aangroeit en ik heb die indruk hier ook niet. dan zou je kunnen nagaan of dat per ras verschillend is of dat het ook met componenten in voer te maken heeft. vit d is dacht ik belangrijk bij haargroei en ze krijgen hier regelmatig wat rauw lamsvlees en beetje zachtgekookt ei en natuurlijk tarwegrasjes..! maar of er verband is durf ik niet te zeggen..
Afbeelding
rug van MoMo een week na mastcel-tumoroperatie, met ongeveer 6 weken was het vrijwel onzichtbaar bijgegroeid
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
patiani-guusje
Cheetah
Cheetah
Berichten: 877
Lid geworden op: 21 nov 2010 11:10

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door patiani-guusje »

@Inge
Een dierenarts kan volgens mij niet achterhalen waardoor het nierfalen ontstaan is, mits er een echo gemaakt wordt en daar iets te zien is zoals PKD (waar Adriana het over heeft) maar het kan ook komen doordat een kat een nierbekkenontsteking gehad heeft waar de eigenaar niets van gemerkt heeft. dit was bij mijn kat te zien bij de echo. Dit kunnen aanwijzingen zijn voor chronisch nierfalen. Als een kat opeens heel snel verslechtert zijn of de nierwaardes al heel hoog, of kan het zijn dat er acuut nierfalen bij is gekomen. Dit kan komen doordat een kat bijv. van een giftige plant heeft gegeten. Bij mijn kat is dit wslk zo geweest. Hij was aan het vermageren wat duidt op chronisch, ik heb toen een afspraak voor bloedonderzoek gemaakt. Twee dagen voor het onderzoek heeft hij aan lelies geknabbeld, en de nierwaardes waren dan ook hoog (352 terwijl het 168 mocht zijn) De dierenarts dacht totaal niet aan slechte nieren, omdat mijn kat steeds heel goed gegeten heeft. Na thuis een lang weekend onderhuidse infusen geven zijn de waardes bij mijn kat sterk gedaald, en bij een later onderzoek weer. Wlsk is het dus combi chronisch-acuut geweest.
Maar toch knijp ook ik hem voor het volgende bloedonderzoek. Want zoals Noa van Annet: toch hoog ureum terwijl aan de kat niets te merken is. Hier het zelfde: een rennende vrolijke kat, niets te merken momenteel van nierfalen.
Mocht ik iets vergeten zijn, of iemand heeft aanvullingen... heb deze info door heel veel lezen op internet,
heb (gelukkig) nog niet zoveel ervaring als anderen op dit forum, maar mis. kun je iets met deze info...
Ben zelf naar Medisch centrum voor dieren in Amsterdam geweest (Adriana heeft het daar ook over) erg goede specialisten. Hoop voor je dat je snel meer zekerheid krijgt en je jouw kat nog een tijdje bij je kunt houden. Sterkte!!!
Groetjes van mij en poezen Sarah, Tica, Floortje (IM Mickey, Poesje, Patiani, Guusje, Nina, Monty) En een poot van Luna en Sophie
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Adriana »

;-) 'treat the cat, not the numbers' zeggen ze in Amerika en zo is het maar net!
ben benieuwd of en hoe uremyl (mdpts) werkt op ureum-overschot en met name bij katten, die omdat ze misselijk zijn (? hoge ureum) niet willen eten..
we hebben hier daar niet zo'n problem nog mee maar met de snel stijgende waardes kun je het maar beter in huis hebben, dus gisteren besteld en ik zag dat de cat-it speelrail bij medpts maar rond euro 15 kost...!
MarjanR gaat het dacht ik ook bestellen en ben heel benieuwd naar haar ervaringen..

k vermoed dat katten met PKD-schade (cystes) veel hogere crea-waardes hebben dan katzels met het gebruikelijke chr nierfalen en dat omdat dit bij de nieren wat anders uitwerkt, die katten met die giga hoge crea's daar dus wat minder 'last' van hebben. crea 300 bij een chr nierfaalkat is vrijwel fataal ...
er ja, er zijn combi's tussen acuut en chronisch en dat zou je alleen ongeveer kunnen bepalen door frequent bloedonderzoek en spoelen en strikt nierdieet enzo. dan kun je aan de eventueel zakkende crea-waardes zien of er een deel acuut was, denk ik... en met echo door een specialist kun je zien hoe het nierweefsel eruit ziet en of er sprake is van PKD of iets anders..
Mies is bij ons zo'n geval, die heeft verziekte nieren en ook acuut nierfalen gehad en haar crea daalt het laatste jaar gestaag..
voor de behandeling maakt het allemaal niks uit, optimale voorzichtigheid, vitamientjes en strikt nierdieet en lekker veel slurpen. en dan zo veel mogelijk van elkaar genieten!

p.s. hoe gaat het intussen met heer Patiaan, rustig en saai?
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

Ik zit maar te piekeren (èn te googelen) om te achterhalen waardoor Noa's ureum toch weer gestegen is terwijl crea gezakt is. Ze krijgt nierdieet en MacSamuel en een hele enkele keer pikt ze eens een kruimeltje wat ze niet mag hebben, maar dat kan toch niet voor zo'n stijging zorgen?
Wanneer ik weet waardoor het gekomen is, kan ik er misschien ook wat aan doen. Zou het door de hoeveelheid eten (35 gram per keer) zijn gekomen. Dat kreeg ze niet in de eerste maand, toen zat ze tussen de 15 en 20 gram per keer. Ik pieker me suf. Help, help!! Dierenartsen zouden je dat toch moeten kunnen vertellen??

