Zwangerschap

Er blijven altijd (on)gewenste nestjes bestaan, waarbij de gezondheid van de moederpoes en haar kittens voorop staat. Vandaar dat wij je dit artikel over zwangerschap bij katten niet willen onthouden.

De drachtige kat

Moederpoes met kitten

De dracht bij de kat duurt gemiddeld 63 dagen (58-65 dagen). De dracht kan vastgesteld worden op de 32e dag en de 42e dag d.m.v. een buikpalpatie (geneeskundig onderzoek door betasting en beklopping van de buik). Het is echter betrouwbaarder om dit vast te stellen met een echo vanaf de 35e dag. Hiervoor kun je bij je dierenarts een afspraak maken.

Bij de kat zullen na 3 ½ – 4 weken dracht de tepels gaan zwellen en worden de tepels roder van kleur. Rondom de tepels gaan de haren uitwijken. De poes zal ook meer gaan eten en slapen.

Dracht

Blauwe moederpoes met kittenZorg ervoor dat de poes vóór de bevruchting in een goede conditie is en zij goed ingeënt en ontwormd is (4x per jaar). Het is belangrijk een drachtige kat herhaaldelijk te ontwormen aangezien de spoelworm de kittens via de moedermelk kan besmetten. Dus ontworm de poes 2 weken vóór en 2 weken na de bevalling met Stronghold. De eerste 7 weken van de dracht hoef je de kat niet meer dan normaal te voeren. Daarna kun je de voedingsgift iets opbouwen. Het merk Specific FPD heeft hiervoor speciaal voer voor kittens, drachtige poezen en melkgevende poezen.

Voor kittens die wel zogen bij de moederpoes, maar die aanvullende voeding kunnen gebruiken, of verstoten kittens, kun je KMR Kittenvoeding (in poedervorm) gebruiken. Deze voeding is ook verkrijgbaar als voedingskit, inclusief flesje met speen. Dit is een totaaldieet met extra vitamines en mineralen.

Bevalling

Pasgeboren kittenJe kunt zien dat de bevalling nadert door zwelling van de melkklieren en verandering in het gedrag. Van tevoren temperaturen om een naderende bevalling te herkennen is niet betrouwbaar bij de poes. Symptomen van een naderende bevalling bij de poes zijn vaag. Een geringe eetlust, typische lokroepen en een opvallende hyperventilatie geven aan dat de poes gaat bevallen.

De poes zoekt vaak de kattenbak op om te persen tijdens de uitdrijvingsfase, de kat perst altijd in borst-buik ligging. Zorg voor een soort werpkist voor de poes, met daarin zachte handdoeken waarop zij kan liggen. Je hoeft alleen in te grijpen tijdens de bevalling als het kitten na de geboorte niet uit de vliezen komt. Dan het kitten zo snel mogelijk uit de vliezen halen, slijm uit het mondje halen en opwrijven met een handdoek.

Voor het eerst zwanger

Pasgeboren blauw kittenWanneer de poes voor de eerste keer drachtig is kan de uitdrijvingsfase van het eerste kitten wat langer duren. Meestal likt de poes de vruchtvliezen van het kitten er zelf af en eet de nageboorte op. De duur tussen twee kittens is ongeveer 45 min tot 1 uur, meestal wordt er dan niet geperst. Duurt het langer dan 2 uur voor de komst van een volgend kitten en blijft de poes persen dan is het verstandig om de dierenarts te waarschuwen, die kan dan een weeënversterkend middel toedienen.

Tussen het werpen van de kittens kan het zijn dat de poes gewoon gaat eten en drinken, soms zelfs even slapen.
Controleer altijd de navelstreng die aan de kitten vast zit op bloedingen, bij bloedverlies moet dit afgebonden worden. Blijft de poes onrustig na de geboorte dan moet je ook de dierenarts raadplegen om te kijken of alle kittens eruit zijn.

