Gedragsprobleem poes: bijten

Kat plast buiten de bak, katten aan elkaar laten wennen, kat krabt aan meubilair, etc.
Plaats reactie
Marieke1987
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 nov 2010 12:42

Gedragsprobleem poes: bijten

Bericht door Marieke1987 »

Onze poes is nu 6 jaar oud. Ik heb haar overgenomen toen zij 4 jaar was, van een meisje dat niet goed voor haar heeft gezorgd, haar negeerde. Poes heeft op 1-jarige leeftijd kittens gekregen, maar toonde hier geen interesse voor. Ik heb haar uit het studentenhuis gehaald en met mij en m'n vriend meegenomen naar ons appartement. Helaas kan zij daar niet naar buiten, wij wonen op de 4e verdieping en de poes is erg onhandig, zij valt zelfs hier nog wel eens van het bureau e.d. Ondanks dat poes al een stuk socialer en aanhankelijker is geworden, heeft zij nog wel wat gedragsproblemen. Wanneer je haar aait, kan zij dit heel fijn vinden, maar op een gegeven moment lijkt het alsof er een knopje in haar hoofd omklikt en bijt zij opeens erg hard in je hand/arm. Vervolgens vlucht ze bijv. onder het bed. Poes is vaak nerveus, vooral wanneer er mensen op bezoek komen, er een deur open/dicht gaat of wanneer zij harde geluiden hoort.
Herkent iemand dit probleem? Ondanks dat zij al een heel stuk vooruit is gegaan en dat we weten dat zij geen fijne tijd achter de rug heeft, zouden we haar toch graag helpen met dit bijt-gedrag en haar nervositeit.

Iemand suggesties?

Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Gedragsprobleem poes, bijten!

Bericht door Cari »

Hai Marieke, welkom!

Er zijn diverse middeltjes op de markt die je poes wat relaxter maken:
Tik in de zoekfunctie (rechts bovenaan) maar eens de volgende dingen in:
-telizen
-valeriaan
- zylkene
- feliway
- destress
Ik ben daar verder zelf niet zo in thuis, maar bij veel katten helpen dergelijke middelen wel.

Verder zou ik haar steeds maar kort aaien, probeer het bijt-en vluchtmoment voor te zijn.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Gebruikersavatar
]-marjolein-[
Poema
Poema
Berichten: 347
Lid geworden op: 26 jan 2010 09:45
Locatie: Dieren

Re: Gedragsprobleem poes, bijten!

Bericht door ]-marjolein-[ »

Ik sluit me bij Cari aan. Denk dat het ook heel belangrijk is te leren zien wanneer er een bijtmoment komt. Let op lichaamshouding, ogen en oren. Het kan verschillende redenen hebben zoals nervositeit, angst of gewoon genoeg van het aaien.
Ik heb er hier ook eentje die het doet, en vlak voordat hij hapt verandert zijn gezichtje naar strak en soms een beetje boos, zijn oren gaan wat platter en het gebeurt het vaakst op een moment dat hij zich wast, dan weet ik al dat ik hem maar beter met rust kan laten. Waarschijnlijk komt dit doordat hij een penisamputatie heeft gehad en zich lange tijd heel beperkt heeft kunnen wassen, en nu dus niemand in de buurt duld als hij wast.
Misschien valt bij jullie kat ook na te gaan of er iets naars gebeurd kan zijn, dat dat misschien een achterliggende oorzaak is.
En als je weet in wat voor situaties ze gaat happen of je ziet haar houding veranderen kun je het beste maar het bijtmoment voor zijn en stoppen met aaien en/of haar van je schoot af zetten.
Fijn dat jullie haar in huis hebben genomen, zo te horen heeft ze het niet al te best gehad en heeft ze het getroffen met jullie!
Groetjes van Marjolein, Dean, Wibi & Lars

Ook een fotoshoot met uw huisdier(en)? Kijk op:
http://www.marjoleinfotografie.nl/
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9360
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Gedragsprobleem poes: bijten

Bericht door castratenkoor »

Poes heeft duidelijk niet genoeg vertrouwen in mensen. Zal van alles fout gegaan zijn in haar socialisatie. veel geduld met haar hebben is mijn advies.
ik heb hier slecht gesocialiseerde Bob die in slecht humeur ook rake klappen uitdeelt.
Ik let altijd op zijn lichaamshouding, vooral de stand van de oren zegt veel.
Ik geef hem wat hij wenst en zorg dat ik op tijd ophoud, zodat ik geen lel krijg.
Ik ben de enige waar hij van houdt en waar hij bij op schoot gaat.
Valeriaan werkt bij mijn Bob heel erg goed.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Gedragsprobleem poes: bijten

Bericht door pearlsofpassion »

Het is inderdaad te wijten aan een vertrouwensprobleem maar het kan ook zijn omdat de poes wat in de war is...
Ik had ongeveer hetzelfde probleem met Kleintje toen ze pas gesteriliseerd was en met wat geduld en goed opletten hoe ze zich gedraagt, is het nu helemaal over. Ik moet wel zeggen dat ik vooral verandert ben, en niet zij. Ik weet hoe ik haar mag aaien en hoe niet. En als ik het verkeerd doe merk ik dat onmiddelijk aan haar lichaamstaal (vooral ietsje ineenkrimpen en naar mijn hand kijken met grotere ogen, maar heel subtiele verschillen hoor!) en hou ik mijn hand stil. Dan kalmeert ze terug. Als ik dan gewoon voort zou doen (wat mijn vriend soms nog heeft) dan haalt ze nog steeds uit. Gewoon omdat ze er op een of andere manier van schrik.
Er zijn wel meer poezen waar je moet opletten als je ze aait. Steeds goed in het oog houden en haar lichaamstaal lezen zodat je op tijd juist kan reageren.
Zoiets vraagt wat tijd omdat je moet leren haar signalen te begrijpen en leren wat ze graag heeft en wat haar bang maakt.

Kleintje is ook gek van buikwrijven, maar enkel als ze daar zelf om vraagt. Als ik gewoon aan haar buik zou wrijven zou ze ook wel bijten... Gelukkig weet ik nu wel hoe ik haar subtiel zover krijg dat ze denkt dat ze het zelf wil ;-)
En altijd rustig blijven natuurlijk. Proberen zo neutraal mogelijk te reageren.
Als ze zou meppen en dan blijven zitten, dan is het een dominantiekwestie en mag je je erboven stellen, maar bij jou is het duidelijk uit onzekerheid en wat angst, dus mag je het haar zeker niet kwalijk nemen. Ze zou ook liever niet meer bang zijn he... En dus moet jij leren hoe je kan vermijden haar aan het schrikken te maken. Dan zal ze later ook minder bang zijn en meer verdragen door het groeien van vertrouwen.

Veel succes!
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
lonnie
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 22 nov 2010 16:12
Locatie: Purmerend

Re: Gedragsprobleem poes: bijten

Bericht door lonnie »

nog even een aanvulling op wat de dames hierboven hebben geschreven:
Er zijn nog wat veranderingen waar te nemen als de poes niet meer geaaid wil worden. Bijvoorbeeld: de snorharen naar achter trekken, met de staart zwiepen/soms beweegt alleen maar het puntje van de staart, rillingen over de rug hebben, stoppen met spinnen.

Als je hier op let leer je de lichaamstaal kennen van je kat en op een gegeven moment leer je de signalen herkennen en zal je voor de mep al je hand weg hebben.
En wees inderdaad heel geduldig met haar. Misschien is een tip voor als er vreemde mensen komen: Laat de mensen haar negeren en haar niet aankijken. En zorg dat ze rustig plekje heeft waar ze lekker naar toe kan "vluchten".
Gebruikersavatar
jennli
Tijger
Tijger
Berichten: 1101
Lid geworden op: 20 aug 2010 15:09

Re: Gedragsprobleem poes: bijten

Bericht door jennli »

Onze poezen komen uit het asiel. We weten maar erg weinig over hun verleden. Toen ze hier pas waren, merkten we dat ze wel eens konden bijten op momenten dat ze zich onzeker voelden of als ze gewoonweg genoeg hadden van geaai. Bij ons heeft het heel goed geholpen naar de katten te kijken en ze alleen maar te aaien als ze er zelf voor open stonden. Daarnaast is het voor de kat belangrijk dat je duidelijk bent, zodat ze weet hoe je reageert. Als je goed en vaak naar je kat kijkt, laat ze heel veel lichaamstaal zien, zoals mijn voorgangers al benoemd hebben. Ze moeten ervaren dat ze je kunnen vertrouwen en dat heeft soms best wel wat tijd nodig. Nu komen bijtincidenten niet meer voor. De poezen hebben nu vertrouwen in ons. Het heeft wat tijd nodig, maar het kan best over gaan.
Like the great philosopher Jagger said: You can't always get what you want
But if you try sometimes you just might find you get what you need
Marieke1987
Kitten
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 nov 2010 12:42

Re: Gedragsprobleem poes: bijten

Bericht door Marieke1987 »

Bedankt voor al jullie reacties en tips, ik ga er zeker wat van proberen!
Echter, ik weet precies wanneer poes wil gaan bijten of geïrriteerd raakt, maar ik zou haar graag uit die 'stand' willen halen. Het lijkt me namelijk ook niet gezond om de poes altijd maar haar zin te geven en zo het slechte gedrag te stimuleren.. Daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat ze al het aaien en dergelijke moet accepteren allemaal, maar soms bijt zij ook zonder enige aanleiding. Alsof er dan opeens een draadje verkeerd zit in haar hoofd zeg maar :P Hopelijk zullen de kalmerende middeltjes haar wat helpen te ontspannen, dus dat ga ik zeker proberen. Nogmaals bedankt allemaal! :)
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9360
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Gedragsprobleem poes: bijten

Bericht door castratenkoor »

Ik zou niet proberen poes haar gedrag aan te passen, ik zou meer je eigen gedrag aanpassen bij de wensen van de poes. Je zegt je weet precies wanneer ze gaat bijten. Eerder ophouden zou dan mijn advies zijn.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Gedragsprobleem poes: bijten

Bericht door Adriana »

Marieke1987 schreef:ook niet gezond om de poes altijd maar haar zin te geven en zo het slechte gedrag te stimuleren.. Daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat ze al het aaien en dergelijke moet accepteren allemaal, maar soms bijt zij ook zonder enige aanleiding.
het zou denk ik al veel schelen als je je houding probeert om te draaien en respect hebt voor de mentale mankementen van je huisdier.
het is geen slecht gedrag maar een gevolg van diepe angst/paniek/onzekerheid mogelijk veroorzaakt door een soort van opgelopen trauma, of slechte ervaringen of nooit geleerd ermee om te gaan..
de enige manier om haar dat 'af te leren' is haar iets 'aan te leren' en dat is dat ze wordt geaccepteerd en gerespecteerd en dat de poes haar grens mag aangeven en dat het baasje daar rekening mee houdt en poes prijst.
de poes moet jou gaan leren vertrouwen in alle situaties en jij bent degene die dat gaat accepteren. dat kost tijd en aandacht en vooral een heleboel zelf nìet doen, niet forceren, niet opdringen, niet eisen, niks verwachten..
middeltjes kunnen wel een beetje helpen maar jij hebt de belangrijkste rol..
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Plaats reactie