Vlooien en ontvlooien

In dit forum kun je terecht met vragen over (ont)vlooien, teken, wormen, mijt, etc. kortom, alles wat kriebelt en kruipt en waar je kat niet blij van wordt.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Miepje
Huiskat
Huiskat
Berichten: 31
Lid geworden op: 29 sep 2006 21:32
Locatie: Kampen (Overijssel)

Bericht door Miepje »

Ik spuit elke maand een pipetje met spul tegen vlooen leeg in de nek van Miepje. Ik neem meestal zo'n doosje met 3 pipetjes uit de supermarkt.
Gebruikersavatar
giuseppejenny
Huiskat
Huiskat
Berichten: 14
Lid geworden op: 13 mei 2007 18:51

Bericht door giuseppejenny »

vanaf welke leeftijd mag je een kitten ontvlooien? onze kitten is nu 7 weken oud maar ik zit zelf ook onder de beten! Dus ik wil het zsm aanpakken, alleen hebben een aantal mensen mij verteld dat de kitten nog te jong is.. Alvast bedankt! Groetjes Giuseppe en Jenny
Gebruikersavatar
Admin
Administrator
Administrator
Berichten: 1915
Lid geworden op: 18 mar 2003 01:33
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Bericht door Admin »

Van Stronghold heb je pipetjes speciaal voor kittens, verkrijgbaar bij de dierenarts.
"We moesten de kinderen helaas wegdoen, omdat onze katten allergisch bleken te zijn."
jewelz
Huiskat
Huiskat
Berichten: 18
Lid geworden op: 27 mei 2007 15:07

Bericht door jewelz »

Hallo allemaal,

Wellicht staat mijn vraag al ergens beantwoord, maar eerlijk gezegd heb ik geen tijd/zin om alle pagina's door te gaan lezen.

Over een aantal weken gaan wij een kitten ophalen, het is dan 8 weken oud. Nu wil ik graag grondig te werk gaan tegen vlooien, aangezien het erg lastig is om ze weg te krijgen wanneer ze er eenmaal zitten.
Ik ben nog niet bij het katje gaan kijken (doen we over 1,5 week), dus dan weet ik meer over de omstandigheid waarin de kittens 'opgroeien'. Ik heb al gelezen dat Stronghold een erg goed middel is, dat ik dan ook graag wilde gebruiken. Echter ik weet niet vanaf welke leeftijd dit mogelijk is. Kan ik aan de huidige eigenaresse vragen om dit middel al toe te voegen voordat wij het katje ophalen, zodat het hopelijk al maar weinig last heeft van vlooien wanneer wij het katje mee naar huis nemen? Ik heb thuis namelijk vloerbedekking en een bank en stoel van stof, dus vlooien zullen zich overal gaan nestelen. Heeft iemand een idee hoe ik dit het beste aan kan pakken?

En wat is jullie advies over hoe en hoevaak ik het katje moet behandelen wanneer ze eenmaal hier is? Natuurlijk ga ik in de eerste week ook meteen naar de dierenarts voor een grondige controle, en de inentingen. Ik weet wel dat het katje ook al wordt ontwormd, dus dat zit verder helemaal goed.

Hartelijk dank voor jullie hulp alvast!
Gebruikersavatar
Kiyari
Huiskat
Huiskat
Berichten: 14
Lid geworden op: 04 jun 2007 13:58
Locatie: Gent (België)

Bericht door Kiyari »

Eind juli is het zover, dan komt onze poes voor het eerst naar huis. Maar toch zou ik de eventuele ongenode gasten toch willen buitenhouden. De poes verblijft al verschillende maanden in het asiel, dus de kans is groot dat ze vlooien zal hebben denk ik. Ik heb erover nagedacht om meteen met de poes naar de DA te gaan als we haal afhalen, maar dat lijkt zo traumatisch voor het beestje. Anderzijds heb ik geen zin om enkele weken af te wachten tot de vlooien verspreid zijn over het hele appartement.

Nu is mijn vraag of het ook mogelijk is de poes meteen bij aankomst thuis een pipetje stronghold te geven (ook al weet ik nog niet zeker of ze vlooien heeft).
Ik ben wel van plan edelgist toe te voegen aan haar eten, maar ik neem aan dat dat niet meteen zal werken (en ik geloof dat het enkel preventief werkt, niet als ze al besmet zijn).
Heeft er iemand tips om een vlooienplaag te vermijden bij de aankomst van een nieuwe volwassen poes?

@jewelz: misschien toch beter deze topic doorlezen, heb er zeker al wat over in zien staan. Als je geen zin hebt om door te lezen, kan je ook de search-functie gebruiken.
Gebruikersavatar
Kiyari
Huiskat
Huiskat
Berichten: 14
Lid geworden op: 04 jun 2007 13:58
Locatie: Gent (België)

Bericht door Kiyari »

Jewelz,

heb het net even opgezocht voor je. Als je stronghold gebruikt, kan dat al bij kittens vanaf 6 weken. Dus dat vormt geen probleem. Dosering is wel afhankelijk van het gewicht. Zal wel in de bijsluiter staan vermoed ik.

En als je naar de DA gaan kan je gelijk vragen hoeveel herhalingen hij/zij aanraadt. Maar ik heb al gemerkt dat iedereen daar zijn eigen mening over heeft...

Omtrent het voorkomen van een vlooieninvasie heb ik voorlopig nog geen tips. Ik zoek nog hetzelfde uit :???:
Gebruikersavatar
Tensy
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 11 jun 2007 16:40
Contacteer:

Frontline?

Bericht door Tensy »

Hoi allemaal,

Ik heb jullie reacties en ondervindingen gelezen ivm Frontline, al moet ik wel toegeven dat ik niet zo tevreden ben over Frontline.
Ik heb 2 katjes elk 4 jaar oud, broer en zusje, en heb het probleem als ik hun Frontline geef ze steeds terugkomen met teken. :-(
Ze zijn wel het meeste van de tijd buiten.

Sinds een paar dagen heb ik Stronghold geprobeert en tot nu toe niks teken meer....

Ik heb gehoord van verscheidene eigenaars dat voor hun ook Frontline niet zo sterk meer is tegen teken, dat de teken er immuun beginnen tegen te worden en op hun aanraden heb ik dan maar Stronhold geprobeert.

We zullen zien.

Groetjes !

xoxox Tensy :grin:
Gebruikersavatar
Lies77
Poema
Poema
Berichten: 222
Lid geworden op: 17 mar 2006 16:55
Locatie: Kalmthout
Contacteer:

Bericht door Lies77 »

Frontline moet je eigenlijk elke maand herhalen, voor de vlooien toch. Voor teken werkt het maar zo'n 14 dagen.
Vermits ze veel buiten zitten is het sowieso normaal dat ze al eens met een teek naar huis komen. Zeker als het al een tijdje geleden is dat ze behandeld werden. Al is het natuurlijk wel vervelend. Ik weet niet of er in jullie buurt de ziekte van Lymn voorkomt, anders is het, zeker voor mensen (voor katten is men daar nog niet helemaal uit) oppassen geblazen.

Met stronghold heb ik geen ervaring.
Gebruikersavatar
Tensy
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 11 jun 2007 16:40
Contacteer:

Bericht door Tensy »

Lies77 schreef:Ik weet niet of er in jullie buurt de ziekte van Lymn voorkomt, anders is het, zeker voor mensen (voor katten is men daar nog niet helemaal uit) oppassen geblazen.
Absoluut een kindje bij ons in de buurt had een teekje juist onder haar hals gekregen, gelukkig had de moeder het net op tijd gezien, de teek had zich nog niet volg gezogen oef :icon_shifty:

want van de moment ze zich volzuigen met het bloed spuwen ze het dan terug uit in het lichaam en dan is het gevaarlijk...

Tensy xoxox
Gebruikersavatar
sandy
Tijger
Tijger
Berichten: 1763
Lid geworden op: 30 sep 2003 14:04
Contacteer:

Bericht door sandy »

Een teek is alleen gevaarlijk als je ze verdooft om ze er uit te halen, omdat ze alleen dan hun maaginhoud kunnen legen. Al heb ik dat vorig jaar wel gedaan omdat ik dat niet wist, volgens mij was die engerd wel gelijk dood :icon_shifty:

De ziekte van Lyme of Borreliose wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie bevindt zich in de darm van teken en wordt overgedragen door deze huidparasieten. Als de teek zich in de huid van een kat (of een ander zoogdier, zoals de mens!) hecht en bloed zuigt, gaat de bacterie zich vermenigvuldigen en via het speeksel of de darminhoud de hond besmetten.
Men schat dat ongeveer 1 op 10 teken besmet zijn met de ziekte van Lyme.
Gelukkig is de ziekte van Lyme erg zeldzaam bij de kat.

Symptomen

De meeste katten die gebeten worden met een geïnfecteerde teek zullen nooit de ziekte van Lyme krijgen. Soms kunnen echter erge symptomen optreden.
Het eerste teken van ziekte van Lyme is een rode uitbreidende plek rond de teek. Hierna kan de kat kan maanden tot jaren (of zelfs levenslang) symptoomloos zijn.
Jaren na de infectie kunnen de symptomen optreden. Deze kunnen bestaan uit gewrichtsontstekingen (polyartritis), ontstekingen van de lymfevaten (lymphadenopathie), moeheid, verlies van eetlust en koorts. Soms wordt ook hartspierontsteking (myocarditis) en nierinfectie gezien.
Ook kunnen symptomen aan het centrale zenuwstelsel optreden. Deze uiten zich in gedragsveranderingen zoals agressiviteit en epileptische aanvallen.
De symptomen kunnen vanzelf weggaan, maar komen dan regelmatig terug.

Diagnose

De diagnose is niet eenvoudig te stellen gezien de symptomen van uiteenlopende aard zijn en de ziekte vrij zeldzaam is. De gespecialiseerde labo-onderzoeken zijn frequent vals-positief of vals-negatief. Meestal zal men proberen om andere oorzaken van ziekte uit te sluiten alvorens men gaat behandelen tegen borreliose.

Behandeling

Lyme disease moet behandeld worden met antibiotica.
Eventueel aanwezige schade aan de organen (hart en nieren) zal een aangepaste therapie vereisen.

Prognose

De prognose hangt af van de ernst van de symptomen. De ziekte van Lyme geeft slechts zelden symptomen (bij katten!) maar kan erge schade aan de organen veroorzaken. De prognose varieert dus van goed tot slecht.

Preventie

Er bestaat een vaccin tegen de bacterie die Lyme disease veroorzaakt, maar dit wordt bij katten nooit toegediend.


Er is vorig jaar trouwens een veel gevaarlijker teek gesignaleerd in Nederland, eentje die onder honden al dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, geen fijn idee :???:
Gebruikersavatar
Tensy
Kitten
Berichten: 8
Lid geworden op: 11 jun 2007 16:40
Contacteer:

Bericht door Tensy »

Bedankt voor de info Sandy :-)

Tensy
Gebruikersavatar
Kiyari
Huiskat
Huiskat
Berichten: 14
Lid geworden op: 04 jun 2007 13:58
Locatie: Gent (België)

Bericht door Kiyari »

Ik zit me nu nog steeds suf te piekeren hoe ik een vlooieninfectie kan voorkomen als we onze poes voor het eerst in huis halen.
Nuja, klinkt misschien overdreven, maar ik ben echt fobisch voor die beestjes :oops:

Ik heb hier op het forum gelezen dat stronghold ook preventief kan gebruikt worden (dus kan ik het zeker gebruiken, ook al zie ik ze niet meteen). Maar ik vroeg me af hoe lang het duurt eer zoiets werkt. Gaan de vlooien er meteen morsdood van (wat heerlijk zou zijn, maar ik niet meteen kan geloven) of is er een soort incubatietijd?

Anders had ik gedacht om enkele weken voor we ze gaan ophalen al een pipetje stronghold te geven in het asiel. Zou dit een oplossing zijn of doet het asiel dit zelf al? Ik kan me voorstellen dat het met zoveel katten bijeen een hele opgave is om ze vlooienvrij te krijgen en te houden...
Gebruikersavatar
sandy
Tijger
Tijger
Berichten: 1763
Lid geworden op: 30 sep 2003 14:04
Contacteer:

Bericht door sandy »

Ik zal het vast wel al eerder gezegd hebben maar ik geef onze katten elke dag een half theelepeltje edelgist door hun voer.
Vlooien blijven weg van dieren die edelgist krijgen. Net al muggen ook een hekel schijnen te hebben aan mensen die regelmatig edelgist gebruiken.
We wonen nu 3 jaar in een huis met tuin en vanaf die tijd heb ik de katten niet meer ontvlooid, ook niet de jongste 2 die er later bij zijn gekomen.
De eerste vlo moet zich nog steeds aandienen.
Het kan absoluut geen kwaad en ik vind het veel prettiger nu ik geen gif meer nodig heb, want dat is het uiteindelijk. Allemaal troep wat nooit goed kan zijn voor je huisdieren.
Gebruikersavatar
Lotte
Cheetah
Cheetah
Berichten: 959
Lid geworden op: 17 jun 2005 14:11
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Lotte »

Ook ik gebruik dagelijks edelgist,
alleen had ik spijtig genoeg begin dit voorjaar wel vlooien :shock: Hoe we daar aan zijn gekomen, mij een raadsel, maar we hadden ze dus wel.

Dus naast de edelgist ben ik toch maar gaan ontvlooien. Eerst met Frontline, maar dat hielp dus helemaal niet. Volgens de DA werden steeds meer vlooien imuun voor Frontline.
Dus nu krijgen ze Advantage, dat moet je wel bij de DA halen, want de winkel heeft het zo niet.
Maar de combi Edelgist (wat ook gewoon heel goed is voor hun vacht, dus dat krijgen ze sowieso) en Advantage ben ik nu dus heel blij mee.

Ik probeer wel de antivlo zo min mogelijk te gebruiken, dus om de 6 weken ipv 4 en alleen in de warme periode (maar goed, die begon dit jaar dus ook erg vroeg)
Als niemand je begrijpt, ben je tenminste geen simpele ziel
Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Gebruikersavatar
Lotte
Cheetah
Cheetah
Berichten: 959
Lid geworden op: 17 jun 2005 14:11
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door Lotte »

Ik moet dus zijn Sarah en Aelyn he, zij hadden de vlooien, ik zelf niet ;)
Als niemand je begrijpt, ben je tenminste geen simpele ziel
Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Plaats reactie