Puksji kan volgens mij nooit PKD hebben want dan was hij niet zo oud geworden. Dat komt al veel eerder aan het licht. En malen.........ja, dat ken ik, heb ik ook gedaan maar ben er niet wijzer van geworden. :-(
Nemo
Huiskat
Huiskat
Berichten: 41
Lid geworden op: 23 aug 2010 23:17

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Nemo »

Nemo is gister weer bij de dierenarts geweest en hebben we een ander medicijn gekregen die we maar 2x in de week hoeven te geven. Deze wekt de eetlust op en is tegen de misselijkheid. Ook hebben we geleerd hoe wij zelf onderhuids infuus moeten geven. Dit moeten we voor nu even 2x daags 22ml doen en als dat goed gaat kunnen we naar om de dag. Het eten van Nemo gaat alweer iets beter en eet kleine beetjes over de hele dag, zowel brokjes als natvoer! Ook speelt hij weer!
We gaan eerst maar eens dit proberen en als het niet gaat eens kijken of we reaktiv gaan bestellen.

Inderdaad: treat the cat, not the numbers! Want als we van de nummers uitgaan, was Nemo er al niet meer geweest met zn 760!! Gelukkig is t een enorm sterke kat en vecht hij net zo hard als ons!
Trotse eigenaren van: Nemo(6), Lucky(5) en Sam(2)
Gebruikersavatar
puksji
Panter
Panter
Berichten: 483
Lid geworden op: 03 dec 2010 23:59

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door puksji »

Als een kat opeens heel snel verslechtert zijn of de nierwaardes al heel hoog, of kan het zijn dat er acuut nierfalen bij is gekomen. Dit kan komen doordat een kat bijv. van een giftige plant heeft gegeten.
Hier heb ik ook aan zitten denken. Ik heb sinds januari een orchidee hier staan, het zal toch niet...? Maar dan moeten de waardes toch ook weer zakken als het gif is uitgewerkt, en ze heeft 2 keer een halve liter vocht gehad.
En PKD, had ze dan ook de 15 gehaald? Ik heb er iets over gelezen, maar niet genoeg.

Kan ik haar dat aandoen, om met haar te gaan zeulen, maak je het dan niet nog erger (stress).
Mijn DA wil overigens alles voor me bestellen wat ik maar wil en ze gaf mij ook een folder over ipakitine. Alleen zegt zij dat ik kans loop dat ze dit zo vies vindt dat ze dan helemaal niet meer eet.
'treat the cat, not the numbers' zeggen ze in Amerika en zo is het maar net!
Dat geloof ik ook, want wij laten onze katten onderzoeken en weten daarom de getallen. Wie weet hoeveel katten er rondlopen met zulke hoge waardes zonder problemen. En een kat zonder problemen laat je niet onderzoeken.
Neem mijn bijna 21 jarige Sjimmie, alleen zijn hoofd ziet er nog knap uit. Voor de rest ziet hij er uit als een bontjas die in de wasmachine is geweest en niet goed uitgespoeld. Een gratenpakhuis waar je eng van wordt en hij banjert maar door. Hoe hoog zouden zijn waarden inmiddels al niet zijn :-?
Afbeelding
Groetjes Inge en Pebbles 2010 Sunna 2011 Dirk 2024

*Puk 2006-2020 3-6
Simba 1995-2011 9-6 - Sjimmie 1990-2011 1-12 - Rooie Rover 2007?-2012 22-3*
Cerna

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door Cerna »

.......hebben we een ander medicijn gekregen die we maar 2x in de week hoeven te geven. Deze wekt de eetlust op en is tegen de misselijkheid.
Welk medicijn is dat?

@Puksji: katten met PKD worden geen 15 :cry:
Enne...mooi oudje hoor! Misschien voor de zekerheid ook op nierdieet?
Wij laten onze katten vanaf 10 jaar ieder jaar controleren (ouderdoms-onderzoek); zo kun je bepaalde ziektes misschien voor zijn.
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Pluisje, verhoogde nierwaardes

Bericht door pearlsofpassion »

Ik denk ook niet dat nierdieet op die leeftijd kwaad kan, integendeel.
Hij ziet er inderdaad niet zo fantastisch uit.
Weet je waardoor het komt?
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Plaats reactie