Geelzucht

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
sgaddum
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 aug 2010 16:54

Geelzucht

Bericht door sgaddum »

hallo, mijn buurman heeft een zwart/witte kater (16 jaar oud) die sinds afgelopen zaterdag erg ziek is. hij eet niet meer, is slap en ziet erg geel op zijn tandvlees, rondom zijn bekje en op de witte gedeeltes van zijn vacht. hij is meteen met hem naar de weekend arts gegaan, die heeft hem aan een infuus gelegd en hij mocht de volgende dag weer mee naar huis.
kosten: 375 + 150 voor 2 dagen en 1 nacht incl. antibiotica en druppeltjes tegen de misselijkheid. de arts adviseerde hem om woensdag een echo te laten maken om te kijken of er geen gezwel of iets dergelijks in zijn lever zat. (kosten echo circa 300). zijn kat is nog steeds geel, lusteloos, eet niet en kruipt weg in een hoekje. nu blijkt dat hij pas volgende week woensdag terecht kan voor een echo. wat een toestand toch? als ik hier alle verhalen lees, ben ik bang dat de kat ongeneeslijk ziek is gezien de gele kleur en symptomen. heeft iemand nog tips voor mijn buurman? we zijn een beetje radeloos eerlijk gezegd.
Laatst gewijzigd door Admin op 03 aug 2010 17:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel aangepast
Gebruikersavatar
Admin
Administrator
Administrator
Berichten: 1915
Lid geworden op: 18 mar 2003 01:33
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Geelzucht

Bericht door Admin »

Ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat het dat is, maar de symptomen die je beschrijft komen helaas sterk overeen met FIP (infectueuze buikvliesontsteking). Meer over FIP kun je vinden onder http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewforum.php?f=79
"We moesten de kinderen helaas wegdoen, omdat onze katten allergisch bleken te zijn."
Gebruikersavatar
castratenkoor
Tijger
Tijger
Berichten: 9370
Lid geworden op: 07 mar 2010 09:59
Locatie: prov.Utrecht
Contacteer:

Re: Geelzucht

Bericht door castratenkoor »

Oei dat klinkt niet best. Jammer dat de echo niet sneller kan.
Een antwoord kan ik hier niet op geven. (ik dacht ook aan FIP ja)
kan alleen sterkte toewensen.
5-koppig-koor+knagers BasJipWilmaWanda
**KeesFritzGuusSjaakBramJoepThijsTimoBobDouweBolleRik**
Teun '09 Maks '10 Luuk '13 Teske '14 Clarie '16
sgaddum
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 aug 2010 16:54

Re: Geelzucht

Bericht door sgaddum »

oh jee daar was ik al bang voor............
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Geelzucht

Bericht door Cari »

Zijn lever is zeer ernstig ziek, maar dat hoeft helemaal geen FIP te zijn. Het zegt alleen iets over zijn lever.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Gebruikersavatar
]-marjolein-[
Poema
Poema
Berichten: 347
Lid geworden op: 26 jan 2010 09:45
Locatie: Dieren

Re: Geelzucht

Bericht door ]-marjolein-[ »

Als een kat geel is heeft dat zonder twijfel met de lever te maken. Als er niets aan te vinden is zou het FIP kunnen zijn, maar ik zou eerst maar eens van de lever uitgaan. Is er een bloed oz gedaan? Daar kun je ook afwijkingen op zien die hiermee te maken hebben plus dat ook nierwaarden gemeten worden, wat nooit kwaad kan bij n 16 jarige kat.
Het ligt eraan wat er mis is met de lever. Een levertumor kun je niets aan doen. Het kan ook nog een soort van ontsteking zijn of vetophoping (leververvetting ontstaat alleen als de kat een aantal dagen al niet gegeten heeft, weet niet of dat het geval is? of bij suikerziekte). Als er niets concreets te vinden is kan het erg lastig zijn en kun je eig alleen symptomen behandelen en hopen dat de kat daarvan opknapt.
Je heb ook de kosten erbij gezet, heb zo'n idee dat jullie het vrij duur vinden. Vind ik ook, zijn jullie bij een gewone da of een specialist geweest? De enige da's die ik nml ken die 300 euro voor een echo vragen zijn specialisten (als iemand wel zoveel betaald hoor ik het graag, leer ik ook wat van ;-) )
Als je het er voor over hebt (of je buurman eig) gewoon doen hoor, een goeie da is nooit te duur denk ik.
Groetjes van Marjolein, Dean, Wibi & Lars

Ook een fotoshoot met uw huisdier(en)? Kijk op:
http://www.marjoleinfotografie.nl/
Trudy1963
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 10 aug 2010 17:08

Re: Geelzucht

Bericht door Trudy1963 »

Ik maak nu hetzelfde mee,
Voor de biopt en echo was ik 178 euro kwijt, moest alleen 'even'' van Spijkenisse naar Noordwijk rijden met een doodzieke kat.
En dan nog de andere kosten de afgelopen 2 maanden, medicijnen,bloedprikken,speciaal voer, consult.Denk dat ik nu ongeveer 500 euro armer ben.
Heb na een week nog steeds geen uitslag van de biopt en het bloedprikken gaf alleen maar hoge leverwaarden aan.Kan ontsteking zijn of een tumor.
Allemaal erg vaag en erg duur. :evil:
groetjes van fredje en trudy
Ambertje73
Poema
Poema
Berichten: 207
Lid geworden op: 03 sep 2009 14:06
Locatie: Drenthe
Contacteer:

Re: Geelzucht

Bericht door Ambertje73 »

Mijn poes Vicky werd ook zoinees ziek. Ze dachten dat ze een longontsteking had. Ze ademde zwaar en ze kon haar koppie niet meer recht omhoog houden. Ze had ook een vreemd loopje.
Bij de DA konden ze weinig vinden en dachten ze aan leververvetting. Beetje vreemd, want ze heeft niet dagen zonder of weinig eten gezeten. We hadden zelf wel een vermoeden dat het aan de lever kon liggen.

We zijn doorgestuurd naar één of andere dure kliniek. Haar Kaliumgehalte was veel te laag (daarom liep ze ook met haar koppie tussen haar voorpoten). Daar kreeg ze wat tegen in een infuus (ze moest een dag blijven in de kliniek), maar ook haar lever was niet in orde (echo).

Al met al: Ze heeft nog geen dag in die kliniek gelegen toen is ze overleden. We waren een kleine 1000 euro (!) kwijt en nog weten we niet waar ze precies aan gestorven is. Toen we haar ophaalden, was ze kanariepietjes geel (bleke slijmvliezen etc.).

Achteraf hadden we haar beter meteen kunnen laten inslapen. Al die onderzoeken en stress voor haar....
Als een kat problemen krijgt met de lever is het een aflopende zaak. Het is nu 14 maanden geleden dat Vicky is overleden, maar erover praten gaat nog niet makkelijk.

Zoals Trudy al zegt: het is allemaal erg vaag en duur. Ik hoop voor je dat het goed afloopt met je kat.
Maar helaas zijn ze op het gebied van diergeneeskunde nog lang niet daar waar ze wezen moeten.
Sterkte!
Gebruikersavatar
carneille
Huiskat
Huiskat
Berichten: 26
Lid geworden op: 18 jul 2010 10:49
Locatie: Rotterdam

Re: Geelzucht

Bericht door carneille »

Sorry dat ik het zeg, maar er zijn dierenartsen en dierenartsen en helaas is niet elke dierenarts reeel en/of handelend alleen in het belang van het dier!
Plaats reactie