Ernstige bloedarmoede, wat kan het zijn???

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Gesloten
Kimenmaya
Kitten
Berichten: 3
Lid geworden op: 31 mar 2008 21:37

Ernstige bloedarmoede, wat kan het zijn???

Bericht door Kimenmaya »

Ik ben gisteren met onze poes naar de weekendarts geweest omdat ze er zo vreselijk slecht uitzag en heel zielig mauwde.
Hij constateerde ernstige bloedarmoede, ondergewicht en onder temperatuur.
Hij dacht aan een bloeding ergens in het lichaam.
Vandaag weer naar de dierenarts geweest voor verder onderzoek. Ze hebben bloed afgenomen en daaruit bleken de nieren en de lever okay. Haar rode bloedlichaampjes waren 0,13 terwijl het min. 0,25 moet zijn. Ze wist het dus eigenlijk niet precies.
Ze heeft onze poes antibiotica en een middel om haar een beetje op te peppen gegeven.
Ben naar huis gestuurd en woensdag belt ze hoe het gaat en wat we verder gaan doen. Ze gaat de boeken er even op naslaan.
Ze dacht misschien aan leukemie of kattenaids.
Heeft iemand verstand van dit soort dingen of iemand die het herkend, maak me erge zorgen om onze poes.
Ze is pas 9 dus moet nog wat jaartjes mee kunnen
Chris Polanen
Kitten
Berichten: 7
Lid geworden op: 12 apr 2008 17:39

Re: Ernstige bloedarmoede, wat kan het zijn???

Bericht door Chris Polanen »

Beste Kimenmaya,

Zo een ernstige bloedarmoede is levensbedreigend. Je dierenarts heeft gelijk, kattenaids en leukemie kunnen zeker de oorzaak zijn. Om zekerheid daarover te verkrijgen kan er een test gedaan worden. Kattenaids komt het meest voor bij katten die veel vechten en veel gebeten zijn. De ziekten zijn echter niet te genezen.

Andere mogelijkheden zijn: een vorm van kanker (die niet onstaan is door het leukemie virus) en een auto-immuun probleem, waarbij het lichaam zelf de rode bloedcellen afbreekt.
Als de antibiotica niet heeft geholpen is er eigenlijk alleen nog hoop als het een auto-immuunprobleem betreft. Dit komt echter bij katten niet zoveel voor en misschien is de ziekte dan al te ver gevorderd om nog te genezen.
Een bloedtransfusie is tegenwoordig technisch mogelijk, maar heeft alleen zin als de oorzaak van het probleem behandeld kan worden.
Ik wil niet vooruitlopen op de conclusie van je dierenarts, maar ben bang dat je je op het ergste moet voorbereiden. Ik wens je alvast heel veel sterkte.

Chris Polanen, dierenarts.
Gesloten