Vraagbaak voor beginnende katteneigenaars

Voor alle vragen wanneer je een kat of kitten (erbij) wil. Welke problemen kun je verwachten en waar moet je van tevoren allemaal rekening mee houden?
LET OP: Voor acceptatie problemen tussen een nieuweling en je andere kat(ten) kun je HIER terecht.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
GiNi
Poema
Poema
Berichten: 253
Lid geworden op: 17 apr 2006 20:55
Locatie: Mechelen

Bericht door GiNi »

Ik denk dat de meeste van jouw vragen wel terug te vinden zijn in andere topics, maar ik wil wel kort voor je proberen te antwoorden...

1) een kitten alleen laten 2 dagen lijkt me vrij lang, zeker als je ze nog niet lang hebt. Kittens hebben aandacht nodig, je moet ermee spelen, je moet hen eten geven, ... Meenemen zou ik ook niet aanraden, je moet het beestje een echte thuis kunnen geven.

2) van katers wordt wel eens gezegd dat ze meer aanhankelijk zijn, maar naar mijn mening merk je weinig verschil qua karakter.

3) ik zou eens in het asiel gaan rondkijken, ze hebben waarschijnlijk kittens met hopen die nog een goeie thuis zoeken!! een voordeel hieraan is dat je vaak korting krijgt op sterilisatie en dat ze al een medische check-up hebben gedaan. Bij een particulier loop je altijd een beetje een risico, of je moet al iemand kennen die een nestje heeft.

4) jaarlijks moet de inenting herhaald worden, ook voor binnenblijvers. Ontworming is meerdere keren per jaar nodig sowieso. Als je jaarlijks voor een spuitje gaat kan je je poes ook eventjes laten checken door de dierenarts en eventuele problemen bespreken. Ik vind het sowieso de moeite om jaarlijks eens lang de da te gaan.

5) droge brokken zijn beter, niet alleen voor de tanden maar blikvoer bevat ook meer vetten. Geef het eens af en toe als tussendoortje als je echt blikvoer wil geven, maar ik zou droge brokken absoluut aanraden. Je poes heeft heirdoor ook minder ontlasting en die ruikt ook minder vies, nog een voordeel voor als je kat niet buiten mag!
Indien mogelijk, is premium voer zelfs nog beter. Lees er meer over in de topic over voeding.

6) dat is persoonlijk, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. ikzelf gebruik van die kleine klontervormende korreltjes, maar ook hiervoor zoek je best even in de topic over kattenbakken!

7) inderdaad niet meer veilig ;)

8) een gordijn zal niet verhinderen dat je poes bij jou komt liggen. Als je niets kan plaatsen tussen je kamer en living, vrees ik dat je hier weinig aan kan doen.

9) bij een klein kitten ga je best als volgt te werk: laat de kleine je huis verkennen vanuit 1 kamertje, waar hij zijn kattenbak heeft. Zet hem regelmatig hierop en zeker na het eten. eens hij dit doorheeft, kan je hem andere kamers leren kennen, maar begin best met een kleinere oppervlakte. de meeste katten zijn uit zichzelf zindelijk. Ook hierover is een nogal uitgebreid topic, misschien kan je daar eventjes doorlezen wat andere forumgangers hiermee hebben meegemaakt!

Veel succes ermee! En plaats foto's hier he ;)
Gebruikersavatar
Sandra W
Tijger
Tijger
Berichten: 2500
Lid geworden op: 22 mei 2006 08:37

Bericht door Sandra W »

Wat leuk dat je van plan bent er 1 of twee katjes te nemen! In de topics "starters info"en "kat/kitten erbij" (zie bovenaan bij "sticky") staan heel veel antwoorden op je vragen en ook nog tal van andere nuttige tips en adviezen, dus het is misschien een goed idee daar even te gaan kijken.

Verder een kort antwoord op je vragen:
1. ik vind zelf twee dagen alleen laten wel wat lang, zeker in het begin als alles nog nieuw is voor de kat en helemaal bij een kitten, maar het kan wel een enkel keertje, zeker als ze met z'n tweeën zijn.
2. het geslacht van de kat maakt niet uit, maar er zijn wel hele grote verschillen tussen katten in karakter. Zelf bij kittentjes kun je het verschil al goed zien (speels, bang, schuw, brutaal, aanhankelijk, afstandelijk enz.).
3. de asiels zitten nu vol met hele leuke en aanhankelijke kittens in alle kleuren en soorten en maten, zeker niet alleen maar schuwe of wilde kittens. Ook zijn ze helemaal gezond, gecheckt door de dierenarts, ontwormd, ontvlooid, ingeënt, gechipt en krijg je korting of volledige vergoeding bij castratie/sterilisatie.
4. het is zeker belangrijk om het volledige inentingstraject voor kittens af te lopen, maar wat betreft het nut van de jaarlijkse inentingen voor binnenkatten zijn de meningen verdeeld.
5. als je kittenbrokjes en daarna volwassen brokjes geeft en soms blikvoer als tractatie dan zit je zeker goed. Blikvoer is niet noodzakelijk, maar wel handig als je kat verstopt zit (het werkt laxerend), als je kat extra vocht nodig heeft (blikvoer bevat veel vocht) of als je kat stopt met eten bijvoorbeeld als hun neus verstopt zit (stoppen met eten kan dodelijk zijn en dus moeten ze blijven eten, ze vinden dan blikvoer lekker ruiken en eten dus).
6. de meningen over goed kattengrind zijn zeer uiteenlopend, ik zelf gebruik zelf houtkorrels en dat bevat prima.
7. Die lampen zijn inderdaad niet zo slim bij kittens, bij katten maakt het niet veel uit.
8. Een kat uit de slaapkamer houden lijkt me heel lastig, misschien kun je hem in de keuken doen of zo. Een kat is gelukkig niet zomaar geplet, maar een kittentje misschien wel.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en welkom in ons midden!

groeten,
Sandra
Gebruikersavatar
Miranda
Panter
Panter
Berichten: 566
Lid geworden op: 25 mei 2003 21:22
Locatie: Oosterwolde

Bericht door Miranda »

Even over die lampen. Die hebben wij hier ook en ze zijn nog steeds helemaal heel.
Mitho heeft er één keer ingehangen, maar dat kwam omdat 'ie bewoog. Daarna nooit meer gebeurd en de lamp is niet gescheurd. Alleen een achttal gaatjes van de nageltjes, maar echt waar, dat zie je niet.

;-)
IbexGirl
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 30 jul 2007 12:33
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door IbexGirl »

Bedankt voor de antwoorden!

Als we goedkeuring krijgen van de huisbaas gaan we waarschijnlijk eens bij de Poezenboot (da's een aziel) hier in Gent kijken voor een kitten.
IbexGirl
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 30 jul 2007 12:33
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door IbexGirl »

Oh, nog even een vraagje ivm een kat uit het aziel. Op de site van de poezenboot staat dat dat vooral verwaarloosde of gedumpte katjes zijn bij hun. Zijn die beestjes dan niet getraumatiseerd? En is er dan geen kans om op latere leeftijd gedragsproblemen te krijgen?
Gebruikersavatar
Boomer
Jaguar
Jaguar
Berichten: 703
Lid geworden op: 26 jul 2007 17:12
Locatie: papendrecht

Bericht door Boomer »

Ik denk dat dat ligt aan wat ze meegemaakt hebben, leeftijd, karakter en hoe je ze opgevangen worden. Een kat wat nog niet klaar is om geplaatst te worden zullen ze ook nog niet plaatsen (althans een goede asiel dan)
Mijn vorige katten (moeder en zoon) waren ooit als zwervertjes gevonden. Toen ik ze (bijna 2 en 1 jaar) kreeg waren ze nog ontzettend bang. Ieder vreemd geluidje vonden ze eng en doken ze nog weg. Het heeft 3 jaar geduurd eer ze in de kamer durfde te blijven als er visite kwam. Het zijn uiteindelijk ontzettende lieve kroelkatten geworden waar zelfs visite gek van werd , omdat ze stonden te wachten dat ze op schoot konden gaan.
Dieren zijn oprecht en liegen niet !
Gebruikersavatar
Sandra W
Tijger
Tijger
Berichten: 2500
Lid geworden op: 22 mei 2006 08:37

Bericht door Sandra W »

IbexGirl schreef:Oh, nog even een vraagje ivm een kat uit het aziel. Op de site van de poezenboot staat dat dat vooral verwaarloosde of gedumpte katjes zijn bij hun. Zijn die beestjes dan niet getraumatiseerd? En is er dan geen kans om op latere leeftijd gedragsproblemen te krijgen?
Als een wild/gevonden/gedumpt/verwaarloosd kittentje vroeg genoeg goed gesocialiseerd wordt dan merk je er op latere leeftijd helemaal niets meer van, want dan heeft het gewoon een inhaalslag gemaakt.

Als het kittentje (of kat) wat later gesocialiseerd wordt hangt het een beetje van het karakter af hoe het later uitgroeit. Een kittentje of kat met een makkelijk of nieuwsgierig karakter zal sneller tot een aanhankelijke kat uitgroeien dan een bang, schuw of heel wild kittentje of kat, maar zelfs deze kittentjes of katten kunnen heel lief en aanhankelijk worden als je er veel aandacht, liefde en tijd in steekt.

Het is niet zo dat een kittentje eerst makkelijk is en dan opeens op latere leeftijd gedragsproblemen krijgt, meestal is het precies andersom: een moeilijke start die na veel zorg leidt tot een lief en aanhankelijk katje.

