Alle katten hebben eiwitten nodig, dus ook katten met nierproblemen, want eiwitten zijn onder meer nodig voor de groei, de vorming van spierweefsel, de productie van hormonen, de vervanging van oude cellen en de instandhouding van vele lichaamsfuncties.
En daarbij werkt het precies het omgekeerde van wat jij denkt, want Tarzan moet juist eiwitten hebben die snel worden opgenomen en verteerd, want dan worden de nieren minder belast. Gewone eiwitten werken dus eigenlijk sneller, maar daar moeten ze dan weer te veel van binnen krijgen om gezond te blijven en dat is dus weer niet goed voor de nieren. Daarom wordt gekozen voor ruwe eiwitten, aangezien de benodigde hoeveelheid daarvan lager is en daardoor weer beter voor de nieren. Je kunt dus zonder problemen het nierdieetvoer met ruwe eiwitten erin geven en ook soms een kattensnoepje als tractatie.
Het werkt hierbij als volgt:
Eiwitten uit het voedsel worden in de darmen in kleine deeltjes gesplitst, de aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwsteentjes van eiwitten en ze worden vanuit de darmen opgenomen in het lichaam en vervolgens gebruikt bij vele processen. De aminozuren die niet worden gebruikt, worden omgezet in ureum en dit wordt bij gezonde katten vervolgens door de nieren verwijderd via de urine.
Bij katten met (zware) nierproblemen lukt dit niet meer zo goed, omdat de nieren het teveel aan ureum niet meer aankunnen. Daardoor verlaat ureum het lichaam niet en treden er vergiftigingsverschijnselen op. De ureum kan daarnaast ook het lichaam verlaten via het speeksel en doordat ureum bijtend is krijgen katten met zware nierproblemen dan ook last van zweren in de mond.
Er is nog geen effectief medicijn tegen nierziekte gevonden (ook al werkt
Fortekor wel goed ter ondersteuning), dus je kunt alleen proberen de ziekte in toom te houden en de kat een zo goed mogelijk leven te geven. Dit doet je door dieetvoer te geven
die de afvalstoffen zo vlug mogelijk reduceren, zodat de slechte werkende nieren zo weinig mogelijk hoeven werken. Op die manier kan de kat zichzelf niet vergiftigen.
Het gaat hierbij vooral om de hoeveelheid eiwitten, want eiwitten zijn, hoewel de kat dit het allerlekkerst vindt, voor de nieren moeilijk te verwerken. In een nierdieet zitten dus
weinig, maar kwalitatief hoge eiwitten. Verder bevat dit dieet meer vetten en koolhydraten, omdat de nierkat meer energie nodig heeft. Ook het kaliumgehalte in het nierdieet moet zo laag mogelijk gehouden worden. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat het fosforgehalte laag gehouden wordt. Diëten die laag zijn in eiwitten zijn daarom ook meestal verlaagt in fosforgehalte
Gemiddelde analyse van een nierdieet:
Nierdieet brokjes: ruw eiwit: 25,0%; ruw vet: 22,0%; calcium: 0,8%; fosfor: 0,5%; natrium:0,3% en kalium: 0,9%
Nierdieet nat voer: ruw eiwit: 8,3%; ruw vet: 7,6%; vocht: 71,5%; calcium:0,18%; fosfor: 0,11%; natrium: 0,09%; kalium: 0,30%
Deze waarden zijn een stuk lager dan bij gewoon voedsel.
Wat kunt je zelf doen:
1. Zorg ervoor dat er altijd voldoende zuiver drinkwater is en zorg ervoor dat de drinkbak gemakkelijk toegankelijk is.
2. De meeste katten hebben een hekel aan steentjes met een geurtje en houden de urine te lang op wat nadelig is voor nierpatiënten. Het beste kun je een zo goedkoop mogelijke kattenbakvulling kopen en deze dagelijks vervangen. Enkel de dagelijkse verwijdering van de uitwerpselen volstaat niet.
3. Water is zeer belangrijk voor nierkatten. Nat voer is dus veel minder belastend voor de nieren dan droog voer.
4. Melk zou ook zeer goed zijn, maar helaas krijgen veel katten hier diarree van, wat dan weer niet goed is voor de nieren.
5. Als je kat geen nierdieetvoer wil eten stop er dan ook mee en geef weer gewoon voedsel, want veel verkeerd voedsel eten is in dit geval beter dan weinig goed voedsel eten.
6. Laat je kat regelmatig testen op te hoge ureum en creatinine waarden en controleer ook regelmatig het gewicht van je kat.
7. Bescherm je kat tegen extreme kou en hou hem binnen.
8. Geef je kat vooral veel liefde en aandacht

.
Hopelijk heb je zo een beetje meer duidelijkheid. Verder wens ik je natuurlijk veel sterkte en hopelijk mag je nog lang genieten van je katje!
groeten,
Sandra