Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

De ene kat blaast en gromt (opeens) naar de ander. Soms van het ene op het andere moment om een (schijnbaar) onverklaarbare reden en soms als er een nieuwe kat/kitten wordt geintroduceerd.
Plaats reactie
MaGa
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 31 jul 2010 13:36

Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door MaGa »

Wij hebben nu 3 jaar een poes die we sinds kitten hebben. Ze is gesteriliseerd. Sinds gister hebben wij een kitten van 6 weken (katertje) die ze niet wil accepteren. Als we ze bij elkaar zetten gaat de poes blazen en grommen, blijft zo ver mogelijk uit de buurt (andere kant van de kamer) en houd de kitten continue in de gaten. De kitten heeft dit door en durft niet dichterbij te komen. De poes kan ook heel gemeen tegen ons zijn. Zodra ze de geur van de kitten aan onze handen ruikt gaat ze weer blazen en grommen. Het lijkt wel alsof ze bang is voor de kitten.

Onze poes is nu vertrokken naar zolder waar ze achter een stapel dozen ligt. Ze komt niet meer beneden. We zijn nu bang dat ze niet meer naar beneden komt om haar behoefte te doen en om te eten.

Ik lees hier veel over het bij elkaar zetten zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Ik ben alleen bang dat ze elkaar wat aandoen als ik er niet bij ben?

Misschien ook nog belangrijk: onze poes deed dit blazen en grommen ook al bij kinderen. Hoe dit ooit gekomen is weten we ook niet...?
Ik hoop dat iemand de oplossing heeft!
Gebruikersavatar
loek
Jaguar
Jaguar
Berichten: 786
Lid geworden op: 13 jun 2009 16:57

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door loek »

Hoi Maga
Je hebt de kitten pas 1 dag! Het zou een soort wonder zijn als die beestjes nu al 'normaal' met elkaar om zouden gaan. Dat is dus iniedergeval geen realistische verwachting.
Blazen en grommen en op afstand blijven betekend volgens mij vooral: 'blijf uit mijn buurt' dus ik denk inderdaad eerder angst dan dat ze de kitten wat aan zou doen. (natuurlijk kan dat wel gebeuren als het kitten niet 'luisterd' naar deze signalen)

Ik weet verder niet zoveel over katten aan elkaar voorstellen. Maar volgens mij is daar op deze site wel info over te vinden, of anders op andere sites of een goed boek erover aanschaffen. Misschien is het juist slim om ze even in aparte ruimtes te houden maar ze daardoor wel alvast te laten wennen aan elkaars geur? Ik zou zeggen lees je daar vooral goed over in....ik durf het niet te zeggen wat het beste is om te doen.

Iniedergeval is er dus best een (grote) kans dat het gewoon goed komt. Zoiets kan wel een paar weken duren. Zeker niet binnen 1 of 2 dagen koek en ei!.

succes!
Diesel (2 april '09) en Muis (3 april '09)
vanaf 11 Juni '09 mijn huisgenoten
Gebruikersavatar
Umimeis
Tijger
Tijger
Berichten: 1708
Lid geworden op: 26 okt 2008 12:42
Locatie: Veendam

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door Umimeis »

Hier heeft het wel enkele weken geduurt voor ze aan elkaar gewend waren.
Maar ja, dat verschilt ook per kat. Sommige katen doen er enkele weken over aan het wennen van een nieuw huisgenootje en sommige katten enkele dagen.
Flea 3 jaar 15-07-2008

Sam 2 jaar 07-04-2009

Ik kan soms echt een kat zijn......
Gebruikersavatar
Meowth
Poema
Poema
Berichten: 287
Lid geworden op: 24 apr 2010 14:13
Locatie: H'lo

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door Meowth »

Welkom op het forum!
Ik ben het eens met mijn voorgangers, dus gewoon een week of twee het aankijken. Dan moet er wel vooruitgang zijn. Alleen ingrijpen als ze elkaar bijna afmaken als het ware, dus niet te vlug.
Succes en veel plezier met ze!
Gebruikersavatar
]-marjolein-[
Poema
Poema
Berichten: 347
Lid geworden op: 26 jan 2010 09:45
Locatie: Dieren

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door ]-marjolein-[ »

Welkom op het forum!
Als je even zoekt via de zoekfunctie zijn er tal van verhalen over het introduceren en het verloop ervan.
Je hebt het kitten pas 1 dag! Het kan dagen, maar ook weken of zelfs maanden duren voor ze elkaar accepteren. Jouw poes is in haar domein en daar komt nu iemand bij. Ten eerste moet de rangorde uitgemaakt worden, waarbij zij waarschijnlijk bovenaan komt te staan. Plus dat ze aan het idee moet wennen dat ze haar domein moet delen. En dat vind niet elke kat meteen leuk!
Ik heb er zelf ook sinds kort een kat bij, het hele verhaal kun je lezen op http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... =5&t=19797

Ik denk dat je ze het beste gescheiden kunt houden als je er niet bij bent, voor de veiligheid van beiden. Het kitten een kamer geven en poes de rest, of de 1 beneden en de ander boven, wat dan ook. Als je erbij bent gewoon rustig bij elkaar laten, dat wil zeggen alle deuren open laten dat ze toenadering kunnen zoeken maar ook ALTIJD allebei een vluchtweg hebben. Sluit ze nooit bij elkaar in 1 ruimte op om ze 'aan elkaar te laten wennen'.
Geef de poes ook wat extra aandacht, dat ze weet dat zij nog steeds 'de belangrijkste' is. Als ze merkt dat de nieuweling extra aandacht krijgt (wat ook wel logisch is natuurlijk, maar pas ermee op) en zij minder kan ze erg jaloers worden.
Groetjes van Marjolein, Dean, Wibi & Lars

Ook een fotoshoot met uw huisdier(en)? Kijk op:
http://www.marjoleinfotografie.nl/
harkx
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 jul 2010 21:14

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door harkx »

ik heb ook moeite gehad om mijn kat die ik al had aan het nieuwe kitten te laten wennen. de oudere kat vloog het kitten steeds aan. op een gegeven moment was het kitten zo bang dat ze niet meer onder de bank vandaan durfde te komen. nu voelde ze zich erg veilig in haar vervoersbox. ik heb om de eettafel gaas gespannen zodat ze er niet uit kon en heb daar de vervoersbox in gezet en wat speeltjes. zodra de andere kat binnen kwam ging het kitten onder de tafel. de oudste kat had toch het huis voor zichzelf en kon niet bij de kleine komen. in het begin werd er nog wel ruzie gezocht, maar dit ging na een ruim een week over. je moet er wel de tijd voor nemen. zodra je in de gaten hebt. dat het beter gaat kan je proberen het kitten eens los te laten. veel succes.
Gebruikersavatar
tacuma
Panter
Panter
Berichten: 549
Lid geworden op: 28 nov 2003 11:43
Locatie: Nijmegen

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door tacuma »

Wat een slim idee van dat gaas om je eettafel heen! Een instantbench, en omdat tafels
meestal in de woonkamer staan, heb je er zelf ook goed zicht op wat er gebeurt. Ook
een (kleine) kattenbak erbij zetten, lijkt me.

Groeten van Laura.
Noah (2002), ET (2005), Indy (2005), Dolfje (2007) en de buitenkatten Zola en Bob de Rooij.
R.i.p. Tacuma, Rossi, Koenda en Nox.
MaGa
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 31 jul 2010 13:36

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door MaGa »

Bedankt voor jullie reacties!
Het gaat inmiddels beter, maar nog niet top. De poes is nu af en toe van zolder af om even polshoogte te nemen van een veilige afstand.
De kitten mag niet te dichtbij komen, en wij mogen alleen bij de poes komen als de kitten niet in de buurt is. Zelfs dan gaat ze af en toe nog grommen en blazen.
Dus het is nog afwachten hoe het verloopt, maar er is in ieder geval verbetering. Ik hou jullie op de hoogte.
dragonclub
Kitten
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 aug 2010 12:39

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door dragonclub »

Hoi Marga

het eerste wat ik altijd doe is het jonge katje of poesje lekker wassen waardoor de geur van het nestje weg gaat.
Ik heb al jaren katten en poezen en die verschillen allemaal van leeftijd.
Het heeft zijn tijd nodig maar het komt altijd goed meestal als je een kater in huis haalt duurt meestal de acceptatie na dat de kater geholpen is.
Dat gebeurt meestal bij mij als er een oudere kater in huis is.
Maar maak je niet ongerust het komt wel goed je anderehuisdier is natuurlijk altijd alleen geweest.
groetjes Monique
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door pearlsofpassion »

Hey,
ik heb hier een poes die geen andere katten wil accepteren. We hebben onze kater van nu een jaar die ze dus niet wou aanvaarden nu een speelkameraadje gegeven ( na 8 maand proberen) en het gaat al beter omdat hij de poes nu gerust laat.
Ik denk echter niet dat dat bij jou het geval is.

Ik zou ze persoonlijk niet scheiden, ook niet voor even, maar dat kies je zelf, als je het niet vertrouwd, dan scheid je ze maar.
Als je thuis bent, laat ze dan zeker bij elkaar, maar niet dwingend. Dus gewoon de deuren open zetten en ze beide alle ruimte geven. Zorg dat ze beide ergens kunnen vluchten (de oudste ergens op , de jongste ergens onder of tussen). Het kan helpen om ze niet op dezelfde plaats eten te geven en ook kattenbakken verspreiden. Zorg er ook voor dat ze elkaar niet moeten zien om te slapen of zo. Dus zoveel mogelijk ruimte geven en ze zelf op hun eigen tempo kennis laten maken.
Je moet ook proberen zoveel mogelijk geur uit te wisselen, omdat dat toch de belangrijkste manier van herkennen is bij katten. Dat is natuurlijk wel moeilijk als ze dan blaast tegen jullie, maar ik zou toch even wat in haar buurt blijven en steeds dichter proberen haar te aaien. Neem daar je tijd voor. Als ze gromt hou je je hand op dezelfde plaats tot ze tot rust komt en dan steeds wat dichter. En neem ook gerust een half uurtje de tijd om haar te aaien, ook als ze het niet leuk lijkt te vinden.
Ik heb het de eerste keer ook verkeerd aangepakt maar nu met Luis heb ik gewoon doorgedaan ook als ze wegkroop van mij, maar wel erg rustig. Ik liet mijn hand op haar liggen ook als ze gromde, en na een paar uur was ze wel blij met aaien. Ookal rook ik naar Luis. De volgende dagen heeft ze nog wel eens gegromd als ik met zijn geur afkwam maar ik heb steeds mijn hand laten liggen en ze eens extra lang geaaid. Je kan het best je hand in de hals leggen en heel zachtjes en rustig met je vingers aaien, dat is erg rustgevend.
Je moet eens doordrukken tot ze zijn geur met iets goed associeerd en dus blij is met je aandacht. Je mag ze wel nooit in het nauw drijven of echt dwingen he, je moet het een beetje aanvoelen.
Dus zoveel mogelijk geur uitwisselen en heeeel veeel aandacht geven, is echt de sleutel tot succes!
Maar geef ze wel beide een plaats waar ze dus slapen en eten dat niet naar de ander ruikt, een plaats die ze dan helemaal van zichzelf kunnen ervaren.
Later kan je de plaatsen dan dichter bij elkaar plaatsen en stillaan naar elkaar toe brengen. Samen laten eten moet op termijn steeds lukken! Dat is bij ons ook snel gelukt. En bij mij is het een poes die dus niets met andere katten te maken wil te maken hebben en dat is tot nader orde bij jou nog niet het geval.

Ik ben het ook wel eens met de voorgaande reacties dat het goed kan zijn dat er bij jou niet echt een probleem is en ze wel snel overeen zullen komen. Als ze interageren mag je trouwens niet ingrijpen he! Dat brengt alles in de war en zorgt zeker voor problemen. Ook nooit 1 van de 2 straffen. Ze moeten het zelf uitzoeken.
Ze dus niet te veel scheiden als het niet echt nodig is want dan kunnen ze niet goed kennis maken he. Hou de oudste ook 2 weken binnen als dat kan. Buitengaan brengt extra stress mee achteraf.

Ale, veel succes ermee, wss komt alles gewoon goed hoor! Geef het een paar weken tijd.
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Sollidius
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 26 apr 2010 10:17

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door Sollidius »

Wij hebben vandaag ook een nieuwe kitten, onze kat Oliver is nu 4,5 maand en de kitten 7 weken.
Ik had al bij de dierenarts geïnformeerd over hoe we dit het beste kunnen aanpakken en die rade aan om eerst de katten gescheiden in huis te houden zodat ze elkaar wel kunnen ruiken.

Daarna langzaam toelaten om bij elkaar te laten. Nu hebben wij ze eigenlijk meteen bij elkaar gelaten.

Oliver is enorm nieuwsgierig, soms likt hij de kitten maar soms klemt hij hem tussen zijn poten en dan word het menens en haal ik ze uit elkaar.
Ook haalt Oliver af en toe rustig met z,n pootje naar de kitten maar daar gebruikt hij geen nageltjes bij zover ik kan zien. Als de kitten rustig ligt dan gaat Oliver ook liggen, maar zodra hij rondloopt dan blijft hij erbij en haalt hem dan zo nu en dan aan.

Iemand nog tips of die dit ook zo heeft meegemaakt?
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Tijger
Tijger
Berichten: 5161
Lid geworden op: 23 mei 2010 15:58
Locatie: Stekene (Belgie)

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door pearlsofpassion »

Euhm, wat is het probleem bij het laatste bericht?

Ik zie nergens gaten in. Ze spelen gewoon samen. Niet moeien!
Groetjes Valerie, Kleintje (8 jaar) , Cuzco (3 jaar) en Luís (2 jaar) (+ konijntjes Rafke, Lars, Keira en Elise)
Gebruikersavatar
Catfish
Tijger
Tijger
Berichten: 1194
Lid geworden op: 27 jan 2010 23:06
Locatie: Twente

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door Catfish »

Ik ben het met mijn voorgangers eens.
Afgezien van het feit dat ik de kittens erg jong vind met 6 en 7 weken!!!
Groetjes van Stella
*Bonk*kopjes van Zorro, Snoopy, Mr Bean
Lebber van hond Marra
Sollidius
Kitten
Berichten: 4
Lid geworden op: 26 apr 2010 10:17

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door Sollidius »

pearlsofpassion schreef:Euhm, wat is het probleem bij het laatste bericht?

Ik zie nergens gaten in. Ze spelen gewoon samen. Niet moeien!
Het was mede om mijn ervaring te delen.
Catfish schreef:Ik ben het met mijn voorgangers eens.
Afgezien van het feit dat ik de kittens erg jong vind met 6 en 7 weken!!!
Ja dat vind ik zelf ook, ik had gelezen met een oudere kat in huis dat 12 weken het beste zou zijn. Helaas wilde de eigenaar van het nest er al eerder vanaf. Maar we zijn nu nog thuis deze weken dus hoeft nog niet alleen te zijn overdag.
Gebruikersavatar
Catfish
Tijger
Tijger
Berichten: 1194
Lid geworden op: 27 jan 2010 23:06
Locatie: Twente

Re: Gaat onze poes de kitten ooit accepteren?

Bericht door Catfish »

Het gaat meer om een heel deel socialisatie wat de moeder voor haar rekening neemt wat het kitten nu mist.
Ik bedoel het niet vervelend, ik snap hoe moeiloijk het is om zo'n klein wolbaaltje waar je je zinnen op hebt gezet te laten zitten. Maar als iedereen ze ondanks dat ze zo jong zijn meeneemt verandert het nooit...
Groetjes van Stella
*Bonk*kopjes van Zorro, Snoopy, Mr Bean
Lebber van hond Marra
Plaats reactie