Eenzijdige zwelling gelaat

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
Inanna79
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 mei 2009 19:04
Locatie: Maastricht

Eenzijdige zwelling gelaat

Bericht door Inanna79 »

Hoi allemaal,

Mijn vraag is de volgende:
Ik heb een superlieve ca. 6-jarige rode huistijger. Zo nu en dan zwelt een helft van zijn gelaat op. Krijgt zijn oog amper open en wrijft vaak met zijn pootje langs zijn gezwollen gelaat. Er is geen overmatige traanproductie, geen roodheid in of rondom oog, geen exsudaat (pusuitvloed), eet en drinkt goed, plassen geen bijzonderheden.
Het ziet er supersneu uit. Op de momenten dat hij het heeft wordt hij des te aanhankelijker.
Het is een tijdelijke aandoening die slechts enkele uren duurt en meestal na een lange slaap (rust aan zijn oog en weinig tot geen licht) zijn de klachten weer voor voorbij.

Natuurlijk is onze dierenarts op de momenten dat de zwellingen er zijn niet aanwezig :-( . Als ik bel wordt mij geadviseerd om later op de dag of de dag erna met hem langs te komen, iets wat geen zin heeft, want na een lange slaap zijn de klachten en de monsterlijke zwellling weer verdwenen.

Hij is bekend met regelmatig (1-2x per jaar) een oorontsteking wrs obv een allergische reactie waarvoor hij middels een antibioticakuur behandeld wordt, met goed effect.

Heeft iemand ervaring met deze klachten bij zijn of haar kater/poes?

Graag hoor ik meer.

Groetjes Inanna
Gebruikersavatar
rieneke
Tijger
Tijger
Berichten: 1521
Lid geworden op: 16 dec 2007 13:34
Locatie: leiden

Re: Eenzijdige zwelling gelaat

Bericht door rieneke »

hier heb ik nog niet eerder van gehoord.
stuur eens een mailtje naar een dierenarts die zich enorm heeft gespecialiseerd in katten, wie weet heeft hij raad.
informatie@dapbladelhapert.nl
deze arts heet frits lamberts.
Gebruikersavatar
Boomer
Jaguar
Jaguar
Berichten: 703
Lid geworden op: 26 jul 2007 17:12
Locatie: papendrecht

Re: Eenzijdige zwelling gelaat

Bericht door Boomer »

Het doet mij denken aan een allergische reactie zoals bij mensen voorkomt. Iets wat hij anders gegeten heeft: binnen of buiten? Planten waar hij langs schuurt ?
Dieren zijn oprecht en liegen niet !
Inanna79
Kitten
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 mei 2009 19:04
Locatie: Maastricht

Re: Eenzijdige zwelling gelaat

Bericht door Inanna79 »

Het vreemde is dat hij er te pas en te onpas last van heeft.

Binnenshuis heb ik geen planten ivm vele voor katten giftige soorten planten. Zij krijgen enkel 1-2x per week kattengras, hier ben ik recent pas mee begonnen. Maar voorheen kende hij dit probleem ook al.

En het vreemde is dat en helft alleen maar opzwelt, verder totaal geen andere symptomen...

Het ziet er triest uit, maar nogmaals hij krijgt deze klacht natuurlijk wanneer de dierenartsen gesloten zijn, grrrrr. Een aangezien hij er verder geen duidelijke last van heeft, vindt ik het onzin om kapitalen neer te leggen bij een dienstdoende dierenarts die mij wrs ter plekke ook niet veel verder kan helpen.

Zelf denk ik aan een tandprobleem, mn aan de bovenste tanden, maar aan zijn tandvlees is niks te zien en hij eet gewoon vlees en brokken.

Een mysterieuze rode kater dus....

Groetjes Inanna
Gebruikersavatar
Boomer
Jaguar
Jaguar
Berichten: 703
Lid geworden op: 26 jul 2007 17:12
Locatie: papendrecht

Re: Eenzijdige zwelling gelaat

Bericht door Boomer »

Dat ze gewoon eten met tand problemen kan heel goed. Vaak merk je het wel maar niet altijd , is mijn ervaring.
Mijn vorige kater hoorde ik tandenknarsen bij het eten en zo zijn wij erachter gekomen. Dit terwijl hij gewoon zijn brokken en vers vlees at.
Bij de tandarts zijn toen 3 kiezen getrokken en de rest gereinigd van tandsteen.

Soms zijn er foto's nodig om te kijken of er geen ontsteking onder de kies/tand is.
Maar ik neem aan dat je DA daar ook naar gekeken heeft, toch ?
Dieren zijn oprecht en liegen niet !
Gebruikersavatar
Uumie
Panter
Panter
Berichten: 591
Lid geworden op: 17 mar 2009 15:41
Locatie: Tilburg

Re: Eenzijdige zwelling gelaat

Bericht door Uumie »

Het klinkt misschien raar om mezelf te vergelijken met jouw kat, maar een aantal jaren geleden had ik een heftig ontstoken kies. De helft van mijn gezicht zwol op en ik kreeg mijn oog nauwelijks nog open. Zoals ik toen heel snel naar de huisarts (en daarna de tandarts) ben gegaan, raad ik je aan om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Ontstekingen zijn rare dingen - ik heb er één in mijn schouder die af en toe opspeelt, dan zwelt mijn schouder op en doet hij pijn. Wellicht dat het bij jouw rode tijger ook zoiets is. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zou ik gewoon even een bezoekje brengen aan de dierenarts en vragen of hij naar de tanden wil kijken. Ik snap dat je het gevoel hebt dat het geen zin heeft, omdat hij er op dat moment geen last van heeft, maar wie weet is het iets dat de dierenarts ook kan zien op de momenten dat je kater er geen last van heeft. Heel veel succes en beterschap voor je rooie kerel!
Kopjes van de katers George (12), Morisson (8), Charlie (1) en Dean (1)!
Gebruikersavatar
beestenbende
Panter
Panter
Berichten: 515
Lid geworden op: 10 jan 2009 14:37
Locatie: Ommen
Contacteer:

Re: Eenzijdige zwelling gelaat

Bericht door beestenbende »

Dit klinkt mij wel bekend in de oren, Jimmy ons katertje was een tijd geleden aangevallen door een hond en had een wond bovenop zijn koppie. Die zwol ook enorm op. De da er naar laten kijken en wat bleek? In plaast van pus etc zat er lucht onder de wond en de huid, die zodra hij zich opwond als een ballon weer groeide. De da heeft het overtollige lucht er uit gezogen en hij heeft toch voor de zekerheid andere artsen uit de omgeving laten kijken. Het is zeldzaam, ze kennen het eigenlijk allemaal uit de theorie, maar niet uit de praktijk. Na dat de lucht er uit was gezogen is hij weer helemaal de oude geworden, dus toch voor de zekerheid een bezoekje aan je da, zou ik zeggen...Succes!
groetjes Sandra,
Kruimel, Iris, Juli, Jimmy & Guus, Hector en Jack.
Gebruikersavatar
Cari
Tijger
Tijger
Berichten: 3007
Lid geworden op: 03 mei 2009 13:40
Locatie: Groesbeek

Re: Eenzijdige zwelling gelaat

Bericht door Cari »

Er zal zeker geen pus in zitten, want dan was het na een paar uurtjes slaap niet over. Wat Beestenbende zegt over lucht onder de huid, klinkt veel aannemelijker. Maar kan je er geen foto van maken op 't moment dat ie opgezwollen is en dat aan je da sturen? Hij zal aan de hand daarvan geen diagnose kunnen stellen, maar misschien wel een idee hebben en je vertellen of het nodig is te komen.
"No sound more comforting than the purring of a cat"

De kattenbende in beeld
Plaats reactie