Operaties, narcoses e.d.

Als je denkt dat er iets mis is met je kat, bel dan eerst even de dierenarts(assistente) voor advies. Want al zijn er op het forum veel mensen met ervaring, een juiste diagnose kan alleen gesteld worden door een dierenarts.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Operaties, narcoses e.d.

Bericht door Adriana »

missch moeten we een 'operatie en narcose e.d.-draadje' openen...
heb gezocht bij ziektes en medisch overige en kom daar eigenlijk alleen een draadje over moeizame/mislukte narcoses uit 2005 tegen: http://www.dekattensite.nl/phpBB2/viewt ... =27&t=4904
Is het trouwens normaal dat ze heel kort na de ingreep proberen te rennen en tegen de tralies aanstoten?
teruglezend kom ik er achter dat het om een navelbreuk-operatie gaat.
ja en nee, kort na de operatie proberen ze weg te kruipen maar zo lang als jij het omschrijft duurt het doorgaans niet voordat een narcose is uitgewerkt.
dat wil zeggen....
langzamerhand ben ik er door de ervaring wel achter dat er groot verschil is tussen opererende dierenartsen.
en om die reden laat ik nooit meer een operatie doen door zo maar een dierenarts, maar door een dierenartsenpraktijk waarvan ik weet dat daar meer dan alleen breukjes, sterilisaties en castraties worden uitgevoerd.
heb vorige week met Enzo een operatie van drie kwartier achter de rug. en Mo viel vorig jaar in de prijzen.

nu is het altijd zo dat iedere kat anders reageert maar ik ben verbaasd over een paar dingen.
de wazigheid/dufheid houdt bij jouw kat wel erg lang aan.
en je geeft aan dat je kat pijn heeft, dus te weinig pijnbestrijding.
ja, het is gebruikelijk dat wanneer ze weer 'bij' zijn ze zo snel mogelijk willen wegkruipen naar een rustig, veilig en donker plekje en dat lijkt me wel logisch, want ze weten dat ze heel erg kwetsbaar zijn, maar dat duurt hier hooguit een paar uur en zeker niet langer.
en daarna staan ze gewoon op de poten, zonder gezwabber en zijn altijd wel erg moe en slapen lang/veel de dagen erna.

beide katers hebben een injectie tegen pijn gehad en voor Mo had ik zelfs een voorgevulde injectiespuit voor een paar etmalen.
hier geen metacam want dat is behoorlijk slecht voor de nieren. en de pijnbestrijding werkte goed zo te merken, want Mo was veel te baldadig terwijl hij toch een grote ritssluiting op zijn rug had.
en er is groot verschil in techniek bij het hechten bij de opererende da's.
wij hebben een poesje dat ooit aan een navelbreuk is geopereerd en dat heeft een rommelig, brokkelig litteken op haar buik.
dat zal misschien geen kwaad kunnen maar met een goeie hechting was dat glad en aaibaar geweest.

er is verschil in narcoses en gasnarcose is altijd veiliger dus beter. gasnarcose wordt met name toegepast bij hartklachten en bij oudere katten en er zijn waarschijnlijk da's, die dat nooit toepassen omdat ze dat niet kunnen en/of willen.
en die zijn vaak ook niet zo happig op opereren of een operatie-advies, want het is natuurlijk nooit prettig om een baasje te moeten melden dat het dier de operatie/narcose niet heeft overleefd.
en ik ben er langzamerhand ook achter dat er dan maar heel spaarzaam wordt doorverwezen..
er is verschil in inleiding en uitleiding van de narcose, daar zijn stofjes voor waardoor ze veel sneller 'bij' zijn en waarschijnlijk toch ook veel rustiger blijven.

je kunt op een uitgesplitste rekening zien wat er zoal bij de operatie kwam kijken.
dan kun je ook zien, opereren heeft een apart tarief per 10 minuten, hoe lang de operatie heeft geduurd en welke injecties zijn toegediend.
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Gebruikersavatar
berg
Huiskat
Huiskat
Berichten: 87
Lid geworden op: 26 feb 2003 11:11
Locatie: H-S

Re: Operaties, narcoses e.d.

Bericht door berg »

Hoi hoi,

Mijn 'oude' Molly (nu bijna 15) is twee jaar geleden (nadat ze zeer mank binnenkwam) geopereerd aan
vijf gebroken midden'voorpootbotjes' :shock: (allemaal kleine pinnetjes erin). Zij heeft toen bij mijn (zeer goede) dierenarts een gasnarcose gehad. En ze was er zó weer. Daarna nog bijna 7 weken ingezwachteld en chagrijnig omdat ze alleen in de bench buiten in de tuin mocht. Hij heeft toen nog tegen mij gezegd dat hij voor oudere katten en andere probleemgevallen altijd een gasnarcose gebruikt.

Groeten,
Jootje.
Ik laat me niet sturen door wat anderen van me denken
Gebruikersavatar
Adriana
Tijger
Tijger
Berichten: 11239
Lid geworden op: 09 dec 2008 16:59
Locatie: den haag

Re: Operaties, narcoses e.d.

Bericht door Adriana »

dit is een erg overzichtelijk verhaal over wat er bij een operatie komt kijken en hier worden ook de verschillen tussen injectie-narcose en gasnarcose uitgelegd en toegelicht.

De operatie patiënt - vooronderzoek
Een operatie begint natuurlijk altijd met een gedegen vooronderzoek om de gezondheidstoestand van uw dier goed te kunnen inschatten. Tijdens zo’n pre-operatief onderzoek kijken we naar verschillende zaken zoals de ademhaling, temperatuur, hartslag en “pols”, huid en vacht, lymfeklieren en de slijmvliezen.

De ademhaling mag niet te snel of oppervlakkig zijn en er mogen geen bijgeluiden, zoals bijvoorbeeld reutels, op de longen te horen zijn. Door het hart goed te ausculteren kunnen we het hartritme en de hartfrequentie controleren. Ook zijn we altijd zeer beducht op abnormale bijgeluiden ( bijvoorbeeld ten gevolge van een lekkende hartklep). De “pols” moet krachtig, symmetrisch en regelmatig geslagen zijn. Aan de hand van de kwaliteit van de vacht, huid en nagels krijgen we een globaal inzicht in de algemene gezondheidstoestand van uw dier. De elasticiteit van de huid is ook zeer belangrijk om te controleren of een dier al dan niet is uitgedroogd. Door bepaalde lymfeklieren te controleren kunnen we nagaan of er ergens in het lichaam een ontsteking, of in een minder gunstig geval een tumor, aanwezig is. Tenslotte mogen we de slijmvliezen ook niet vergeten. Door te kijken naar de kleur en vochtigheid krijgen we o.a. een beeld van de werking van het hart en de vochtbalans.
We adviseren ook altijd om een pre-operatief bloedonderzoek te doen om op deze manier de werking van de lever en nieren na te gaan.

De operatie
De voorbereiding van de patiënt is zeer belangrijk voor een goed verloop van de operatie en het herstel. U moet dan ook nauwkeurig de richtlijnen van de dierenarts volgen. Natuurlijk is deze voorbereiding onmogelijk als het een spoedgeval betreft!
Over het algemeen moet een dier (hond, kat) nuchter gehouden geworden voor een operatie. Dit houdt in dat een dier minstens 12 uur voor de operatie niet meer mag eten. De waterbak moet ongeveer 2 uur voor de operatie weggepakt worden. Bij operatieve ingrepen is het noodzakelijk dat het pijngevoel en (meestal) ook het bewustzijn wordt uitgeschakeld. Indien het langdurige of delicate operaties betreft wordt er meestal gebruik gemaakt van de gasanesthesie maar welke methode ook gebruikt wordt, het is vooral de ervaring van de anesthesist met het gebruikte product dat van groot belang is. Soorten van algehele anesthesie:

• Injectie-anesthesie: Narcose d.m.v. een vloeistof die in de spieren gespoten wordt. Deze methode is minder nauwkeurig: de diepte en de duur van de narcose zijn niet goed te regelen. Bij langdurige operaties is deze techniek minder aangewezen omdat de patiënt dan halverwege de operatie wakker kan worden en er dus extra narcosemiddel bijgespoten moet worden. Naast het feit dat dit voor ons lastig is, is het voor de patiënt vervelend en medisch-technisch onwenselijk om zo instabiel onder narcose te zijn. Bij ons wordt deze methode vrijwel uitsluitend voor kleinere ingrepen gebruikt (bijvoorbeeld een castratie van een (gezonde!) reu of kater). Het narcose product zal binnen een kwartier na toediening beginnen te werken. Wij vinden het altijd fijn als u bij uw huisdier blijft tot hij/zij slaapt. Een diertje is namelijk toch altijd wat rustiger in het bijzijn van de baas. Hierdoor zal uw huisdier sneller en rustiger gaan slapen.


• Gasanesthesie: Deze methode wordt voornamelijk bij grotere (langdurige) ingrepen gebruikt omdat er goede regulatie- en bewakingsmogelijkheden zijn. Ook dieren die een kleine operatie ondergaan maar die niet helemaal gezond zijn opereren wij met gasanesthesie om het risico op complicaties op deze manier zo laag mogelijk te houden. De werkwijze is te vergelijken met de manier waarop men in de humane geneeskunde patiënten onder narcose brengt. Daarom is er bij ons een anesthesist aanwezig die zich uitsluitend bezig houdt met de narcose van uw dier waardoor de rest van het operatieteam zich volledig kan concentreren op de chirurgie.

Indien we hebben besloten tot een operatie met gasanesthesie is de werkwijze als volgt:

Eerst wordt er een injectie gegeven die uw huisdier kalmeert en stabiliseert. Nadat deze injectie ongeveer 30 minuten heeft ingewerkt brengen wij uw dier (samen met u!) naar de operatiekamer. Hier aangekomen krijgt de patiënt een tweede injectie, rechtstreeks in de bloedbaan, met een kortwerkend narcose product (enkele minuten). Deze korte narcose geeft ons de gelegenheid om uw dier te intuberen en aan te koppelen aan het anesthesie apparaat. Via dit apparaat worden de narcosegassen en zuurstof toegediend. Uiteindelijk wordt de hartmonitor, de capnograaf en de saturatiemeter aangekoppeld en mag u de operatiekamer verlaten. Net als bij de injectie-anesthesie hebben wij graag dat u bij uw huisdier blijft totdat deze slaapt. Dit kost wel wat tijd maar voor het dier is het veel fijner en minder stressvol in de nabijheid van zijn/haar eigenaar.

Het enige nadeel van de gasanesthesie ten opzichte van de injectie-anesthesie is dat het geen eenvoudige techniek is en dat de kosten gemiddeld wat hoger uitvallen. Het grote voordeel is de adequate bewaking en de directe mogelijkheden tot ingrijpen bij problemen.

Na de operatie
Na de operatie wordt de patiënt naar de recovery gebracht. Hier kan het diertje op een rustig en warm plekje rustig wakker worden onder het toeziend oog van de dierenarts en assistent. We laten de patiënt pas naar huis gaan als hij/zij wakker genoeg is en er geen risicio’s meer bestaan voor “recovery problemen”. Het is thuis namelijk haast onmogelijk om een wakker wordend dier te begeleiden. De dieren kunnen bijvoorbeeld gaan braken, hun ontlasting laten lopen of in paniek raken. Ook zijn de meeste dieren net na de operatie hun oriëntatievermogen kwijt waardoor ze met een dronkemansgang door het huis zullen gaan lopen en op deze manier (onbewust) alles omver stoten.
Als uw dier goed uitgeslapen is en weer mee naar huis gaat is het belangrijk om hem een rustig en warm plekje te geven. Afhankelijk van de operatie mag uw dier, zo’n 8 uur na de operatie, kleine hoeveelheden water drinken. Als dit allemaal goed gaat, dan mag er 24 uur na de operatie voorzichtig weer (kleine hoeveelheden) gegeten worden. Natuurlijk wordt dit altijd gedaan na goed overleg met de dierenarts!
Aan de operatie wond mag niet gelikt worden. Indien het dier het toch doet, moet de wond beschermd worden door een passend verband of moet het dier een kraag om, zodat hij/zij niet meer aan de wond kan komen.

Na een operatie zijn de reflexen van een patiënt altijd verminderd, ook al lijkt het diertje vrij wakker. Daarom moet een kat na operatie altijd minimaal 3 dagen binnen blijven. Het zou namelijk niet de eerste kat zijn die net na een verdoving onder een auto loopt of een verkeerde sprong maakt.
Twee weken na de operatie zien wij de patiënt altijd graag even terug zodat we de operatiewond kunnen controleren en (indien nodig) de hechtingen kunnen verwijderen.
(http://www.parkstaddierenzorg.nl/content/view/10/12/ )
groetjes van Adriana en prrrrts van Enzo, Maks&Bolle, van Miesje en van (i.m.) MoMo

avonturen grijstijgers
Plaats reactie