Na de bevalling

Door het opeten van de nageboorte heeft de poes na de bevalling meestal een paar dagen last van diarree. Ook heeft de poes een geringe eetlust. De eerste 10 dagen na de bevalling heeft de poes nog uitvloeiing uit de vulva dat van rood gekleurd via groen naar een heldere kleur over gaat. Deze uitvloeiing moet na 2 weken over zijn. Komt er stinkende uitvloeiing uit dan moet je de dierenarts raadplegen. De standaard toediening van oxytocine na de bevalling wordt afgeraden (oxytocine is een hormoon dat de bevalling en melkgift opwekt).

De kittens

Pasgeboren kitten op een weegschaalHet is het beste om de kittens gelijk na de geboorte te wegen en eventueel te merken. Kittens wegen ongeveer 100 gram bij de geboorte. Per dag is er ongeveer een groei van 10 % van het lichaamsgewicht. Op 10 dagen na de geboorte gaan de ogen open en is het kitten in lichaamsgewicht verdubbeld.

Wanneer het kitten niet voldoende groeit moet de dierenarts geraadpleegd worden, het kan zijn dat de poes te weinig melk geeft door stress, melkklierontsteking of te weinig melkproduktie.
Als het nodig is kun je het kitten zelf voeden tot de leeftijd van 4 weken, vanaf dan kan het kitten zelfstandig drinken en brokjes eten. De kunstmatige voeding kun je bij je dierenartsen halen. Op de verpakking staat duidelijk vermeld hoe je dit kunt doen. Ook is het belangrijk dat de kittens goed warm gehouden worden.

Ontwormen en inenten

Het ontwormen van de kittens is zeer belangrijk, zij kunnen behoorlijk ziek worden van een worminfectie. Dus is het verstandig om de moeder op 2, 4 en 6 weken na de bevalling te ontwormen met Stronghold. De kittens zelf moeten dan nog op 9 en 12 weken leeftijd met Stronghold ontwormd worden.

De eerste inenting tegen niesziekte en kattenziekte bij de kittens is op een leeftijd van 9 weken. Op 12 weken is hiervan een tweede enting nodig, dan hebben ze een booster gehad en voldoende immuniteit opgebouwd. Daarna is het noodzakelijk dit eenmaal per jaar te herhalen.

Naar een nieuw baasje

Wij raden aan om kittens pas vanaf de leeftijd van 12 weken (bij voorkeur na 15 weken) bij de moeder weg te halen. Vanaf 3 t/m 12 weken zit de kitten in een socialisatieperiode. Dit betekent dat het kitten aan zoveel mogelijk dingen moet wennen: stofzuiger, muziek, andere geluiden en gebeurtenissen. Het is aan te raden om niet alle kittens tegelijk bij de poes weg te halen, aangezien de poes het hier erg moeilijk mee zal hebben.

De Kattensite tracht het nemen van nestjes te ontmoedigen, wegens de ontelbare zwerfdieren, de achtergebleven dieren in de asielen en het kattenoverschot in zijn geheel. Wij willen juist veel aandacht schenken aan de dieren die in de asielen en opvangen wegkwijnen. Daarbij drukken wij onze bezoekers op het hart hoe belangrijk castratie/sterilisatie is tegen het immer groeiende kattenoverschot. 

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Alles over de kat om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

7 reacties

  1. hallo mijn kat leeft een beetje wild en komt niet veel binnen nu is ze zwanger en weet ik niet wat ik moet doen. moet ze veel bewegen of net niet of heeft ze veel eten nodig of gewoon als normaal er is ook nog een probleem onze meisjes kat word weggejaagd door mijn andere katten wat kan ik doen voor dat te stoppen

    mvg femke

    1. Beste Femke, je kunt je vraag het beste even op ons forum stellen, waar veel kattenliefhebbers en eigenaren je graag willen helpen. Aanmelden is gratis en daarmee kun je je vraag op het forum zetten. Ons kattenforum vind je HIER.

  2. Bijzonder jammer dat de overheid sterilisatie / castratie niet verplicht stelt, zo ook inzake chip. Idd met het oog op overvolle asiels en verwaarlozing van zwerfkatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *