Irismelanoom

Een irismelanoom ontstaat bij katten op de gemiddelde leeftijd van 9 jaar. Het is de meest voorkomende oogtumor bij de kat. Oogtumoren bij de kat zijn in 75 procent van de gevallen kwaadaardig. De snelheid van ontstaan varieert van maanden tot jaren.

Wolkachtig irismelanoom

Irismelanoom bij een kat

Er kwam een zevenjarige gecastreerde kater op het spreekuur. Het was de eigenaar opgevallen dat zijn linker oog geen reflectie gaf in het donker.

Bij onderzoek van het oog viel een wolkachtige donkerbruine vlek in het regenboogvlies (iris) op. Ook waren er duidelijk bloedvaatjes te zien in het oogwit (sclera) dat bij katten onder de oogleden ligt.

Verder waren er geen afwijkingen te vinden en een negatieve fluorescine test liet zien dat het hoornvlies (cornea) niet beschadigd was. Het rechteroog vertoonde geen afwijkingen.

Anatomie van een kattenoog

Anatomie van een kattenoog

Zoals op de afbeelding rechts te zien is, bestaat het oog uit verschillende lagen. Bij mensen zit er achter het netvlies (retina) alleen nog het vaatvlies (choroid). Reflectie van licht hierin kan rode ogen op de foto veroorzaken.

Katten en een aantal andere diersoorten hebben in het vaatvlies ook nog een laag geelgroen reflecterende cellen (tapetum lucidum) liggen. Door een proces in het oog, kan de lichtinval en weerkaatsing ervan echter gehinderd zijn.

Bij de patiënt werd de hindering veroorzaakt door een afwijkende structuur uitgaande van de iris.

Overmatige pigmentatie

De afwijkende structuur was een overmatige pigmentatie van de iris. Deze wordt veroorzaakt door het stofje melatonine. Melatonine is te zien als donkere ronde cellen in de microscopische afbeelding hieronder en kan in overmaat geproduceerd worden door een tumor die melanoom wordt genoemd. Of de tumor goed- of kwaadaardig is, kan alleen door een patholoog worden bepaald na verwijdering en opsturen van de gehele tumor. Als de melanoom in de iris zit, kan deze alleen in het geheel worden opgestuurd door verwijdering van het betreffende oog (enucleatio bulbi).

Oogklachten

Iris stromal melanocytes

De groter wordende tumor kan het filtersysteem van de oogkamers aantasten, waardoor de waterafvoer is verminderd ten opzichte van de aanvoer. Hierdoor kan een verhoogde oogboldruk (glaucoom) ontstaan.

Bij kwaadaardige melanomen in het oog kunnen uitzaaiingen plaatsvinden naar onder andere de longen en de lever. Diagnose hiervan vindt soms jaren na verwijdering van de tumor plaats en soms pas na overlijden. Enucleatio bulbi geeft daarom geen genezing van de oorzaak, maar kan bijkomende oogklachten wel verhelpen.

Neem contact op met uw dierenarts als u uw kat verdenkt van een oogprobleem. Deze vereisen veelal acute tot subacute hulp.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ogen om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

3 reacties

  1. Het is waarschijnlijk al te lang geleden maar ik ben net met onze kater naar de dierenarts geweest voor een eerste vaststelling. Ze zei dat hij er zeker last van heeft, en zeker hoofdpijn heeft. Ik ben blij dat ik geweest ben. Katten zijn meesters in het verbergen van kwaaltjes. Of het nu een tumor achter het oog is of glaucoom an sich, is, het doet zeer. De oog staat boller en heeft een grotere pupil dan het ander oogje. Mijn advies is, ga naar de dierenarts. Onze kater heeft nu druppeltjes meegekregen en pijnstillers. Maandag moet ik teruggaan.

  2. hoi…..ik heb een vraag…. ik heb een oudere kat …..poes….. ze heeft bij rechteroog altijd een kleine pupil en bij het linkeroog een grotere pupil…. als ik naar een dierenarts bel dan willen ze me geen of niets zeggen …maar om met een oudere kat/poes van 20 jaar nu in een snikhete auto te gaan zitten voor een half uur of meer….. daar doe ik de kat geen plezier mee….. wie kan mij zeggen wat het inhoud als een oudere poes twee verschillende pupillen heeft ….dag en nacht ……. ongeveer twee mnd geleden kreeg ze aan het rechteroog een ontsteking…. die is nu weg ….. maar nu reageer haar oog niet meer lijkt op dag en nacht ……. ik kan wel van alles gaan lezen maar wie zegt dat ik het juiste lees …… heeft iemand dit ook wel eens meegemaakt ?…… bij voorbaat hartelijk dank ……….

    1. Beste Gerry,

      Verschil in pupilgrootte kan meerdere oorzaken hebben: van een ontsteking, staar of zelfs iets met de hersenen. Pas bij nader onderzoek zal moeten blijken wat er aan de hand is. Tot je naar de dierenarts gaat kun je het beste je vraag even op ons forum stellen, waar er ongetwijfeld meer mensen zijn die dit gedrag hebben gezien bij hun katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *