De oudere kat

Tegenwoordig worden katten ouder dan vroeger. Dit komt mede doordat katten over het algemeen beter verzorgd worden, diergeneeskunde ook ontwikkelingen doormaakt en men nu vaak de voeding van de kat aan zijn leefstijl aanpast. Ondanks de hogere leeftijd, komt ouderdom ook bij de kat met gebreken en deze uiten zich voornamelijk in lichamelijke kwalen. Een aantal ervan zijn op voorhand al te verminderen door bijvoorbeeld aan de leeftijd aangepast voer en beweging. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Kat wast andere katEr wordt wel gezegd dat één jaar uit het leven van een kat gelijk staat aan zeven jaar bij een mens. Kittens worden veel sneller volwassen dan een mens, maar hun leven verloopt later weer trager zodat dan één kattenjaar ongeveer gelijk staat aan vier mensenjaren.

Katten leven tegenwoordig langer dan vroeger. De gemiddelde levensverwachting van een kat ligt rond de vijftien jaar maar er zijn katten die veel ouder worden. Soms is dat ook afhankelijk van het ras.

Gesteriliseerde poezen en gecastreerde katers leven vaak langer dan katten die niet zijn geholpen. Dit heeft te maken met het feit dat rondzwervende katten meer kans hebben om gewond te raken of blootstaan aan andere gevaren van het buitenleven. Daarnaast veroorzaakt krolsheid, rivaliteit om een partner en zwangerschap ook veel stress wat de levensverwachting van een kat kan verkorten.

Huis-, tuin- en keukenkatten, de zgn. htk’s, leven vaak langer dan zuivere raskatten.

Wanneer is een kat oud?

Daar verschillen de meningen nog wel eens over. Vanuit medisch oogpunt wordt een kat al als ‘senior’ bestempeld als hij de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt, al worden katten van die leeftijd nog niet als oud gezien.

Toch gaan de jaren uiteindelijk tellen en krijgen katten, net als mensen, last van kwalen die bij de oude dag horen.

Je kunt je kat helpen om zo lang mogelijk gezond te blijven door de juiste voeding, voldoende beweging en goede verzorging te geven.

Meest voorkomende problemen bij ouder wordende katten

  • Verminderde nier- en leverfunctie
  • Periodontose (tandsteen) en verlies van tanden/kiezen
  • Suikerziekte
  • Verminderd gehoor, gezichtsvermogen, smaak en reukzin
  • Spijsverteringsproblemen
  • Artritis
  • Doffe vacht en kaalheid
  • Bloedarmoede
  • Grotere vatbaarheid voor infecties

Het is niet gezegd dat een kat altijd ziek wordt, want veel katten blijven een lange tijd gezond of worden nooit ziek. Maar het is altijd goed te weten dat katten ouderdomskwalen kunnen krijgen. Ook kunnen tegenwoordig veel kwalen goed behandeld worden bij de dierenarts.

Wat kun je doen?

Het is goed om vanaf de leeftijd van 10 jaar speciale aandacht aan het volgende besteden:

  • Geef voeding met minder calorieën. De meeste katten wordt minder actief naarmate ze ouder worden. Weeg uw kat regelmatig. Als hij te zwaar wordt, dan wat minder eten geven.
  • Vermijd voeding met teveel eiwit, fosfor en natrium maar geef voeding met meer vitamine A, B1, B6, B12 en E, onverzadigde vetzuren en zink. Er zijn tegenwoordig veel verschillende merken kattenvoer verkrijgbaar speciaal voor oudere katten. Neem bij twijfel altijd even contact op met de dierenarts. Hij kan je hierin het beste adviseren. Belangrijk is altijd het nieuwe voer geleidelijk te geven want sommige oudere katten verdragen plotselinge veranderingen in hun voer niet altijd goed. Meng daarom eerst een klein beetje van het nieuwe voer met het oude en vermeerder dit over een periode van een paar dagen, totdat de kat volledig op het nieuwe voer over is.
  • Laat minimaal één keer per jaar een gezondheidscontrole uitvoeren bij de dierenarts. Symptomen van de voorkomende ziektes bij oudere katten vallen eerder op.
  • Let op de hoeveelheid die uw kat drinkt. Is hij veel meer gaan drinken dan voorheen, dan is het goed om contact op te nemen met de dierenarts i.v.m. de kans op o.a. suikerziekte. Let ook op andere gedragsveranderingen, hoe klein ze ook zijn.
  • Geef je kat regelmatig een ontvlooiingsmiddel en wormenkuur.
  • Borstel je kat regelmatig, afhankelijk van de vachtlengte, om de huid en vacht gezond te houden.
  • Zorg dat je kat voldoende beweging krijgt om spiermassa en kracht te behouden.
  • Gebitsproblemen komen vrij vaak voor bij oudere katten. Probeer als het mogelijk is het gebit van je kat te poetsen met een tandenborstel die speciaal voor katten is. De eerste tekenen ervan kun je herkennen aan een rood randje langs het tandvlees. Als het met een tandenborstel niet lukt, dan kun je een droog gaasje om je vinger winden en daarmee zachtjes over het bovengebit en het tandvlees wrijven (ondergebit is niet nodig). Als de kat dit ook niet toelaat, dan zijn er nog speciale tandenbrokjes en anti-plaquevloeistof voor in het drinkwater verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

2 reacties

  1. Katten kunnen goed verborgen houden wanneer ze ziek zijn. Katten braken wel eens, de mijne 13 jaar, nooit iets gemankeerd, was een gesteriliseerdeo binnenkat. Is in het voorjaar meer beginnen te braken, daar sta je niet bij stil je denkt gulzigheid, zoals altijd. Ze heeft afgelopen juli een gebitsreinigig gehad en een tandje getrokken. In oktober een urineonderzoek, in NoVember, bloedonderzoek bij het laboratorium. Alles was prima in het bloed. Ze is is afgelopen donderdag overleden aan een maagtumor, daarom heeft zje natuurlijk destijds een paar maal gebraakt. Bij de bloedtest is niet gekeken naar de maag wel de leverwaarden waren goed. Laatste twee dagen niets gedronken of gegeten en lag alleen maar onder een stoel, weg bij mij. Ben kapot van verdriet en verwijt mezelf dat ik niet meteen na dat braken na de DA ben geweest. Groetjes Jose.

    1. Beste Jose, een kat braakt nu eenmaal regelmatig, en zo te horen heb je haar goed verzorgd en je bent naar de dierenarts gegaan wanneer dat nodig was. Meer had je niet kunnen doen. Temeer omdat sommige (ingekapselde) tumoren geen blijk van aanwezigheid geven in de bloedwaarden, is dat niet naar voren gekomen in het onderzoek. Een gastroscopie is dan ook niet het eerste dat een dierenarts gaat doen als een kat overgeeft. Ik denk niet dat je meer had kunnen doen, onder de gegeven omstandigheden. Ik begrijp uit eigen ervaring dat het verschrikkelijk is om je kat te moeten missen, maar jezelf iets verwijten is niet nodig. Ik wens je veel sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *