Siamees met onbekende spijsverteringskwaal

Forum voor vragen over overgeven, maagzuur, verstopping, diarree en andere spijvertering- en ontlastingproblemen.
Plaats reactie
Arno Udo
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 okt 2010 11:52

Siamees met onbekende spijsverteringskwaal

Bericht door Arno Udo »

We weten het niet meer...

Siamees: Bluepoint
Naam: Guus
Geboren: 2004, dus nu 6 jaar oud.
Castraat.

In juni 2010 begint hij meer dan normaal te kotsen, dat deed hij toch al veel en hij eet ook veel gras. Verder perfect gezond en krijgt elk jaar zijn inentingen. De laatste entingen in mei 2010. Hij krijgt en kreeg alleen hoogwaardige kattenbrokken, vanaf de dierenartswinkel, en af en toe katten-snoepjes.
Hij is samen met zijn jongere (ook gecastreerd) Siamees-Havanna halfbroer, waar hij heel goed mee kan opschieten. Deze broer is goed gezond.
Hij gaat naar buiten maar komt nooit uit de tuin, en ook kunnen er geen katten of andere dieren in onze tuin komen. We hebben een grote vijver met schildpadden en vissen, het water wordt goed UV gefilterd en er worden geen voedsel restanten in gegooid. (Voer voor de 7 volwassen schildpadden, kattenbrokken). Uit deze vijver drinken beide katten. De dierenartsen dachten dat dit geen rol speelt met de klachten.

We vonden dat hij in juni er wat magerder uitzag en io met de dierenarts hebben we hem een wormkuur gegeven. Of deze is aangeslagen weten we niet, omdat hij na een half uur na de iname van de pil, weer moest kotsen. Dit kotsen ging met veel kracht, echt een soort ‘ontploffing’ vanuit z’n lijf. (dit was al een paar keer eerder gebeurd).

We zijn met hem naar de dierenarts geweest en constateerde dat er waarschijnlijk een verdikking op de darmen zat. Het advies was een kijk-operatie te doen, dat is ook gebeurd. Er is een biopsie uitgevoerd, daar was weinig afwijkend materiaal in gevonden. (een lichte afwijking, maar niet verontrustend).
Verder is uitgebreid bloed, urine, ontlastings-onderzoek geweest, met een negatief resultaat op Kanker, Katten-Aids, Ontstekingen, Suiker, Schilklier, Parasieten enz.
In de ontlasting werd geconstateerd dat er onverteert vlees in zat, maar geen wormen.

Twee dierenartsen hebben hem verder nog uitgebreid betast, er werd wel weer een minimale verdikking in zijn buik geconstateerd.
Hij heeft ook een anti-biotica kuur gekregen van bijna een maand. (Wij kregen de indruk dat hij daarop goed reageerde).
Na beëindiging van de kuur, ging alles gewoon door. Hij bleef maar afvallen in 2 maanden van 4,5 kg naar 3,25 kg. Het kotsen is wel een stuk minder maar hij blijft afvallen.
Hij eet en drinkt echter goed. (zelfs meer dan normaal, drinken doet hij zoals gewoonlijk, niet overdreven veel). Hij maakt ook geen erg zieke indruk en speelt zo-nu-en-dan met zijn broer, die niets mankeert. Maar hij is duidelijk zichzelf niet (hij is normaal bijzonder speels en actief en dat is nu een stuk minder, met af en toe een opleving, maar slaapt erg veel).

Op advies van de dierenartsen (waaronder een specialist) is hij op een strikt dieet gezet, met anti-allergie voedsel. In eerste instantie kregen wij de indruk dat hij daar goed op reageerde. Doch na een week weer een kots-aanval. We denken dat deze aanval vooral komt omdat hij erg veel eet, en dat net even teveel was...
Maar hij blijft toch weer afvallen en ziet er nu toch wel erg mager uit. Zijn vacht is niet muffig, maar door de uitstekende botten wel wat vreemd. (Een Siamees is als het goed is zo-wie-so niet zo rond, maar dit is veel te gek).

Zijn zus (net zo oud) die elders woont, heeft vergelijkbare problemen. Ook deze eigenaren komen niet verder. Wij hebben zowel met de fokster en ook met de andere eigenaren, goed contact. Zijn ook even oude broer, die nog bij de fokster verblijft is goed gezond. (trouwens zijn verdere familie ook).

Langzamerhand weten we geen raad meer, ook de dierenartsen weten het niet meer.
Na zo’n 15 bezoeken aan de dierenartsen, en na 3 maanden, zijn wij een beetje aan ’t eind van onze latijn. Wij zijn geen fokkers wij vinden alleen Siamezen erg leuk en hebben deze al reeds 30 jaar (diverse generaties, die gemiddeld erg gezond, oud werden).

Wie weet raad!?
Laatst gewijzigd door Admin op 02 okt 2010 12:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel aangepast
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: We weten het niet meer...!

Bericht door pearlsofpassion »

Als zijn zus die uit dezelfde nest komt en dan wss dezelfde vader heeft??? er ook last van heeft, precies hetzelfde, is het wss toch iets erfelijk. Mss kan je daar eens in zoeken? Meer kan ik er niet over zeggen, weet het zelf ook niet. Het kan natuurlijk een afwijking aan de darm zijn, maar dan is het raar dat hij het nu pas krijgt. Het zou kunnen dat hij een aangeboren grotere kans op iets heeft, en dan denk je direct aan kanker, maar dat heb je dus al getest...
Het kan natuurlijk ook zijn dat er met dat nestje iets ongewoons gebeurt is, dat ze iets slechts te eten hebben gekregen of op een andere manier binnen gekregen en dat ze daar schade van hebben opgelopen. Maar als het raskatten van bij een goede fokker zijn, acht ik die kans natuurlijk klein....

Het is raar dat er onverteerd vlees in zijn ontlasting zat, is daar verder iets op gezocht??
Dat wil toch zeggen dat er iets niet in orde is met zijn spijsvertering (kon je uit de andere zaken natuurlijk ookal opmerken :oops: ) Je zou kunnen zoeken of ze geen probiotica verkopen voor katten? Het zal het probleem wss niet oplossen maar mss helpt het hem wel om zijn voedsel te verteren...
Verder meen ik ook dat Adriana eens iets gezegd heeft over plantaardig voedsel voor katten, mss dat hij dat beter verteerd en daar meer voedingstoffen uit kan halen? Zij zal je zowiezo wel goed kunnen helpen als het op voeding aankomt.

Verder nog een vraagje, hoelang geleden zijn al die onderzoeken (bloedonderzoek, biopsie,...) uitgevoerd? Zou het kunnen dat de situatie nu al anders is dan toen?

Ik hoop dat er iemand hier wel al iets gelijkaardigs heeft gezien...
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Arno Udo
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 okt 2010 11:52

Re: We weten het niet meer...!

Bericht door Arno Udo »

Bedankt voor de snelle reactie.
De fokster van de katten staat heel goed bekend, ik kan me ook niet voorstellen dat er iets ongewoons is gebeurd. Probiotica ken ik niet. Ik zal hierover overleg hebben met de dierenarts, want ik ga niet experimenteren, zonder hun medeweten.
De onderzoeken zijn twee-maal uitgevoerd ongeveer twee maanden geleden: Bloed, met een negatief resultaat op Suiker, Katten-Aids, Leukomie. Daarna kijk-operatie.
En vorige maand (3 weken geleden): Bloed, Urine, Ontlasting, Betasten.
Ook weer met een negatief resultaat op; Katten-aids, Leukomie, Suiker, Schildklier, Parasieten e.d. Het bloed heeft echter verschillende waarden opgeleverd (er is drie maal periodiek bloed geprikt) maar de laatste keer waren de normen binnen de waarden. Ook poept hij normaal, dus geen diaree. Maar tijdens dit laatste onderzoek gaf het dus aan dat er onverteerd vlees tussen zat. (Hij krijgt nooit geen ander voer als van de dierenartsen winkel, hij lust ook niks anders...) De situatie is in zoverre anders dat hij nu overgeschakeld is naar anti-allergie voedsel, wat ie erg lekker vindt en gelukkig zijn broer ook, zodat ze niet bij elkaar kunnen eten.
Verder wachten we maar weer dit weekend af hoe het gaat. Ik zal overleg hebben met de dierenartsen en probiotica vernoemen, ik zit zelf ook te denken aan Pretnisolon (Pretnison), daar hebben wij vroeger met een al wat oudere kat prima ervaringen opgedaan. (de symptomen waren echter niet hetzelfde als met de huidige kat).
Nogmaals nogmaals hartelijk bedankt, als u nog een inval krijgt; graag! Groeten Arno (Nieuw in dit forum).
Gebruikersavatar
MarjanR
Tijger
Tijger
Berichten: 2101
Lid geworden op: 03 aug 2010 10:57
Locatie: Zaandam

Re: We weten het niet meer...!

Bericht door MarjanR »

Hallo Arno,

Ik heb geen idee wat je kat heeft, maar ik wilde laten weten dat ik het vreselijk voor jullie vind.
Ik hoop, echt, dat jullie snel iets vinden waar de kat goed op reageert.
Goed dat jullie samen met de personeeltjes van de zus goed contact hebben.
Dan kunnen jullie samen dingen bij elkaar wegstrepen.
Heeft jullie dierenarts al contact gezocht met de universiteit in Utrecht?
Wellicht kennen ze het probleem daar wel?

Sterkte
Groetjes van Marjan, Prrrt van Sara (7-6-2010), mieuw van Tygo (01/11/2011)

In loving memory Moos, Teun, Puk, Roxy, Joop
Gebruikersavatar
jojo
Poema
Poema
Berichten: 334
Lid geworden op: 19 jun 2010 16:27
Locatie: Amersfoort

Re: We weten het niet meer...!

Bericht door jojo »

Meer dan gemiddeld eten/eetlust kan ik me wel voorstellen als er onverteerd voedsel in zijn ontlasting is gevonden, hij neemt dus niet alle voedingsstoffen op.
Heeft hij ook (erg) veel ontlasting, of is de ontlasting anders/lichter van kleur? Er schoot me even EPI (Exocriene Pancreas Insufficiëntie) door het hoofd, vandaar die poep-vragen. Is hij hierop ook al onderzocht?
Als hypo-allergeen voer nu goed gaat dan zou ik hem dat zeker nog blijven geven. Misschien om het braken tegen te gaan hem wat vaker voer aan te bieden en dan in kleinere hoeveelheden om zo het over-eten wat proberen tegen te gaan.
Lastig raadsel waar jullie mee zitten, sterkte met de zoektocht en een knuffel voor Guus!
paasnini

Re: Siamees met onbekende spijsverteringskwaal

Bericht door paasnini »

Vergelijkbaar verhaal hier met kat Bamboe. Zelfs ook een darmkijkoperatie met vergelijkbaarresultaat. Diagnose: inderdaad ontsteking van de pancreas. En tot verrassing van iedereen (zelfs de specialist van de kliniek in Utrecht) is in september zijn bloed getest en kwam eruit dat hij het niet zou hebben.
Maar toch.

Alle kenmerken zijn hier ook, veel eten en drinken, afvallen, spugen, onverteerd voedsel eruit.

Bamboe krijgt Zymoral (pancreasenzymen die door iedere voeding moet) 2 x daags 1/8 Zantac (maagzuurremmers, gewoon bij de drogist te koop) en de eerste dagen heeft hij Cerenia gehad tegen het spugen.

Het veel eten doen katten met een pancreasprobleem tegen het brandend maagzuur, omdat de enzymen ontbreken worden voedingsstoffen niet opgenomen hierdoor kan hij blijven eten en niet aankomen en zelfs afvallen.

Overleg met jouw dierenarts, Zymoral en Zantac zijn niet schadelijk en als het dan verbeterd weet je dat je goed zit!
Plaats reactie