De poezenboot of ieder ander asiel zal je precies uitleggen hoe het karakter van hun kittens is, zodat je er eentje (of twee) kunt uitzoeken die precies bij jou passen. Let dus vooral op het karakter dat je aanspreekt en daarna pas op kleur of geslacht.

groeten,
Sandra
Gebruikersavatar
Muis
Jaguar
Jaguar
Berichten: 615
Lid geworden op: 18 jan 2003 17:40

Bericht door Muis »

Mijn antwoorden;

1) Ik zou een kitten niet 2 dagen alleen laten. Sommige katten kunnen wennen aan het reizen, dus dan zou je je kat eventueel mee kunnen nemen naar je ouders. Dat deed ik voorheen ook.

2) Er wordt wel eens gezegd dat katers wat aanhankelijker zijn, maar dat is echt per kat verschillend. Zoek gewoon een katje (of 2!! :grin: ) uit waar je een "klik" mee hebt.

3) Kittens kun je vinden via internet, in het asiel, via vrienden of bekenden, via advertenties en noem maar op. Ik las ook dat je bij de poezenboot wil gaan kijken. Ik vind het leuk dat je dit overweegt. Deze katjes hebben vaak een slechtere start gemaakt, maar worden over het algemeen ontzettend goed gesocialiseerd, zodat ze goed in huis te houden zijn. Je merkt vanzelf wel of het katje goed gesocialiseerd is.

4) Als je katje 1 keer een enting heeft gehad, dan moet je dit na 3 weken nog een keer herhalen. Of je het jaarlijks moet herhalen als je kat binnen blijft, daar verschillen de meningen over. Ik doe het niet elk jaar.

5) Ik zou het houden op droge brokken en misschien af en toe blikvoer als lekkernij. Blikvoer bevat wel veel vocht, dus misschien kun je dit wel als extraatje gebruiken als je kat niet zoveel drinkt.

6) De beste korrels.. Tja, dat is echt persoonlijk hoor! Ik gebruik zelf klontvormende kleikorrels. Nadeel is wel dat je die rondom de kattenbak overal vindt. Ik geloof dat je dat een stuk minder hebt als je houtkorrels gebruikt. Houtkorrels zijn ook een stuk milieuvriendelijker.

7) Tja, die lampen, dat weet je maar nooit. Het ene kitten is een engel en het andere is een bengel.

8) Euh, goede vraag! Maar een kat plet je echt niet zomaar hoor ;-) onbewust let je daar 's nachts wel op.

9) De meeste kittens zijn vanaf een week of 6 zindelijk. En kittens moeten eigenlijk tot een week of 12, maar minimaal tot een week of 8 a 9 bij de moeder blijven. Zeer waarschijnlijk neem je een zindelijk kitten mee naar huis.

Daarnaast nog een kleine tip van mij; Neem er 2! Straks ben je klaar met studeren en ga je waarschijnlijk werken. Dan zitten ze niet zo alleen ;-)
IbexGirl
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 30 jul 2007 12:33
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door IbexGirl »

Bedankt! Zijn er eigenlijk ook periodes waarin er eigenlijk heel weinig kittens te krijgen zijn? Want ik heb de indruk dat er rond april-juni veel meer kittens worden aangeboden. Nu kan ik niks vinden hier in de buurt van Gent, alleen in de Poezenboot, maar die zijn allemaal al wat ouder.
Gebruikersavatar
Muis
Jaguar
Jaguar
Berichten: 615
Lid geworden op: 18 jan 2003 17:40

Bericht door Muis »

Ja, er bestaat zoiets als een kittenseizoen, en dat is voornamelijk het voorjaar, maar ook het najaar. Als het goed is moet er rond deze tijd wel een kitten te vinden zijn, namelijk de voorjaarskittens, die zijn vaak nu rond een week of 10, 12 en dat is een goede leeftijd om ze in huis te nemen.
Gebruikersavatar
Sandra W
Tijger
Tijger
Berichten: 2500
Lid geworden op: 22 mei 2006 08:37

Bericht door Sandra W »

IbexGirl schreef:Bedankt! Zijn er eigenlijk ook periodes waarin er eigenlijk heel weinig kittens te krijgen zijn? Want ik heb de indruk dat er rond april-juni veel meer kittens worden aangeboden. Nu kan ik niks vinden hier in de buurt van Gent, alleen in de Poezenboot, maar die zijn allemaal al wat ouder.
In Nederland zitten de asiels nu vol met kittens van alle leeftijden, soorten en maten, hoe het in België zit weet ik helaas niet.

groeten,
Sandra
Gebruikersavatar
sandy
Tijger
Tijger
Berichten: 1763
Lid geworden op: 30 sep 2003 14:04
Contacteer:

