Perzische kitten met hoge koorts

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Leanda
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 jan 2009 21:46
Locatie: Purmerend

Perzische kitten met hoge koorts

Bericht door Leanda »

Ik heb een (dringende) vraag over mijn Perzische kitten Charley van 9 maanden.

Charley is (was) een speelse kitten met een bruisend karakter en daarnaast een echte 'prater'. Sinds 8 januari oogt hij 'ziek' waarna wij op 9 januari naar de dierenarts zijn gegaan. De dierenarts had zijn temperatuur opgenomen (40,3). Volgens de dierenarts had Charley een virus. Naast een injectie hebben wij meegekregen: 3 tabletten Ketofen 5 mg (pijnstiller/onstekingsremmer) voor drie dagen en een 7 antibiotica tabletten Baytril 15 mg voor 7 dagen. Het zelf toedienen van deze tabletten is ons niet gelukt dus zijn wij de volgende dag (10 januari) weer teruggegaan naar de dierenarts. Toen was zijn temperatuur 40,1 waarna de eerder genoemde tabletten in injectievorm (2 stuks) zijn toegediend. De dierenarts was echter verbaasd dat de injectie van 9 januari nog maar weinig had gedaan. Na deze twee injecties te hebben gehad leek Charley op te knappen. Hij werd weer wat 'levendiger' maar was nog niet helemaal zichzelf.

De afgelopen week oogde Charley weer erg 'mat': veel minder speels en veel slapen. Vandaag zijn wij wederom naar de dierenarts gegaan, Charleys temperatuur was nu 40,7. Ook vandaag heeft de dierenarts weer een injectie toegediend en gezegd het 2 a 3 dagen aan te kijken. Naast hoge koorts en lusteloosheid eet en drinkt hij vrij normaal. Ook heeft hij geen problemen met zijn urine en ontlasting.

Wij maken ons veel zorgen, zeker omdat Charleys klachten deels overeenkomen met droge FIP. Heeft iemand enig idee wat Charley kan mankeren?

Klachten in het kort:
- Hoge koorts (boven de 40 graden)
- Lusteloosheid

Groetjes,
Leanda
Gebruikersavatar
Sandra W
Tijger
Tijger
Berichten: 2500
Lid geworden op: 22 mei 2006 08:37

Re: Perzische kitten met hoge koorts

Bericht door Sandra W »

Wat een verschrikkelijke moeilijke en onzekere situatie voor jullie! Het is helaas bijna onmogelijk om te zeggen wat je arme katje mankeert, want hoge koorts kan door ontzettend veel dingen, waaronder droge FIP maar ook andere oorzaken, komen. Probeer je vooral niet gek te maken door direct van het ergste uit te gaan en probeer vooral ook moed te houden, want hij eet en drinkt nog en hij heeft nog ontlasting en urine en dat is altijd een goed teken.

Heeft je dierenarts het met jullie gehad over mogelijke oorzaken of alleen maar gezegd dat het een virus is?

groeten,
Sandra
Gebruikersavatar
Leanda
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 jan 2009 21:46
Locatie: Purmerend

Re: Perzische kitten met hoge koorts

Bericht door Leanda »

Hoi Sandra,
De dierenarts heeft niets gezegd over mogelijke oorzaken, alleen dat het een virus zou kunnen zijn. Omdat hij bijna twee weken hoge koorts heeft ga je toch automatisch uit van het ergste maar we blijven natuurlijk hopen dat het niet zo is.

We hebben vanavond de dienstdoende dierenarts gebeld. Zij adviseerde ons om morgen weer langs te gaan voor een temperatuurmeting. Zij wees erop dat we inderdaad rekening moeten houden met droge FIP.

groetjes,

Leanda
Gebruikersavatar
Sandra W
Tijger
Tijger
Berichten: 2500
Lid geworden op: 22 mei 2006 08:37

Re: Perzische kitten met hoge koorts

Bericht door Sandra W »

Hoe is het nu met je kittentje?

groeten,
Sandra
Gebruikersavatar
Leanda
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 20 jan 2009 21:46
Locatie: Purmerend

Re: Perzische kitten met hoge koorts

Bericht door Leanda »

Wij zijn naar een andere dierenarts gegaan voor een second opinion omdat wij met de andere dierenarts niet verder kwamen. Na een onderzoek van ruim een uur waarbij onder meer een foto en een punctie is gemaakt werd FIP uitgesloten. Het bleek dat Charley een pyothorax had (zie: http://www.whgdierenartsen.nl/html/docdb.asp?id=30" onclick="window.open(this.href);return false;). Omdat de behandeling hiervan nogal specialistisch is zijn wij doorverwezen naar de spoedkliniek in Amsterdam. Voordat hij verder werd behandeld hebben ze eerst gekeken of het FIV/FeLV kon zijn. Gelukkig was dit niet zo en hebben ze hem voor een paar dagen opgenomen om te vocht te draineren. Het ging goed totdat ze een nieuwe foto hadden gemaakt waarop een donkere vlek zichtbaar was. Charley bleek ook nog een abces te hebben achter de longen. Het abces heeft gelukkig niet het longweefsel aangetast waardoor het goed opereerbaar was. Om redelijk goed bij het abces te komen hebben ze de ribben opzij geschoven. Ze konden er echter niet helemaal goed bij waardoor ze het restant hebben weggezogen. Een mogelijk tweede operatie werd niet uitgesloten. Voor pijnbestrijding hebben wij Metacam meegekregen maar daar zijn wij al gauw mee gestopt. Na toediening kreeg hij steeds een soort van 'seizure' waarbij hij ongecontroleerd wel een halve meter de lucht in sprong.

Nu, een paar weken later, gaat het naar omstandigheden goed met Charley. Hij eet goed en is weer lekker druk aan het spelen. Hij wordt nog regelmatig gecontroleerd door de dierenarts omdat de behandeling voor een pyothorax vrij agressief is. Daarnaast kan hij pas na 9 maanden tot een jaar genezen worden verklaard omdat het in die periode nog wel eens terug zou kunnen komen. Vanwege al dit hebben wij hem een paar weken niet kunnen kammen waardoor zijn haar helemaal geknopt is en niet meer valt te kammen. Omdat hij zowat zijn haar uit zijn lichaam trok hebben wij hem een kraag omgedaan. Wij laten hem binnenkort scheren maar omdat het nogal een fel baasje is moet dit onder narcose gebeuren. Dit kan pas als hij goed is aangesterkt. De regelmatige bezoeken aan de dierenarts, het draineren en een (vrij pijnlijke) operatie is nogal een aanslag geweest op zijn pas 10 maanden oude lichaam.

gr. Leanda
Gebruikersavatar
beestenbende
Panter
Panter
Berichten: 515
Lid geworden op: 10 jan 2009 14:37
Locatie: Ommen
Contacteer:

Re: Perzische kitten met hoge koorts

Bericht door beestenbende »

jeetje heftig zeg! Maar goed dus dat je voor een second opinion ging. Hopelijk gaat het vanaf nu weer helemaal de goede kant op, maar zo te lezen krijgt hij alle goede zorgen die hij nodig heeft. Maar wat duurt het genezingsproces lang zeg. Sterkte!
groetjes Sandra,
Kruimel, Iris, Juli, Jimmy & Guus, Hector en Jack.
Gebruikersavatar
rieneke
Tijger
Tijger
Berichten: 1521
Lid geworden op: 16 dec 2007 13:34
Locatie: leiden

Re: Perzische kitten met hoge koorts

Bericht door rieneke »

wat een verhaal zeg, wat zal je je een zorgen hebben gemaakt.
ben blij te horen dat het de goede kant opgaat!
Plaats reactie