Bericht door sandy »

Wij hebben een kitten van 4 en halve maand uit tilburg gehaald die op straat was geboren en heel slecht gesocialiseerd ondanks wat er beweerd werd. 2 x een heel fout opvangadres, bijna gestorven aan niesziekte en daarbij een abortus achter de rug toen ze net 5 en halve maand was(we hadden haar zwanger meegekregen)dus best traumatisch wat ze al heeft meegemaakt in die paar maanden van haar leven.
We zijn nu 2 jaar verder en aangezien ik de meeste tijd aan haar besteed(heb)hangt ze heel erg aan mij.
Het enige 'gedragsprobleem' is dat ze heel aandachteiserig is :grin: Van de 4 is zij de enige echte schootkat geworden, heel erg aanhankelijk.

Ik gebruik houtkorrels, voor mij de beste kattebakvulling.

Die lampen is nog niks over te zeggen eigenlijk, het verschilt per kat hoe ze daar op reageren, een kitten is niet per definitie een sloper.

Ontwormen is alleen noodzakelijk bij een sterk vermoeden of vastgestelde besmetting.
Preventief ontwormen is absoluut zinloos!

Buffy heeft haar eerste weken bij mij geslapen, in mn nek half onder mn dekbed. Zij was toen 10 weken en gevonden met 8 weken op straat, bot en vel in een koude novembermaand dus had die warmte snachts nodig.
Daar ben je onbewust op berekend dus zo gauw zal er niet wat gebeuren. Dat werkte voor mij althans wel zo, als ik me om moest draaien werd ik wakker en verlegde haar mee en zo sliep ik in 1 positie door. Dat mis is soms wel is die knuffel naast me want ze doet dat al heel lang niet meer :-(
Ik vind het dus wel gezellig katten op bed :grin:
IbexGirl
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 30 jul 2007 12:33
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door IbexGirl »

Gisteren even kort de huisbazin gesproken en ze gaat ons poezenvoorstel aan haar man voorleggen. Ze heeft nog geen ja gezegd, maar ook geen nee. Het nadeel is dat we tapijt hebben in living en slaapkamer (tegels in de keuken en gang enzo) en als dat tapijt vernield wordt moeten we natuurlijk wel zelf een volledig nieuw tapijt betalen. Wat is de kans dat een lief poesje het tapijt kapot krabt? Kun je dat niet voorkomen door er met de plantenspuit achter te zitten en als we weg moeten het katje in de keuken stoppen?

Ik heb mijn oog nu ook laten vallen op een Britse Korthaar (meerdere nestjes hier in Gent blijkbaar). Ik heb al een paar eigenaars gemaild en ik hoop op antwoord. Phoeh het zoeken naar een geschikte kat is niet makkelijk...
Gebruikersavatar
sandy
Tijger
Tijger
Berichten: 1763
Lid geworden op: 30 sep 2003 14:04
Contacteer:

Bericht door sandy »

Dat ligt eigenlijk aan het soort tapijt wat het is, hier scherpen ze ook hun nagels wel eens maar daar zie je niks van.
Op de trap dan weer wel omdat dat heel ander tapijt is wat heel makkelijk lostrekt. Dat zijn de enige sporen die ik zie van het scherpen, maar een trap is dan ook wel weer makkelijker te verzieken dan tapijt op de vloer.
Ik geef altijd een gil als ik het zie dus veel kans krijgen ze niet :lol:
Het verschilt ook weer per kat, een goeie krabpaal of meerdere(wij hebben er 4 van klein naar groot)is wel aan te raden.
De plantenspuit zal alleen effect hebben als je er bij bent want dat hebben ze heel gauw door.
Opsluiten ben ik niet zo voor omdat ze dat toch niet prettig vinden.
Je kan ze veel leren als ze klein zijn hoor, zo ook de krabpaal gebruiken ipv je tapijt, al zal je het waarschijnlijk nooit helemaal voorkomen.

Het katje wat voor jullie bestemd is komt wel hoor ;-)
IbexGirl
Huiskat
Huiskat
Berichten: 13
Lid geworden op: 30 jul 2007 12:33
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door IbexGirl »

Nog even een klein vraagje (sorry dat ik zo veel vragen stel, maar ik wil gewoon zo veel mogelijk weten voor ik een poesje neem).

Als de kitten voordat hij bij mij komt vaak buiten heeft mogen spelen (of zelfs een straatkatje was), hoe reageren ze dan als ze bij mij komen? Want ik zal mijn kat altijd binnen houden, en nooit echt buiten laten (misschien alleen als we eens bij mijn ouders op bezoek zijn, en dan nog alleen in de afgesloten tuin). Gaat zo'n kat dan niet ongelukkig worden? Of wennen ze hier snel aan?
Plaats reactie